1. Η φονική πρόβα Στις 28 Απριλίου 1944, οκτώ πλοία που μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες και υλικά, έπλευσαν προς την βρετανική ακτή του Ντέβον για να συμμετάσχουν σε πρόβα για την απόβαση. Εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους, όμως, τα πλοία χρησιμοποιούσαν διαφορετικές ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι γερμανικά πλοία αντιλήφθηκαν την υπερφόρτωση στους ασύρματους και τορπίλισαν τα συμμαχικά πλοία. Περίπου 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ατυχή αυτή επιχείρηση, που έμεινε κρυφή για μεγάλο διάστημα.
2. Η γοητεία των θηλυκών Στο βιβλίο του «D-Day», ο Τζόναθαν Μάγιο περιγράφει την ιστορία του Τέρενς Ότγουεϊ, η μονάδα του οποίου είχε την αποστολή να επιτεθεί στο φρούριο Μερβίλ.
Ο Ότγουεϊ ήθελε να επιβεβαιώσει την εχεμύθεια των ανδρών του. Έστειλε λοιπόν στα τοπικά μπαρ 30 από τις ομορφότερες γυναίκες της Αεροπορίας, με την αποστολή να αποσπάσουν με κάθε τρόπο πληροφορίες από τους στρατιώτες για την αποστολή.
Κανένας από τους άνδρες δεν την «πάτησε».
3. Οι φόβοι του Τσώρτσιλ Παρά τη γνωστή τοις πάσι ρητορική του δεινότητα σε περιπτώσεις που έπρεπε να εμπνεύσει θάρρος και αποφασιστικότητα, την παραμονή της επιχείρησης ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Φέρεται μάλιστα να εξέφρασε τους φόβους του στη σύζυγό του, με την ακόλουθη φράση: «Συνειδητοποιείς πως όταν ξυπνήσεις το πρωί, κάπου 20 χιλιάδες άνδρες μπορεί να έχουν σκοτωθεί;»
4. Οι κωδικές ονομασίες και το …σταυρόλεξο Κατά την προετοιμασία της απόβασης, τα σχέδια των Συμμάχων περιγράφονταν με άκρως απόρρητες κωδικές ονομασίες. «Γιούτα», «Όμαχα», «Χρυσός» και «Σπαθί» ήταν παραλίες της Νορμανδίας. «Ποσειδώνας» ήταν το όνομα για τη φάση της απόβασης, «Operation Overlord» ήταν η μάχη που ακολούθησε στη Νορμανδία, ενώ «Φανατικός» (Bigot) ήταν η κωδική ονομασία για κάποιον που είχε υψηλό επίπεδο πληροφόρησης.
Ελάχιστοι γνώριζαν τα στοιχεία αυτά. Ωστόσο το 1944 χτύπησε συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες.Αιτία, το γεγονός πως στο ημερήσιο σταυρόλεξο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, οι απαντήσεις περιελάμβαναν τουλάχιστον πέντε λέξεις που αντιστοιχούσαν στους κωδικούς! Μεταξύ αυτών οι λέξεις Όμαχα, Γιούτα και Ποσειδώνας. Η βρετανική MI5 άρχισε να διερευνά αν κάποιος προσπαθούσε να διαρρεύσει πληροφορίες στον εχθρό. Τελικά από την έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του δημιουργού του σταυρόλεξου, τίποτα το ενοχοποιητικό δεν προέκυψε.
5. Παραπλανητικές επιχειρήσεις Εκτός τις κωδικές ονομασίες, οι συμμαχικές δυνάμεις προχώρησαν και σε παραπλανητικές διαρροές για να διατηρήσουν τη μυστικότητα της επιχείρησης. Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της Επιχείρησης «Καρτερία» (Fortitude). Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι σύμμαχοι διέρρεαν σκοπίμως ψεύτικα σχέδια και κωδικοποιημένα μηνύματα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Το αποκορύφωμα όμως ήταν οι «Ρούπερτ». Κούκλες με στολές αλεξιπτωτιστή, κράνη και μπότες που οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν στην ακτή της Νορμανδίας και το Καλαί. Στις κούκλες είχαν τοποθετηθεί ακόμα και μαγνητόφωνα που έπαιζαν ήχους πυροβολισμών, με στόχο να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μαζικής επίθεσης. Η επιχείρηση με τους «Ρούπερτ» ονομάστηκε «Τιτανικός» και σχεδιάστηκε με στόχο να παραπλανήσει τους Γερμανούς καθώς τα Συμμαχικά στρατεύματα κινούνταν δυτικά.
6. Τι είναι το D στο D-Day; Με την πάροδο των χρόνων, πολλοί αναρωτήθηκαν τι σημαίνει το γράμμα D στην ονομασία «D-Day». Τα σενάρια πολλά, αλλά στην πραγματικότητα το D σημαίνει απλά Day, δηλαδή Ημέρα. Άρα θα μεταφράζαμε το D-Day ως «Η – Ημέρα». Μάλιστα οι όροι D-Day και H-Hour («Ω – Ώρα») αντιπροσωπεύουν γενικά την ημέρα και την ώρα μιας μυστικής επιχείρησης και έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αποστολές εκτός της Απόβασης στη Νορμανδία.
7. Το γράμμα του Αϊζενχάουερ «σε περίπτωση νίκης των Ναζί» Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έγραψε ένα γράμμα με τον όρο να ανοιχτεί μόνο σε περίπτωση αποτυχίας.
Έγραφε: «Η απόβασή μας στην περιοχή Cherbourg-Havre δεν είχαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό απέσυρα τα στρατεύματα. Η απόφασή μου να επιτεθούμε τη συγκεκριμένη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο ελήφθη με βάση τις ασφαλέστερες πληροφορίες που είχαμε διαθέσιμες. Τα στρατεύματα, η αεροπορία και το ναυτικό έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, με γενναιότητα και αφοσίωση στο καθήκον. Κάθε ευθύνη ή υπαιτιότητα για την προσπάθεια είναι μόνο δική μου». Από λάθος, το γράμμα φέρει ημερομηνία 5 Ιουλίου αντί για 5 Ιουνίου. Μάλλον ο στρατηγός ήταν απορροφημένος την ώρα που το έγραφε.
8. Βροχή ή ήλιος; Αρχικά η απόβαση είχε προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Όπως όμως η κρίσιμη μέρα πλησίαζε, ο Αϊζενχάουερ αποφάσισε να την αναβάλει για 24 ώρες λόγω κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με αρχεία από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Γερμανοί περίμεναν Συμμαχική επιχείρηση στα τέλη Μαΐου, ένα διάστημα με πανσέληνο, πλημμυρίδα και ήπιους ανέμους. Όταν στις αρχές Ιουνίου ο καιρός χάλασε, οι Γερμανοί χαλάρωσαν. Δεν υπολόγισαν όμως τους μετεωρολόγους των Συμμαχικών δυνάμεων, που προέβλεψαν, σωστά, πρόσκαιρη βελτίωση που επέτρεψε την απόβαση.
9. Το μυστικό της ENIGMA Η συσκευή ENIGMA χρησιμοποιούνταν για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση μυστικών μηνυμάτων. Οι Γερμανοί τη χρησιμοποιούσαν από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά την πολυπλοκότητά της και τους τρισεκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς χαρακτήρων, οι Σύμμαχοι κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα με τη βοήθεια Πολωνών κρυπτογράφων. Χωρίς να το μάθει η Βέρμαχτ, οι Σύμμαχοι συνέλεξαν πληροφορίες ανεκτίμητες για την επιχείρηση της απόβασης. Την ίδια στιγμή, μπορούσαν να διαπιστώσουν αν οι Γερμανοί είχαν παραπλανηθεί από τις «ψεύτικες» επιχειρήσεις όπως η Fortitude.
10. Ο άνδρας που «κέρδισε τον πόλεμο» Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είπε κάποτε πως «Ο Άντριου Χίγκινς είναι ο άνδρας που κέρδισε τον πόλεμο για μας». Ποιος είναι όμως ο Άντριου Χίγκινς; Ο Χίγκινς είναι ο Αμερικανός που σχεδίασε και κατασκεύασε τα αμφίβια οχήματα LCVP, γνωστά και ως «πλοία Χίγκινς». Χάρη σε αυτά, οι Συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να διασχίσουν τη Μάγχη. Σύμφωνα με τον Αϊζενχάουερ, «αν ο Χίγκινς δεν είχε φτιάξει τα LCVP, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε βγει σε ανοιχτή παραλία. Η όλη στρατηγική του πολέμου θα ήταν διαφορετική».
euronews.gr