Τα «λαμπρά μυαλά» ρίχνουν μαύρη πέτρα!

Oι τρεις λόγοι που οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα (χωρίς πλάνο επιστροφής) σύμφωνα με την ICAP

Η αναξιοκρατία, η μάστιγα της ανεργίας και η οικονομική κρίση σπρώχνουν τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, που προσπαθεί να φωτίσει τις αιτίες για τη «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα. Ενας στους τρεις δηλώνει, μάλιστα, ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ως κύριος παράγοντας επαναπατρισμού -ελλείψει οικονομικών και επαγγελματικών κινήτρων- θεωρείται… ο ήλιος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι Ελληνες του εξωτερικού εργάζονται στην Αγγλία, στους τομείς της Πληροφορικής, των Οικονομικών και στον τεχνικό κλάδο. Σχεδόν το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο ή και διδακτορικό και αποτελεί προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προσόντων. Σχεδόν οι μισοί Ελληνες (47%) που μετανάστευσαν στο εξωτερικό είχαν προηγουμένως εργαστεί και στη χώρα μας. Αποφάσισαν να φύγουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον λόγω της υφιστάμενης αναξιοκρατίας και της διαφθοράς (37%), της ανεργίας (35%), της οικονομικής κρίσης (33%) και των καλύτερων προοπτικών εξέλιξης (33%).

Το 76% των ερωτηθέντων θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνο αν οι οικονομικές αποδοχές και το επίπεδο ζωής ήταν ίδια με αυτά στις χώρες όπου εργάζονται. Επίσης, δύο παράγοντες που θα οδηγούσαν στον επαναπατρισμό τους (45%) είναι το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος, «γύρω στους 200.000 νέοι έχουν φύγει τα τελευταία πέντε χρόνια και, όπως δηλώνουν, πρώτος λόγος που τους ώθησε να μεταναστεύσουν είναι η αναξιοκρατία». Και συμπληρώνει: «Εκείνο που είναι ιδιαίτερα λυπηρό είναι ότι αρκετοί δεν θέλουν (20%) ή δεν προβλέπουν (30%) να επιστρέφουν ποτέ στην Ελλάδα».

Οι «κομπιουτεράδες» τού Αριστοτελείου (κατά 80%) φεύγουν εκτός συνόρων!

Τραγωδία για την Ελλάδα αποτελεί η φυγή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Τα καλύτερα μυαλά των «κομπιουτεράδων» του ΑΠΘ αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να βρουν δουλειά.
«Υπολογίζουμε ότι το 80% των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναζητούν εργασία εκτός συνόρων λόγω της κρίσης. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, η ζήτηση για αποφοίτους μας είναι μεγάλη και πολλές επιχειρήσεις στελεχώνονται από νέους Ελληνες επιστήμονες» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Χασάπης, πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Πέρυσι, εκπρόσωποι μεγάλης γερμανικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών κατασκευών επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Στις αποσκευές τους είχαν σχέδια για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στη χώρα, που όμως δεν καρποφόρησαν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Τα στελέχη της εταιρίας αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους στη Γερμανία επτά μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών!
«Από τη στιγμή που δεν υπήρξε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, η γερμανική εταιρία πρότεινε στους Ελληνες επιστήμονες να τους εκπαιδεύσει στη Γερμανία. Τους προσέλαβε όλους και δεν είναι η μοναδική, μια και πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες εντάσσουν στο δυναμικό τους αποφοίτους μας» λέει ο κ. Χασάπης.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών μπορούν να απασχοληθούν στους τομείς της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας υπολογιστών. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές εταιρίες σε αυτούς τους τομείς, με συνέπεια οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό» λέει ο καθηγητής.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, προσπαθώντας να ανακόψουν τη φυγή των «εγκεφάλων» στο εξωτερικό, προτείνουν στους αποφοίτους να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Παρά την κρίση», σημειώνει ο κ. Χασάπης, «νέοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να χτίσουν αξιοθαύμαστες start up (νεοφυείς) επιχειρήσεις, που έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Προτείνουμε στα παιδιά να παραμείνουν στην Ελλάδα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν».

Θ. Χερχελετζής

Μόνος ένας από τους 40 (!) εν ζωή επιστήμονες της ελίτ μένει Ελλάδα

Ελληνες είναι το 3% της ελίτ των επιστημόνων που, μέσα από το ερευνητικό έργο και τις ανακαλύψεις τους, κατάφερε να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα. Ανάμεσα στους 672 Ελληνες ερευνητές είναι -φυσικά- ο Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962), εφευρέτης του ομώνυμου τεστ πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας που εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), ο επιδημιολόγος καθηγητής του Χάρβαντ Δημήτρης Τριχόπουλος (1938-2014), που συνέβαλε στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, και ο Μιχαήλ Δερτούζος (1936- 2001), καθηγητής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), χάρη στον οποίο σήμερα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα παραπάνω ανάφερε ο δρ Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής, στη διάλεξη με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μεταανάλυση», που έδωσε το περασμένο Σάββατο, στο πρώτο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, στην Αθήνα. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου, που απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με τον δρα Ιωαννίδη, αν και πληθυσμιακά οι Ελληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Ωστόσο, από αυτούς μόνο ένας στους επτά έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι ή μετανάστευσαν ή γεννήθηκαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε στοιχεία για τους 672 Ελληνες επιστήμονες -από τους οποίους οι 33 έχουν αποβιώσει- που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar. Ανάμεσά τους ο Αριστοτέλης, που εξακολουθεί να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Από τους 672 Ελληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι (376 άτομα) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Κύπρος και άλλες χώρες.

Από τους 40 εν ζωή επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών, μόνο ένας βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ οι 34 βρίσκονται στις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και την αριστεία» τόνισε ο δρ Ιωαννίδης, καταλήγοντας: «Δυστυχώς, χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα