Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, σήμερα το απόγευμα στη Βουλή επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι Αν.Ελ. –αν και με έντονες επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις, και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ εξαιτίας ενστάσεων που έχει επί σειράς άρθρων δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται» να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ «κατά», όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Οι επιφυλάξεις, εκ μέρους του συγκυβερνώντος κόμματος και η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις άρθρων του σχεδίου νόμου, ώστε να ψηφιστεί –όπως είπε- με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, «μεταφέρουν» το ενδιαφέρον αρχικώς για την Παρασκευή όταν και θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες Επιτροπές, και –φυσικά- για την επόμενη εβδομάδα, όταν αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τη σημασία του νομοθετήματος φώτισαν κατά την εξελισσόμενη από χθες κοινοβουλευτική διαδικασία, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου, οι τοποθετήσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν για να καταγραφούν οι απόψεις τους – όπως συμβαίνει με όλα τα σχέδια νόμου. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι φωνές νέων ανθρώπων, παιδιών μεταναστών και προσφύγων, καθώς με άριστη γνώση αφενός της ελληνικής γλώσσας, καθώς έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, και αφετέρου της γενικότερης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα, κατέδειξαν ότι το ζήτημα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί ουσιαστικά ζήτημα απόκτησης του δικαιώματος να σταματήσουν οι σε βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις, και το φαινόμενο ευρύτερα του κοινωνικού και επαγγελματικού αποκλεισμού τους.

«Είναι προβληματικό να αντιμετωπίζονται ως «ξεχωριστοί». Αποτελούν πλούτο για την Ελλάδα», σημείωσε Ελληνίδα, εκπρόσωπος κίνησης για τα δικαιώματα των μεταναστών. «Είμαι παιδί Αφγανών που μεγάλωσα-δεν γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρώτη, μητρική γλώσσα μας είναι τα ελληνικά, έχουμε μάθει ιστορία, ήθη και έθιμα. Γιατί να νοιώθουμε αποξενωμένα;», σημείωσε άλλη προσκληθείσα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν όλοι οι φορείς υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι πιο «ανοιχτό» ως προς τις προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να κατατεθεί αίτηση απόκτησης ιθαγένειας. Πάντως, σχεδόν άπαντες τόνισαν ότι «ακόμα και αυτό το βήμα είναι θετικό», για να συμπληρώσουν πως κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί και η εφαρμογή του, αφού οι υπηρεσίες έχουν καταδείξει πως δεν είναι επαρκείς, από πλευράς υποδομών και καταρτισμένου προσωπικού, για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα. Παράλληλα, αρκετοί επισήμαναν την ανάγκη να συμπεριληφθεί ειδική πρόνοια για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που έχουν κάποιου είδους αναπηρία – καθώς οι δυσκολίες για αυτά τα παιδιά είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερες: εκτός των άλλων, για την πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, που αποτελεί και μία εκ των κύριων προαναφερθεισών προϋποθέσεων.

Επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις επί του θέματος, επικεντρωμένες κυρίως στο φαινόμενο της μετανάστευσης, πάντως, εξέφρασε ο κ. Στ. Καρμαντζής, αντιπεριφερειάρχης Β.Αιγαίου: «είναι σοβαρότατο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με την παράνομη μετανάστευση», είπε. Και αφού έκανε λόγο για «εγκληματικότητα» και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, σημείωσε πως «η ιθαγένεια πρέπει να δίδεται με αυστηρά κριτήρια». Ο κ. Καρμαντζής, που είναι τέως βουλευτής της ΝΔ) όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μ. Κριτσωτάκη, κατά την επιστροφή του στην έδρα του να μεριμνήσει για περιπτώσεις ασθενών μεταναστών που δεν έχουν περίθαλψη και για παιδιά με αιμόπτυση, είπε «υπάρχουν προβλήματα».

Μικρής διάρκειας ένταση προκλήθηκε κάποια στιγμή εξαιτίας των ερωτήσεων που έθεσε η εκπρόσωπος της ΧΑ Δέσποινα Σβερώνη. «Θέλετε την ελληνική γιατί δεν έχετε άλλη ιθαγένεια; Εχετε άλλη αντιμετώπιση στο σχολείο από τα άλλα ελληνόπουλα; Τα παιδιά των δικών μας μεταναστών Ρωτάω αυτά γιατί έχω περιορισμένες δυνατότητες και θέλω να καταλάβω».

Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος φορέα είπε καυστικά, απευθυνόμενη στη βουλευτή της ΧΑ: «Μπράβο που παραδέχεστε ότι είστε περιορισμένης αντίληψης και που δεν καταλαβαίνετε πολλά πράγματα, κυρία εκπρόσωπε της ΧΑ», προκαλώντας την αντίδραση αρχικά και την αποχώρηση στη συνέχεια από την αίθουσα της κας Σβερώνη.
πηγή: kathimerini.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα