Ο «χορός» του Εγκέλαδου καλά κρατεί στη Λευκάδα, με τους σεισμολόγους να καταγράφουν ακόμη μία ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4 Ρίχτερ, χθες, που δεν ήταν όμως… αρκετή για να διώξει τις ανησυχίες τους για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή. «Το φαινόμενο εξελίσσεται ακόμα, αλλά τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας δεν είναι τα αναμενόμενα.
Υπάρχει ακόμα σημαντική ελαστική ενέργεια να απελευθερωθεί, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» έγραψε χθες, στην προσωπική σελίδα του στο facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού, άνω των 5 Ρίχτερ, στον χώρο μεταξύ της νότιας Λευκάδας και της βόρειας Κεφαλλονιάς.
«Από τους υπολογισμούς που κάναμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το γνωστό ρήγμα ανάμεσα σε νότια Λευκάδα και βόρεια Κεφαλλονιά δεν πρέπει να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 5,7 Ρίχτερ. Καλύτερα όμως να μη γίνει κάτι τέτοιο εκεί, επειδή πρόκειται για την περιοχή κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Φισκάρδου, όπου η ποιότητα των παλαιών κατασκευών δεν είναι η καλύτερη» σχολίασε ο κ. Τσελέντης. Ο σεισμός, μεγέθους 4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε χθες το μεσημέρι τη Λευκάδα, είχε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε μεταξύ Αθανίου και Αγίου Νικήτα (κοντά στα Χορτάτα).
«Από πλευράς μεγεθών, η σεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα παρουσιάζει ύφεση τις τελευταίες ημέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος. Δεν μπορούμε ακόμα να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός νέου σεισμού, ισχυρότερου από εκείνους που καταγράφουμε τώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.