Βασικός άξονας της συμφωνίας είναι η μείωση των πλεονασμάτων
Βασικό χαρακτηριστικό ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι η μείωση των πλεονασμάτων. “Τα υψηλά πρωτογενή είναι το άλλο όνομα της λιτότητας” και συμπλήρωσε πως μια πρόταση θα αποτελεί βάση συζήτησης μόνο υπό μία προϋπόθεση: “ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία λύση για την Ελλάδα. Δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών που επιδείνωσε, αντί να λύσει το πρόβλημα του χρέους και της εξόδου της χώρας από την κρίση”.
“Το κρίσιμο σημείο δεν είναι το μείγμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά η αλλαγή της συνταγής και ο τερματισμός της σκληρής λιτότητας που γεννά ύφεση, σε συνδυασμό με μια ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους” αναφέρει. “Μόνο έτσι η οικονομία μπορεί να γίνει ασφαλής για τους επενδυτές και τις αγορές. Ουσιαστική και όχι απλή αναφορά υπόσχεσης σε μια απόφαση του γιούρογκτουπ όπως αυτή που ποτέ δεν υλοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2012” και συμπλήρωσε: “Κανείς δεν θέλει να βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί ενός διαρκώς ενδεχόμενου κινδύνου”, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για μειοψηφίες που ποντάρουν στη διαίρεση.
“Έχω τονίσει ότι δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια λύση οριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια λύση που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση της εξόδου από την ευρωζώνη. Που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των αναποτελεσματικών και άπιαστων πλεονασμάτων και της λιτότητας” σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Αυτό αντικατοπτρίζεται στους δείκτες του χρέους και των κοινωνικών ανισοτήτων και στους δείκτες της ανταγωνιστικότητας της οικονομία που δεν ανέκαμψε ποτέ τα τελευταία πέντε χρόνια”.
Δυσάρεστη έκπληξη η πρόταση των δανειστών
“Ομολογώ ότι η εισήγηση του Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε καθόλου υπόψη του τις διαπραγματεύσεις και ότι η ειλικρινής προσπάθεια από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία” ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. “Οι πολιτικοί της ελληνικής βουλής δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν πως μετά από πέντε χρόνια θα μπορούσε να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά 10% στο ΦΠΑ” και έκανε λόγο για μη ρεαλιστικές προτάσεις. “Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές του” ολοκλήρωσε.
Ζητώ την άποψη της αντιπολίτευσης
“Θεωρώ καθήκον πριν πάρω οριστικές αποφάσεις για τους θεσμούς, να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων για το θέμα” σημείωσε ο κ. Τσίπρας ζητώντας να ακούσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης. “Αν μας καλείτε να αποδεχτούμε την πρόταση ή αν συντάσσεστε εναντίον. Κι αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δρυμεία κριτική, καλοδεχούμενη, γιατί δεν υπογράφουμε τη συμφωνία και περνάει ο χρόνος. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να μας πείτε αν αποδέχεστε αυτά που μας καλούνε να υπογράψουμε”.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της χώρας ύψους 7.5 δις ευρώ που έχει εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, “παρά τον στραγγαλισμό που επελέγη ως διαπραγματευτική τακτική από τους θεσμούς. Από τον Ιούνιο δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση, ενώ από τις 18 Φλεβάρη υπάρχει και περιορισμός στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που δεν έχει κανέναν νομικό έρεισμα αφού το πρόγραμμα παρατάθηκε”
Τέλος ο πρωθυπουργός είπε για τους δανειστές: “Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν τον ελληνικό λαό να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά απλή διαπίστωση που δεν χρειάζεται κανείς να μελετήσει τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης για να καταλάβει. Ο λαός μας ζητά να μην υποχωρήσουμε, υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών”.
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία
“Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, η αλήθεια είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Πρώτον γιατί είναι πλέον σαφές στην Ευρώπη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία στις ανάγκες των υπολοίπων εταίρων, τους κανόνες των μελών της ευρωζώνης και όσων οι κοινές γνώμες άλλων χωρών ζητά” σημείωσε.
“Αντέξαμε επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους” ανέφερε και συμπλήρωσε. “Ας μη βιαστούν ορισμένοι να προδικάσουν εξελίξεις να βγάλουν συμπεράσματα. Όσο θα γίνεται περισσότερο από σαφές ότι αφορά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας τόσο θα γίνεται πιθανότερο οι εταίροι μας να προχωρήσουν στο ρεαλισμό”.
Οι έξι άξονες της συμφωνίας για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους άξονες της συμφωνίες που αποτελούν βάση για την ελληνική κυβέρνηση. “Πρώτον, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη μειώσει το λογαριασμό για τον ελληνικό λαό κατά 8 δις για τον επόμενο 1μιση χρόνο και κατά 14 στην επόμενη πενταετία. Δεύτερον, λύση στο ζήτημα του χρέους, τρίτον, προστάσία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού. Τέταρτο, η αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και τέλος επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας των εργασιακών σχέσεων”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “σε διαβούλευση με τον ILO, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την τελική πρόταση που θα έρθει και θα νομοθετηθεί, στο κοινοβούλιο που είναι κυρίαρχό και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα”.
Η τελευταία προτεραιότητα είναι το “ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό σοκ στην ελληνική οικονομία” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. “Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα συνοψίσουν την προοπτική μιας συμφωνίας δίκαιης. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικότερο, όσο ισχυρότερη είναι η βούληση του ελληνικού λαού να στηριχτεί η διαπραγματευτική γραμμή” ανέφερε.
Ο λαός πρέπει να είναι ήσυχος και περήφανος
“Στην τελική ευθεία θα ακουστούν πολλά” ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέστησε “ψυχραιμία, σύνεση και σωφροσύνη για την πολιτική και κοινωνική στήριξη της προσπάθειας”. “Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια” ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση.
“Πέρα από περήφανος ο λαός πρέπει να είναι και ήσυχος” κατέληξε ο κ. Τσίπρας. “Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις και ήσυχος γιατί η υπομονή μας, η αντοχή μας σύντομα θα φέρει καρπούς. Να ζήσει με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες με προοπτική ευημερίας, προόδου και προκοπής. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε”
Δείτε την πρωτολογία του Πρωθυπουργού σε βίντεο
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
«Όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για την κυβέρνηση είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού», είναι απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσους προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά συμβάλλει θετικά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. «Κρατώ ως θετικό και θέλω να το αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε με την θέση ότι το κείμενο των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να βγει στις αγορές.
Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εξηγώντας γιατί επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους, «παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν προβλήματα και καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.
«Κατανοώ την προσδοκία σας. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε αλλά και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες σας για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Επέμεινε δε λέγοντας: «και αν δίνουμε μια μάχη τέσσερις μήνες, είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε πέντε χρόνια τώρα, να υπογράφετε ότι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε».
«Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη στάση της σημερινής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες περήφανους. Ό,τι αγωνιζόμαστε σε σκληρές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε. Διότι έσπευσαν να μειώσουνε ακόμα και δικαίωμα έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που δεν μπορεί να κάνει κανέναν περήφανο στην Ευρώπη! Που τις επιλέγουν προκειμένου να γονατίσουν έναν λαό και μια κυβέρνηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.
Τους δικούς σας λογαριασμούς και τις δικές σας δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε προσπαθούμε να κλείσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει προοπτική σε αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σαφές σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Έχετε δίκιο κε Σαμαρά. Υπερασπιστήκατε σήμερα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλογο, αλλά το υπερασπιστήκατε. Κι έχετε δίκιο να λέτε ότι μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει νέος δανεισμός για να αποπληρώνεται το χρέος που κληρονομήσαμε. Αποφασίστε όμως. Θα συνταχθείτε μαζί μας ζητώντας αναδιάρθρωση; Ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ως υπερασπιστής του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου και ότι είναι ιερή αγελάδα. Αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό «αν ιερή αγελάδα του δημοσίου είναι καθαρίστριες που απέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και που είχε το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει για την επαναπρόσληψή τους ότι θα μας οδηγήσει εκτός διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον διέλυσαν με τις επιλογές τους, με 30% επίσημη ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, με έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και το παγωμένο ΕΣΠΑ.
Σχολίασε επίσης τις εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται να φέρει νέα βάρη. «Κύριε Σαμαρά καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά. Διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των Μνημονίων θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει αναδιανεμητική λογική.
Αναφέρθηκε και στην πρόταση για το ΦΠΑ, λέγοντας ότι τα μοντέλα που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι μοντέλα που προβλέπουν την αύξηση της εισπραξιμότητας και της ελαστικότητας. «Εμείς καταθέσαμε μείωση 2 μονάδες στο ηλεκτρικό ρεύμα (από το 13% στο 11%), μείωση δύο μονάδες στην εστίαση (από το 13% στο 11%), αύξηση στα ξενοδοχεία αλλά όχι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για να μην πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα», είπε και πρόσθεσε: «θέλω όμως κε Σαμαρά να καταγράψω ότι σήμερα είδαμε μια διαφορετική εικόνα. Τον αντιμνημονιακό κύριο Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου ή με ένα μικρό διάλειμμα προεκλογικά που λέγατε ότι σκίζουμε τα μνημόνια. Παρόλα αυτά γράφω στα θετικά την άρνηση σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών. Με βοηθάει αυτή η τοποθέτηση. Και θέλω να καταγράψω και αυτό που είπατε για το ΦΠΑ. Και στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα αναφερθώ στη στάση σας και θα πω αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν πρέπει να το δεχθούμε να καταργήσουμε την έκπτωση, δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι περισσότερο από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς. Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφω τη θέση σας αλλά θα ήθελα να σας καλέσω να απαντήσετε όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το e mail το περιβόητο δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι εδώ διαπράττετε μεγάλο σφάλμα και συγκρίνετε την πρόταση που μας δίνουν οι δανειστές με την πρόταση που δώσατε εσείς. Το mail Χαρδούβελη ήταν η πρότασή σας. Δεν ήταν η πρόταση των δανειστών».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι η πρόταση των δανειστών είναι σχεδόν ταυτόσημη με την πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά με τη διαφορά ότι η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή, είναι κατά 8 δις χαμηλότερη από ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή λιγότερα βάρη στις πλάτες του λαού.
Είπε ακόμη ότι το e mail Χαρδούβελη προέβλεπε και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, και την μείωση κατάργηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ από το 2016 και μετά. Υπογράμμισε δε ότι πρώτος έφερε το θέμα του ΕΚΑΣ ο υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ο κ. Στουρνάρας. «’Αρα τι κάνανε προχθές οι δανειστές προχθές; Συμπεριέλαβαν σε μια πρόταση όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς εσείς είχατε καταθέσει και διαπραγματευόσασταν μαζί τους προκειμένου να υλοποιήσετε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «χαίρομαι όμως και θέλω να αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε να μην γίνει αποδεκτό ως βάση αυτό το κείμενο. Και άρα αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί συμφωνία η οποία δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για να μπορέσει η χώρα με ασφάλεια να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές.
«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος σχολίασε και την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και την επισήμανσή ότι ο χρόνος μας τελειώνει. «Μας βάλατε ένα όριο στη διαπραγμάτευση στις 14 Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί 14 Ιούνη κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές η γερμανική Βουλή. Μα είναι δυνατόν κύριε Θεοδωράκη αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν μου το έχει θέσει μέχρι σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ και το θέτετε εσείς στο ελληνικό κοινοβούλιο;», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για εμάς θα είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.
Δείτε την δευτερολογία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την αποψινή συζήτηση στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή συγκρούονται δύο στρατηγικές. «Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Από την άλλη μεριά είναι μια στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη. Μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους», είπε και προειδοποίησε για τον κυνισμό της διαπραγματευτικής ασφυξίας που επιβάλλεται στην κυβέρνηση ότι η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον. «Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως αν επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά η καμπάνα να χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να ξαναστηθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του και να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι ήταν μια χρήσιμη διαδικασία γιατί δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς η ευκαιρία να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, να πουν τη γνώμη τους στα κρίσιμα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου και κυρίως να τοποθετηθούν στην πρόταση που πήρε η κυβέρνηση από τους τρεις θεσμούς. «Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «βεβαίως υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία».