Ερτογάν: Με το «σαρανταπεντάρι» στον κρόταφο!

Εντός 45 ημερών θα πρέπει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση

Εντός 45 ημερών από την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης (θα γίνει σε εννέα ημέρες από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή) θα πρέπει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας. Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι «η λαϊκή βούληση είναι υπεράνω όλων», καλώντας τα κόμματα να εκτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, που δεν δίνουν αυτοδυναμία σε κανέναν, μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες.

Την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο Ερντογάν στον υπηρεσιακό πλέον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ή στον νέο αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφού το σενάριο αντικατάστασής του ήδη βρίσκεται στο τραπέζι.

Λένε όχι

Με 258 έδρες, το AKP πρέπει να εξασφαλίσει κυβερνητικό εταίρο -ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί σύμπραξή του με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που ήρθε δεύτερο, με 132 έδρες- ή έστω ψήφο ανοχής ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Ομως το CHP όπως και το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχουν δηλώσει ότι αποκλείουν ψήφο ανοχής στο κόμμα του Ερντογάν. Οχι όμως και το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), που διαθέτει 79 έδρες.

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης από δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι λιγότερο πιθανά, εξ ου και η πρόκληση του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς: «Προσπαθήστε και, εάν αποτύχετε, θα αναλάβουμε εμείς στο AKP τη δουλειά». Παράλληλα, το κουρδικό κόμμα έχει υιοθετήσει αριστερή ρητορική υπέρ όλων των μειονοτήτων, των καταπιεσμένων, της προστασίας των δικαιωμάτων, την οποία οφείλει να διατηρήσει για να κρατηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρα συνεργασία του με εθνικιστές ή κεμαλιστές αποκλείεται.

Οσο, λοιπόν, κι αν η Ευρώπη (διά στόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι) υποδέχτηκε τη συμμετοχή-ρεκόρ 86% των Τούρκων στις εκλογές ως σημάδι ενίσχυσης της δημοκρατίας -έστω κι αν δεν σχολιάστηκε από την Ε.Ε. η είσοδος αριθμού-ρεκόρ 96 γυναικών (μεταξύ αυτών και η ανιψιά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ντιλέκ, με το HDP) ως ενθαρρυντική για την αποκατάσταση της ισότητας των φύλων, όπως και ενός Σύρου χριστιανού και τριών Αρμενίων στην Εθνοσυνέλευση-, η χώρα μάλλον οδεύει σε φάση αστάθειας και μακρόχρονης αοριστία

«Δημοψήφισμα» είδε η Hurriyet

Η «Hurriyet», με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε «πόλεμο» εδώ και καιρό, υποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών ως δημοψηφισματική απόρριψη στο αίτημα Ερντογάν να αποκτήσει πρωτοφανείς εκτελεστικές εξουσίες, που θα μετατρέψουν το σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό, χωρίς ελέγχους και ισορροπίες, και του συστήνει «να ξεχάσει τις ψευδαισθήσεις του μεγαλείου του». Ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί σημειώνει ότι είναι νωρίς να απαντηθεί αν η άνοδος του κουρδικού και του εθνικιστικού κόμματος αποτελεί στροφή στον εθνικισμό. Και υπογραμμίζει: «Ο λαός φώναξε πολύ δυνατά: Δεν θέλουμε δικτατορία. Θέλουμε συμφιλίωση. Θέλουμε ανεκτικότητα», ενώ συμπεραίνει ότι «η δημοκρατική επανάσταση που έζησε η Τουρκία κινείται με την ταχύτητα της χελώνας».

Και τέσσερις χριστιανοί βουλευτές στα έδρανα!

Ηταν οι εκλογές των εκπλήξεων… Μετά το «πικρό ποτήρι» που πρόσφεραν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο AKP, πνίγοντας το όνειρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλο ένα γεγονός σηματοδοτεί την αλλαγή. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, η χριστιανική μειονότητα της Τουρκίας εκπροσωπείται στη Βουλή με τέσσερις χριστιανούς βουλευτές, αν και κανείς τους δεν είναι ελληνικής καταγωγής.
Με το ΑΚΡ του Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη ο Μαρκάρ Εσαγιάν, αρμενικής και τουρκικής καταγωγής, δημοσιογράφος στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Ο Εσαγιάν εξελέγη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Το κουρδικό HDP του Σελαχεντίν Ντεμιρτάς εξέλεξε δύο χριστιανούς βουλευτές, τον έναν στην Κωνσταντινούπολη και τον άλλο στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο πρώτος, ο Γκάρο Παϊλάν, έχει αρμενική καταγωγή και στην επίσημη υποψηφιότητά του δηλώνει ότι είναι προπονητής. Ο δεύτερος, ο Ερολ Ντόρα, είναι δικηγόρος και ανήκει στην ασσυριακή κοινότητα της Τουρκίας.

Με το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελέγη η Σελίνα Ντογάν. Η Ντογάν είναι δικηγόρος αρμενικής καταγωγής και πολύ δημοφιλής. Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Ντογάν στις αρχές Απριλίου, ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο. «Δεν επιθυμούμε τον διχασμό αυτής της κοινωνίας. Επιθυμούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε μαζί» είχε πει ο Κιλιτσάρογλου σε μία από τις προεκλογικές εκστρατείες τον περασμένο Απρίλιο.
Εκτός από τους χριστιανούς, στο τουρκικό Κοινοβούλιο μπαίνουν επίσης ο Οζκάν Πουρκού, ο πρώτος Ρομά που καταλαμβάνει βουλευτική έδρα, και δύο μέλη των Γεζίντι: Η Φελέκνας Ούτζα από το Ντιγιάρμπακιρ και ο Αλί Αταλάν από το Μπατμάν.

Σ.Ντεμιρτάς: Ο Κούρδος «Ομπάμα» που έβαλε φρένο στον «σουλτάνο»

Εξω τον αποκαλούν «Κουρδο-Ομπάμα» γιατί υπόσχεται την αλλαγή. Μέσα τον «βλέπουν» ως τον… Δαβίδ που τα έβαλε με τον Γολιάθ! Σελαχεντίν Ντεμιρτάς: το νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ο αρχηγός του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) που στέρησε την αυτοδυναμία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και σταμάτησε τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ψηφοφόροι του δεν είναι μόνο οι αριστεροί Κούρδοι αλλά και οι δυσαρεστημένοι Τούρκοι. Ο 42χρονος Ντεμιρτάς, που οδήγησε το κόμμα του στο τουρκικό Κοινοβούλιο καθορίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Αγκυρα, κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ερντογάν τον παρουσίαζε ως βιτρίνα του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά, όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έπεισε. Ο Ντεμιρτάς γεννήθηκε στο Ελαζίκ -κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ- στις 10 Απριλίου 1973, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο αδερφός του καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του εκτός νόμου ΡΚΚ. Η οικογένειά του δεν είχε χρήματα για να προσλάβει δικηγόρο και αυτή η εμπειρία, όπως δηλώνει, τον έκανε να σπουδάσει νομικά. «Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων, δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο Σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός» είπε μετά τον θρίαμβο. Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά, ανεμίζοντας σημαίες του HDP και ελπίζοντας πια σε καλύτερες μέρες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα