Σκουρλέτης: Συνάρτηση της συμφωνίας ή μη οι πρόωρες εκλογές

“Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον λαό ώστε να του εξηγηθεί και να του ζητηθεί να δοθεί μια εντολή η οποία θα έχει κάποια νέα πλέον όρια, εν λευκώ σε καμία περίπτωση γιατί αν ήθελες εν λευκώ δεν θα πήγαινες σε εκλογές, ακριβώς επιζητάς τη δημοκρατική νομιμοποίηση με άλλα πολιτικά όρια, εκεί ο κόσμος με την ψήφο του, ψηφίζοντας τα αντίστοιχα προγράμματα, τις αντίστοιχες θέσεις, θα δείξει τι ακριβώς θέλει και θα δεσμεύσει, εμάς η θέση μας θα είναι ακριβώς αυτή που είναι και τώρα ότι ναι μεν θα είναι επιλογή μας να πάμε σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του πυρήνα κάποιων βασικών θέσεών μας”, σημείωσε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης

Διευκρίνισε πάντως ότι θέλει να πιστεύει ότι θα φθάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία από τη στιγμή που λέει ότι είναι η επιλογή της και συμπλήρωσε κατόπιν ότι θεωρεί ότι πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εκτίμησε ότι οι προθεσμίες για τη σύναψη συμφωνία “είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα αυτή η οποία τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι επενεργεί θετικά ώστε να οδηγήσει τους εταίρους μας να μετακινηθούν προς συμβιβαστικές λύσεις”.
Σημείωσε ωστόσο ότι “αλλιώς χρεοκοπεί μια χώρα και αλλιώς ένα νοικοκυριό ή ένας άνθρωπος από μόνος του, στη δεύτερη περίπτωση στην ατομική, την οικογενειακή, τα πράγματα είναι τραγικά για τον ίδιο και την οικογένειά του, η εμπειρία δείχνει ότι όταν μια χώρα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές λύσεις και η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα, επαναλαμβάνω όμως ότι επιλογή μας είναι να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”.
Αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς μισθωτούς και συνταξιούχους στο τέλος Ιουνίου σε συνδυασμό με το σύνολο των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι “θα βγουν οι συντάξεις όπως έχουμε πει πρώτα από όλα και από εκεί και πέρα και με τη συμφωνία που θα έχει γίνει θα προσεγγίσουμε και το θέμα των υποχρεώσεων διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει υπάρξει μια συμφωνία”.
Σχετικά με πιθανά προβλήματα στην έγκριση της συμφωνίας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τέτοια μπορεί να παρουσιαστούν “εάν έχουμε συμφωνία που δεν θα είναι υπερασπίσιμη πολιτικά” διασαφηνίζοντας ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση είναι η συμφωνία να έχει το στοιχείο της “δυναμικής, να έχει προοπτική, να φωτίζει τον διαφορετικό δρόμο, αυτό μπορεί να το καταλάβει ο κόσμος”.
Πρόσθεσε ότι οι 47 σελίδες που έστειλε η Ελλάδα είναι ένα “συνθετικό κείμενο συζήτησης” για να πάει η κυβέρνηση σε αυτό τον δρόμο και υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του θα είναι “ανάπηρη” μια συμφωνία που δεν θα περιέχει μια σαφή αναφορά για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του χρέους. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ελληνικών θέσεων όπως αυτές περιγράφονται στις σελίδες αυτές, από τη στιγμή που και οι δανειστές δεν τις έλαβαν υπόψη τους στη δική τους πρόταση.
Εκτίμησε επιπρόσθετα για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας ενόψει πιθανής συμφωνίας ότι “προέχει να μπορούμε ως κυβέρνηση ως ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπάμε στον κόσμο και να του πουμε, κοίταξε να δεις, εμείς σου λέγαμε αυτά προεκλογικά, σήμερα σου λέμε ειλικρινά ότι χωρίς να τα ακυρώνουμε, μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την πρώτη διετία το 50%, το 60% αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός για να κάνουμε το σύνολο εντός 4ετίας”.
Επισήμανε ότι “μια τέτοια συμφωνία θα γίνει σίγουρα αποδεκτή από το σύνολο των μελών της ΚΟ και των κομματικών οργάνων” και πως στην περίπτωση που έρθει συμφωνία που δεν την αντιλαμβάνονται έτσι όλοι, τότε “αυτό πρωτίστως είναι πολιτικό ζήτημα, είναι στοίχειο κρίσης, δεν είναι κάποια άλλη ψηφοφορία όπου λέει κάποιος οτι αυτό το άρθρο δεν το ψηφίζω”.
Για την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ στη νησιά ανέφερε πως “είχε ακουστεί ότι αν πηγαίναμε σε μια τέτοια ρύθμιση να μπορούμε να βρούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τα νησιά μέσα απο επιστροφή αυτού του ΦΠΑ ή φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών”.
Αναφορικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων εκτίμησε ότι πάει “πάρα πολύ καλά και αυτό είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και ιδιαίτερα θετικό ότι με δεδομένο το γενικότερο κλίμα που υπάρχει, την ανασφάλεια και αν θέλετε και αυτή την τρομοκρατία που ασκείται στους πολίτες, παρόλα αυτά έχουμε μια χωρίς προηγούμενο συμμετοχή στις ρυθμίσεις τόσο για τα χρέη προς το Δημόσιο όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις Γιούνκερ για την Ελλάδα επισήμανε ότι “θα πρέπει να είμαστε όλοι πια ως ελληνική πλευρά πιο αυστηροί με στάσεις, συμπεριφορές ή διαρροές από την άλλη πλευρά που υποτιμούν τη χώρα συνολικά ανεξαρτήτως εάν αυτές αφορούν την παρούσα ελληνική κυβέρνηση”.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα