Ο Μπέζος «ζωντανεύει» τον Σουγιούλ!

Ο συνθέτης 750 επιτυχιών ξαναζεί μέσα από  τη μουσική βιογραφική παράσταση του Δημήτρη Μαλισσόβα «Ας ερχόσουν για λίγο»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 750 τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας (ανάμεσα στα οποία και το πατριωτικό άσμα «Παιδιά της Ελλάδος, παιδιά») είχαν γραφτεί από εκείνον. Ο αξέχαστος μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (δημιουργός διαχρονικών επιτυχιών όπως τα «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Και ο μήνας έχει εννιά», «Μια ζωή την έχουμε»), 58 χρόνια μετά τον θάνατό του «επιστρέφει» στο σανίδι από τον… Γιάννη Μπέζο. Ο γνωστός ηθοποιός θα ενσαρκώσει σε μια νέα βιογραφική μουσική παράσταση, σκηνοθεσίας Δημήτρη Μαλισσόβα, τον αγαπημένο συνθέτη. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Ας ερχόσουν για λίγο», στις 29 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο σκηνοθέτης μιλάει για τον συνθέτη για τον οποίο ο συνεργάτης του, ο Αλέκος Σακελλάριος, είχε δηλώσει: «Ακόμη και την Αγία Γραφή να του δώσεις, θα τη μελοποιήσει»!

Οι συνεργάτες του

«Στην παράσταση παρακολουθούμε σημαντικά άτομα από την προσωπική του ζωή, αλλά και προσωπικότητες από τη μουσική και τον κινηματογράφο, με τις οποίες είχε συνεργαστεί. Ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, η Σπεράντζα Βρανά, η Σοφία Βέμπο, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, καθώς και άλλα γνωστά πρόσωπα κάνουν ένα πέρασμα από τη σκηνή».
Η παράσταση μας μεταφέρει σε ένα τηλεοπτικό πλατό του παρελθόντος. Εκεί γυρίζεται μια αφιερωματική -μετά θάνατον- εκπομπή για τον συνθέτη (Γιάννης Μπέζος). Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, και ενώ ένας νεαρός ηθοποιός προσπαθεί να τον ενσαρκώσει (Παναγιώτης Κατσώλης), το πνεύμα του συνθέτη (δηλαδή ο Γιάννης Μπέζος) παρεμβαίνει σε όσα βλέπει, κάνοντας… διορθώσεις.

«Ξέρετε, ο Μιχάλης Σουγιούλ είχε κάνει τρεις διαφορετικές καριέρες στη μουσική. Η πρώτη ήταν στο κλασικό τραγούδι, η δεύτερη στο ελαφρό και η τρίτη στο αρχοντορεμπέτικο» λέει ο κ. Μαλισσόβας. «Γι’ αυτό και η επιλογή των κομματιών που ακούγονται στην παράσταση ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Τελικά αποφασίσαμε να βάλουμε 50 τραγούδια, κάποια από τα οποία, και λόγω έλλειψης χρόνου, δεν ακούγονται ολόκληρα».

«Αρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Αλα, άνοιξε και άλλη μπουκάλα», «Ας ερχόσουν για λίγο», καθώς και άλλες μεγάλες επιτυχίες που είχε γράψει και για τον κινηματογράφο θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το ενδιαφέρον είναι, δε, ότι οι κόρες του Μιχάλη Σουγιούλ έδωσαν στους συντελεστές τις πρωτότυπες παρτιτούρες του αξέχαστου συνθέτη, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τα κομμάτια όπως είχαν ακουστεί στις πρώτες βερσιόν τους. «Ακόμη και σε μεζεδοπωλείο να πας, θα ακούσεις κάποια από τα τραγούδια του Σουγιούλ. Γι’ αυτό και θέλαμε να τα παρουσιάσουμε με μια αυθεντική ματιά» λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η παράσταση έχει έντονα χιουμοριστικά στοιχεία.

Στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου θα βρίσκονται ακόμη η Τάνια Τρύπη (ενσαρκώνει μεταξύ άλλων και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη), η Ευριδίκη, αλλά και οι Βαλέρια Κουρούπη, Ελένη Καρακάση, Γιάννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Παράσχος, Σταύρος Νικολαΐδης.

* Info: Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ας ερχόσουν για λίγο» του Δημήτρη Μαλισσόβα κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 29 Φεβρουαρίου. Τη μουσική διεύθυνση έχει κάνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Η Κατοχή, το σήμερα και η Ζωζώ Σαπουντζάκη

Οπως υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα στις μουσικές βιογραφίες, η εν λόγω παράσταση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. «Η Κατοχή, ο πόλεμος, οι δυσκολίες που περνούσαν οι Ελληνες τότε είναι ανάλογες με αυτές που περνάμε και εμείς σήμερα. Βέβαια, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι άνθρωποι τότε είχαν ελπίδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει. Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε ελπίδα».
Τι λέει ο ίδιος, όμως, και για τη συνεργασία του με τη σπουδαία Ζωζώ Σαπουντζάκη, της οποίας την παράσταση (φιλοξενείται την περίοδο αυτή στην Αθηναΐδα) έχει σκηνοθετήσει; «Με τη Ζωζώ, επειδή κάνουμε πράγματα μαζί τα τελευταία χρόνια, δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ. Συνεννοούμαστε ακόμη και με ένα βλέμμα. Είναι μια μεγάλη αρτίστα. Είχε και η ίδια συνεργαστεί με τον Σουγιούλ. Με βοήθησε, σκιαγραφώντας μου την προσωπικότητά του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα