Κόλαση στην Κω με ξύλο και χημικά για το hot spot στο Πυλί!

Οι κάτοικοι του νησιού είπαν «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης και συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κω, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία hot spot στο παλιό στρατόπεδο του χωριού Πύλι. Κάτοικοι της περιοχής, που λένε «όχι» στην κατασκευή χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, άναψαν φωτιές καίγοντας λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα με βράχους για να εμποδίσουν τη διέλευση οχημάτων προς το στρατόπεδο. Ορισμένοι εκτόξευσαν εναντίον των ανδρών της Αστυνομίας πέτρες και καδρόνια, με τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών αλλά και με εφόδους εναντίον των διαμαρτυρόμενων πολιτών, χτυπώντας τους με τα κλομπ.

Από τις οδομαχίες τραυματίστηκαν δύο κάτοικοι και ένας άνδρας των ΜΑΤ, ενώ τις άγριες διαθέσεις των αστυνομικών -όπως υποστήριξε-, την οποία απώθησαν με τις ασπίδες και της επιτέθηκαν φραστικά, αντιμετώπισε και μία δημοσιογράφος τοπικού μέσου.
Πάντως, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, απειλούν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας εναντίον τους χυδαίες εκφράσεις, ενώ ορισμένοι «ξεσπούν» με τα κλομπ τους πάνω σε σταθμευμένα οχήματα και μηχανάκια!

Κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης καταλήγοντας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στη διαδρομή οι διαδηλωτές «διασταυρώθηκαν» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό, τον οποίον κράτησαν για λίγη ώρα «όμηρο» μέσα σε μια καφετέρια ζητώντας του να παραιτηθεί. Το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από το σημείο.

Και νταλίκες

Η ένταση εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί όταν φθάσουν στο νησί οι νταλίκες με τον εξοπλισμό του hot spot. Γι’ αυτόν τον λόγο η Αστυνομία έστειλε χτες το πρωί στην Κω «ενισχύσεις», προσθέτοντας στην υπάρχουσα δύναμη ακόμα τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ από την Αθήνα.
Σε μία προσπάθεια να… σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει στην Κω με αφορμή την κατασκευή του hot spot, o δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης απηύθυνε (μέσω επιστολής) έκκληση προς τον πρωθυπουργό να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς, όπως αναφέρει: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Ο κ. Κυρίτσης ζητά να δημιουργηθεί σε άλλη περιοχή μόνο ένας χώρος καταγραφής μεταναστών και προσφύγων και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε η ΕΛ.ΑΣ

Την επείγουσα διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) διέταξε χτες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις ενέργειες αστυνομικών κατά πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία hot spot στην Κω. Οι σκηνές, που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ., καταγράφηκαν σε βίντεο, τα οποία δείχνουν άνtρες των ΜΑΤ να χτυπούν κατοίκους, να προκαλούν φθορές σε δίκυκλα και Ι.Χ., και να χρησιμοποιούν υβριστικές εκφράσεις. Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

«Πόλεμος» στη Σίνδο για την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου στα Διαβατά

Ραντεβού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο θα έχει σήμερα ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την απόφαση της κυβέρνησης και να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στον πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά. «Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η περιοχή μας είναι υποβαθμισμένη. Η κοινωνία είναι σε κρίση και δεν αντέχει ακόμα ένα πρόβλημα» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Φωτόπουλος.

Τα προβλήματα

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει λανθασμένα το θέμα και ότι ο στρατός θα μπορούσε να το χειριστεί χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, όπως με φιλοξενία των προσφύγων στα ΚΑΟΑ ή σε άλλους χώρους. Προτείνει, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο λιμάνι Λιτοχώρου, όπου τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες κατευθείαν από τα νησιά, να παραμένουν στο Λιτόχωρο έως 72 ώρες, όπως προβλέπεται, και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα σύνορα στην Ειδομένη.
«Η κοινωνία είναι γονατισμένη από την κρίση και έρχονται να προσθέσουν ακόμα ένα θέμα. Θα δούμε και τον κ. Μουζάλα όλοι οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ και θα τα πούμε όλα. Θα ζητήσουμε επανακαθορισμό των αποφάσεών τους και θα συζητήσουμε τις εναλλακτικές» κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.

Χτες το πρωί, πάντως, η κατάσταση ήταν έκρυθμη έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Σίνδο, καθώς περίπου 600 άτομα, παρουσία και του δημάρχου Δέλτα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες, και να αποχωρήσουν από τον χώρο τα συνεργεία. Η κατάσταση ξέφυγε κάποια στιγμή και αγανακτισμένοι πολίτες έσπασαν την περίφραξη και μπήκαν στο πρώην στρατόπεδο. Διμοιρίες των ΜΑΤ στάθηκαν απέναντι από τους συγκεντρωμένους, ωστόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ παράλληλα δόθηκε η δέσμευση ότι οι εργασίες θα έχουν σταματήσει έως σήμερα το μεσημέρι. Κάτοικοι και φορείς επαναλαμβάνουν ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και ότι στο σημείο που βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο είναι ήδη γκέτο Ρομά και παλιννοστούντων.

Φανή Χαρίση

Ταξίδι Μέρκελ στην Αγκυρα και έκκληση να μην σπάσει η Σένγκεν!

Εκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, απηύθυνε το Σάββατο η Ανγκελα Μέρκελ, σχεδόν δύο 24ωρα πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα, όπου σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Εχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος στο εβδομαδιαίο της podcast, τονίζοντας παράλληλα πως ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα διακυβεύσει την «ελεύθερη κυκλοφορία, που είναι η βάση για τον πλούτο της Ενωσης». Η Μέρκελ πρόσθεσε ακόμη πως τη δεδομένη στιγμή η προστασία των εξωτερικών συνόρων «δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η Ε.Ε. έχει θαλάσσια σύνορα».
Στο καυτό θέμα της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε προχθές και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει μεν να διασώζονται στο Αιγαίο, αλλά στην συνέχεια να επαναπροωθούνται άμεσα στην Τουρκία. «Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτόν η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μια υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μια υπηρεσία προστασίας των συνόρων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Osterreich».

«FT»: Το σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα de facto καταυλισμός μεταναστών!

Λεπτομέρειες για το σχέδιο αποστολής συνοροφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα -το σχέδιο φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική τόσο στις Βρυξέλλες όσο βέβαια και στο Βερολίνο- σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ροή των προσφύγων που εισέρχονται στη βόρεια Ευρώπη φαίνεται ότι συζητιούνται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία 24ωρα, όπως σημείωναν το Σαββατοκύριακο οι «Financial Times». Ωστόσο η εφημερίδα υπογράμμιζε πως το («αμφιλεγόμενο», όπως το χαρακτήριζε) σχέδιο συναντά την αντίδραση της Αθήνας, καθώς και το γεγονός πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι έτοιμα να δείξουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ που δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., έναντι της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Οι «Financial Times» σημειώνουν μάλιστα ότι «διπλωμάτες στη βόρεια Ευρώπη βλέπουν θετικά την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη Ενωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη». Ηδη περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και διπλωμάτες ανησυχούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει.
Εν μέρει, πάντως, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, που πραγματοποιούν κοινές περιπολίες. Σε περίπτωση πάντως που μπει σε εφαρμογή ένα τέτοιο εφιαλτικό σχέδιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τ 2.500.000 ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα