Ενα νέου τύπου γυμνάσιο σκοπεύουν να προωθήσουν, από τη φετινή κιόλας χρονιά, οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας! Ετσι, έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του, θέτοντας, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο -αλλά και εκτός εξετάσεων- τα μαθήματα των Θρησκευτικών και των Αρχαίων!
Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει σε νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τη λειτουργία των γυμνασίων ολόκληρης της χώρας, με τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται να αφορούν τόσο τη διάρκεια της διδακτικής περιόδου, η οποία επεκτείνεται έως τις 31 Μαΐου, όσο και την καθιέρωση τεσσάρων γνωστικών αντικειμένων, στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές γραπτώς και στις τρεις τάξεις.
Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές μέχρι σήμερα είναι 12 για την Α’ τάξη, 13 για τη Β’ τάξη και 14 για τη Γ’ τάξη. Με τις προωθούμενες αλλαγές αυτά θα είναι μόνο η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (που θα περιλαμβάνει εξέταση και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Ιστορία.
Ακόμη μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τη λειτουργία του γυμνασίου, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αποτελεί ο διαμοιρασμός του διδακτικού χρόνου σε τετράμηνα, αντί για τρίμηνα, όπως δηλαδή ισχύει και στο λύκειο. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή της εστίασης του γυμνασίου από την εξεταστική διαδικασία στην ουσιαστική μάθηση, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, με τον νέο σχεδιασμό τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα κάθε τετραμήνου μπορούν να διενεργηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ένα ή δύο κάθε εβδομάδα, αφού το χρήσιμο χρονικό διάστημα επεκτείνεται σημαντικά.
Βροχή τα διαγωνίσματα
Μέχρι σήμερα τα διαγωνίσματα έπεφταν… βροχή από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου (εν όψει της λήξης του τριμήνου τον Δεκέμβριο) και πάλι από τα μέσα Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου (εν όψει της λήξης του δευτέρου τριμήνου).
Παράλληλα, η ενισχυτική εκπαίδευση στο γυμνάσιο επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους, με όσους μαθητές δεν έχουν καταφέρει να προαχθούν σε κάποιο μάθημα ή μαθήματα να παρακολουθούν εντατικά «φροντιστήρια» κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια να εξετάζονται σε επαναληπτική εξέταση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Οπως σημειώνει το υπουργείο, οι επιτροπές εξορθολογισμού εργάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα ωρολόγια προγράμματα που θα ισχύσουν την επόμενη σχολική χρονιά, τα δεδομένα σχολικά βιβλία και την ανάγκη συμβατότητας με τις γνώσεις των προηγούμενων και των επόμενων τάξεων.
Προ ημερησίας στη Βουλή για την Παιδεία
Τα ξίφη τους για την Παιδεία αναμένεται να διασταυρώσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε αυτή την ημερομηνία για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης που είχε αιτηθεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής μιλούσε για «ιδεολογική εμμονή στην κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξίσωση προς τα κάτω».