Μονόδρομος η «εθνική κυβέρνηση»!

Ο περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας μιλάει για όλους και για όλα. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του για την ήττα»

Συνεννόηση για τις εθνικές προτεραιότητες ακόμα και τώρα ζητεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι η συγκρότηση «εθνικής κυβέρνησης» αποτελεί μονόδρομο. Οσο για τα μηνύματά του, είναι σαφή: Προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα πρέπει να ξεχάσει τις σκληρές θέσεις του και να συναντήσει το ρεαλισμό, προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό είναι «εντολή διαπραγμάτευσης και όχι ρήξης», και προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κύριε Τζιτζικώστα, πού βρισκόμαστε σήμερα με την περιβόητη συμφωνία; Τι πρέπει να γίνει;
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, η χώρα μας βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση. Στην Ευρώπη είμαστε απομονωμένοι στη γωνία, έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας και παράλληλα το πρόβλημα ρευστότητας επιδεινώθηκε. Δεν συμφέρει την Ελλάδα να χαθεί άλλος χρόνος, καθώς οι δανειστές, με βάση και την αρνητική πορεία της οικονομίας μας, προβάλλουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις. Πρέπει, λοιπόν, άμεσα η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.

Συνολικά πώς θα βαθμολογούσατε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;
Ο τελικός βαθμός θα μπει ανάλογα και με τη συμφωνία που θα έρθει, όμως από τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος, απροετοίμαστος, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο και πρόγραμμα.

Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας -και ιδιαίτερα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.- στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης;
Η εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων έπρεπε να γίνει πριν ακόμα από το αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέθεσα την πρόταση για τη δημιουργία εθνικής κυβέρνησης και ορισμένοι βιάστηκαν να την απορρίψουν για λόγους πολιτικών μικροσυμφερόντων, αποδείχθηκε ότι μερίδα του πολιτικού κόσμου δεν ήταν έτοιμη και δεν ήθελε να έρθει σε οριστική ρήξη με το παρελθόν. Σήμερα, όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, για να πάει η Ελλάδα μπροστά, τα κόμματα πρέπει να συγκρουστούν με τον παλιό κακό εαυτό τους, να εγκαταλείψουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και περιχαρακώσεις, και να προτάξουν τη συνεννόηση για τις εθνικές προτεραιότητες. Ετσι πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργήσει από δω και πέρα το πολιτικό σύστημα, βάζοντας το συμφέρον του τόπου και των πολιτών πάνω από όλα.

Εχετε τονίσει πολλές φορές ότι, σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, μια οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν η λύση της επόμενης ημέρας. Θεωρείτε ότι μπορεί η χώρα να βρεθεί μπροστά της έτσι κι αλλιώς;
Οπως σας είπα, την πρόταση αυτήν την έκανα εννιά μήνες πριν. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση. Ειδικά μάλιστα εάν η συμφωνία που έρθει δεν ανταποκρίνεται στην εντολή που έδωσαν οι πολίτες στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια, ως χώρα, για νέες εκλογές, τότε μια πραγματικά εθνική κυβέρνηση είναι μονόδρομος.

Να πάμε στα εσωκομματικά της Ν.Δ. Τι βαθμό θα βάζατε σήμερα στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος;
Χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας τη λέξη τακτική και εκεί ακριβώς είναι και η ουσία του προβλήματος. Η Ν.Δ., τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει διαμορφώσει ακόμα στρατηγική, και γι’ αυτό αναλώνεται σε τακτικές που κινούνται στη λογική της δικαίωσης. Η παράταξη σήμερα δεν έχει μία συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, δεν έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης του τόπου, την ώρα μάλιστα που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ευθύνης της εντολής των πολιτών. Πρέπει, λοιπόν, η κεντροδεξιά παράταξη να αναβαπτιστεί γρήγορα, για να μπορεί να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και να διαδραματίσει τον ρόλο της ως πυλώνας της δημοκρατίας και πόλος διακυβέρνησης της χώρας.

Θεωρείτε ότι πρέπει να αποχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς από την ηγεσία της Ν.Δ. μετά και το πατατράκ της 25ης Ιανουαρίου;
Πιστεύω ότι έπειτα από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα η εκάστοτε ηγεσία ενός κόμματος πρέπει να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και να ανοίγει τις διαδικασίες στα θεσμικά όργανα. Πρέπει, λοιπόν, να διοργανωθεί ένα ανοιχτό συνέδριο το φθινόπωρο και εκεί να αποφασιστεί να δοθεί ο λόγος στη βάση, στα μέλη και στους φίλους της παράταξης. Ο κόσμος της παράταξης είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα επανεπιβεβαιώσει την εντολή στον αρχηγό ή αν θα γυρίσει σελίδα.

Και μετά τι; Μήπως έχει τελειώσει ο χρόνος της Ν.Δ. και χρειάζεται να γίνει στον ευρύτερο χώρο κάτι καινούργιο;
Αυτό που χρειάζεται είναι να χτίσουμε ξανά τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η οποία θα επανασυνδεθεί με τις αρχές και τις αξίες που την καθιέρωσαν ως την υπεύθυνη δύναμη του τόπου και θα απευθυνθεί στους πολίτες με σύγχρονες ιδέες, καθαρό πολιτικό στίγμα και πολιτικές προτάσεις που δίνουν προοπτική για το μέλλον της χώρας.

Ο Αλέξης δεν πήρε εντολή ρήξης

Τι θα λέγατε στον Αλέξη Τσίπρα;
Στον πρωθυπουργό θα έλεγα τρία πράγματα: Πρώτον, ότι η πρόσφατη εντολή που πήρε από τους πολίτες δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, που θα βελτιώνει όμως τους όρους για την κοινωνία και την οικονομία. Δεύτερον, ότι, εφόσον χρειαστεί, θα πρέπει να απομονώσει τις ακραίες φωνές, βάζοντας τη χώρα πάνω από το κόμμα του. Τρίτον, ότι πρέπει, για το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας, να επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις στα θέματα εθνικής προτεραιότητας, ώστε επιτέλους να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα.

Ενα μήνυμα προς τον  Σόιμπλε;
Απαιτήθηκαν πολλά χρόνια, πολύς κόπος και μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να οικοδομηθεί η Ενωμένη Ευρώπη. Το κοινό μέλλον όλων των κρατών-μελών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και η ευθύνη βαρύνει εξίσου όλες τις πλευρές. Θα πρέπει όλοι να μετακινηθούν από τις αρχικές σκληρές θέσεις τους και να συναντηθούν στον ρεαλισμό.

Εθνικό κεφάλαιο ο Κώστας Καραμανλής

Ποιος ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σήμερα αλλά και στο ευρύτερο μέλλον; Μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία της παράταξης ή και της Ελλάδας;
Ο Κώστας Καραμανλής είναι εθνικό κεφάλαιο και ο ρόλος του θα είναι πρωταγωνιστικός για τη χώρα και την παράταξη.

Θα είστε έως το 2019 στη θέση του περιφερειάρχη ή θα σας δούμε να επανέρχεστε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας; Γιατί κάποιοι σας βλέπουν μέχρι και στο τιμόνι της Ν.Δ.
Ευθέως σας απαντώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου να επανέλθω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα