Τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ συνεχίζει ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ξεσκεπάσει το βρόμικο παιχνίδι που παίζει η Αγκυρα στο Προσφυγικό.
Λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε., η Αγκυρα συνεχίζει να στέλνει «καραβιές» με πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους. Μετά την Ανγκελα Μέρκελ, από την οποία είχε ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας και υλικοτεχνική βοήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.
Αναγκαιότητα
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Από τη μεριά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τόνισε την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, ειδικά τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τόνισε ότι η μη εφαρμογή της σημαίνει «κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων».
Νίκος Ελευθερόγλου
Σε εκρεμμότητα το θέμα Μουζάλα
«Ο Γιάννης Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας» δήλωσε χθες ο Πάνος Καμμένος, εμμένοντας στην παραίτησή του, και πρόσθεσε ότι, αν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ΑΝ.ΕΛ. θα την ψηφίσουν.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Μουζάλα. Είναι ξεκάθαρο. Εχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας. Οχι ως πρόσωπο. Εγώ τον εκτιμώ για τη δουλειά που έχει κάνει. Από εκεί και πέρα, η δήλωση που έκανε είναι πολύ βαριά».
Την ίδια στιγμή υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Τόσκα για την εμπλοκή του Στρατού στην τροφοδοσία των μεταναστών και προσφύγων της Ειδομένης. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την αποχώρηση ΜΚΟ από την περιοχή υποστήριξε ότι θα εμπλακεί ο Στρατός στη διανομή των τροφίμων, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων».
Οπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «Ο Στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει τη λειτουργία τους, και ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιριών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας». Οπως και να ‘χει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι άνοιξε πλέον και δεύτερο μέτωπο μεταξύ του κ. Καμμένου και υπουργού της κυβέρνησης.
Νάξος: Βγήκε (;) μαχαίρι στο δημοτικό συμβούλιο
Αναψαν τα… αίματα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου, καθώς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου με αντικείμενο την αναζήτηση χώρων για την φιλοξενία προσφύγων, ξέσπασε άγριος καβγάς μεταξύ ενός νεαρού και μιας γυναίκας. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι βγήκε ακόμα και μαχαίρι! Η συνεδρίαση για το Προσφυγικό διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, παρουσία περίπου 100 πολιτών, εκπροσώπων συλλόγων και τοπικών φορέων, με αντικρουόμενες απόψεις και φωνές. Η κατάσταση όμως ξέφυγε, όταν ένας νεαρός που παρακολουθούσε τη διαδικασία ζήτησε τον λόγο από μία γυναίκα, επειδή θεώρησε ότι με τα λόγια της προσέβαλε τη μητέρα του. Πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα υποστήριξαν ότι κάποιος που στεκόταν κοντά στον νεαρό τράβηξε μαχαίρι, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Αστυνομία. Τελικά, οι πιο ψύχραιμοι απομάκρυναν τον νεαρό άνδρα από την αίθουσα, προλαβαίνοντας τα χειρότερα, ενώ η συνεδρίαση της επιτροπής για το Προσφυγικό διακόπηκε ώσπου να πέσουν οι τόνοι.
Προκαλούν τα Σκόπια
Επέκταση της λεγόμενης «κατάστασης κρίσης» στα σύνορα με Ελλάδα και Σερβία έως το τέλος του 2016 αποφάσισε σήμερα το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ενώ ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της χώρας του, χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»! Επικρίνει από τη μία την Αυστρία ότι πρώτη έκλεισε τα σύνορα και από την άλλη την Ελλάδα ότι δεν συνεργάστηκε στη διαχείριση του θέματος.
Σε συνέντευξή του σε ελληνικό κανάλι, ο Σκοπιανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι ενέργειες της “Μακεδονίας” στην προσφυγική κρίση ήταν σε συνάφεια με τις αποφάσεις όλων των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου (σ.σ.: Αυστρία, χώρες δυτικών Βαλκανίων, χώρες Βίσενγκραντ).