Σε λίγες ημέρες θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα παραστατικά! «Λάδι» ο Σταθάκης για τα ξεχασμένα 1.800.000€ και τα 36 ακίνητα
Ρεπορτάζ
Αλέξανδρος Διαμάντης
Προθεσμία 15 ημερών, η οποία ήδη τρέχει, έδωσε η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» στον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχαρη, ώστε να αποστείλει τα παραστατικά που δεν έχει προσκομίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ψυχάρης έλαβε την επιστολή στις 18 του μήνα, οπότε έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οφείλει να έχει απαντήσει. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη χρήσης 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006, δεν υπάρχουν παραστατικά σχεδόν για το σύνολο των δηλωθέντων ποσών, δεν υπάρχουν συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις τράπεζας για την εξυπηρέτηση των δανείων κ.λπ.
Την ίδια ώρα, χθες, η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» έβγαλε και… με τη βούλα «λάδι» τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη σχετικά με τα «ξεχασμένα» 1.800.000 ευρώ αλλά και τα πάμπολλα ακίνητά του. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής, τα μέλη της, με πλειοψηφία έξι εναντίον ενός (του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη), αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο! Αυτή, μάλιστα, φέρεται ότι ήταν και η εισήγηση των δικαστικών, οι οποίοι είχαν αναλάβει να εξετάσουν το πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει, στο οποίο παρουσίαζε τις κινήσεις του λογαριασμού του.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, η επιτροπή αποφάσισε ότι αυτά έχουν νομίμως κτηθεί , ενώ για τα ακίνητα ειπώθηκε ότι δεν τα είχε καταγράψει διότι ήταν διεκδικούμενα. Ακόμα, το γεγονός ότι τα είχε παραλείψει δεν θεωρήθηκε μεμπτό, διότι «από μόνος του προχώρησε σε συμπληρωματική δήλωση».
Τέλος, αναφορικά με τις καταθέσεις περίπου 1.000.000 ευρώ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου που φέρεται ότι είχε σε κατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στο Λονδίνο, η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής ζήτησε πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς, στον έλεγχο της οποίας πλέον έχει περάσει η ΑΤΕ. Ωστόσο τα στοιχεία δεν βρέθηκαν, καθώς η τράπεζα δεν τα έχει στην κατοχή της. Ετσι η Επιτροπή «Πόθεν έσχες» της Βουλής αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Κατά της Νομιμοποίησης Παράνομου Χρήματος, με την οποία ζητά τη συνδρομή της αντίστοιχης Αρχής του Λονδίνου, ώστε να βρεθούν τα στοιχεία.
Στο στόχαστρο οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό την τελευταία τετραετία
Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκονται οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω επενδυτικών προϊόντων από το 2010 έως την περίοδο επιβολής των capital controls, το καλοκαίρι του 2015. Οι οικονομικοί εισαγγελείς, μέσω της αποστολής αιτημάτων σε τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματιστηριακές εταιρίες, έχουν συλλέξει στοιχεία για επενδυτές, οι οποίοι κάνοντας χρήση επενδυτικών προϊόντων έβγαλαν κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό. Πρόκειται για τους επενδυτές που περιλαμβάνονται στην επονομαζόμενη και «λίστα των χαρτοφυλακίων».
Προ ημερών έφτασε έγγραφο σε Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρίες με το οποίο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές επενδυτικών προϊόντων από 1η Ιουνίου 2014 μέχρι 30 Ιουνίου 2015, για να εντοπιστούν επιπλέον πρόσωπα τα οποία έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό. Τα πρόσωπα αυτά αρχικά τοποθέτησαν κεφάλαια μέσω ελληνικών εταιριών σε επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού και στη συνέχεια έβγαλαν τα χρήματα τους σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών. Αυτό συνέβαινε μέχρι και την επιβολή των capital controls, όταν ένας επενδυτής μπορούσε να ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό.
Οι αρχές αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός Ε.Ε.
Πρόσβαση στα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν Ελληνες πολίτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκτούν οι φορολογικές Αρχές της χώρας, με στόχο τον εντοπισμό μαύρου χρήματος, διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής.
Τον δρόμο για τον έλεγχο των λογαριασμών σε τράπεζες χωρών της Ε.Ε. ανοίγει νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με διατάξεις οδηγίας της Ε.Ε. για υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα.
Με τη νέα οδηγία, το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα, με τη νέα οδηγία τα κράτη-μέλη, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό θα αφορούν:
α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, το κράτος/μέλος κατοικίας, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος καθώς και των επιχειρήσεων,
β) τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού),
δ) το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.