Οι δανειστές προωθούν τρίτη (!) παράταση του προγράμματος

Προκρίνουν λύση ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των δανειακών υποχρεώσεων (8,7 δισ.) του καλοκαιριού

Νέα, τρίτη κατά σειρά, παράταση του ισχύοντος ελληνικού προγράμματος έως το φθινόπωρο, ώστε να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν και να εκταμιευθούν σταδιακά δανειακοί πόροι προς τη χώρα μας, είναι η λύση που προκρίνουν οι δανειστές μας, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και από την προχθεσινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Στόχος είναι να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο ο σκόπελος της αποπληρωμής των μεγάλων θερινών χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας (6,7 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και περίπου 2 δισ. ευρώ για δόσεις προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) και να μετατεθεί για το φθινόπωρο η συζήτηση για μια συνολική συμφωνία, που θα αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών και το ζήτημα του χρέους.

Ηδη ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον «καυτό» κατάλογο με τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκτείνονται ως τις αρχές του 2016. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ακόμα μεγαλύτερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι έτσι παρατείνεται η αβεβαιότητα για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα παραμείνουν αναπάντητα για καιρό τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους, της ανάπτυξης και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των προσεχών ετών. Επίσης, η σταδιακή υπό αυστηρούς όρους εκταμίευση δανειακής βοήθειας θα κρατήσει καθηλωμένη τη ρευστότητα του Δημοσίου αλλά και της πραγματικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για το θέμα των δόσεων προς το ΔΝΤ, σχολίασε ότι «εμείς πληρώνουμε τέσσερις μήνες τώρα από το υστέρημα του Ελληνικού Δημοσίου», ενώ απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι Ελληνες σαν τον Βαρουφάκη τον εκνευρίζουν. «Δεν θα ακούσετε ποτέ χαρακτηρισμό από μένα για συνάδελφο» είπε ο υπουργός.

Μάριος Ροζάκος

 Κομισιόν: Είναι συμβατή η μεταφορά των δόσεων του ΔΝΤ

Συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς την απόφαση της Ελλάδας να ζητήσει πακετάρισμα των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,53 δισ. ευρώ. Αλλες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή δεν ανησυχεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), γιατί δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών. Για εξέλιξη χωρίς άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση CCC της χώρας μας, η οποία αντανακλά όμως τις ακραίες πιέσεις στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο οίκος Fitch.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε επίσης ότι το αίτημα συνένωσης των δόσεων «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις». Αναφορικά με τη νέα συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι είναι πιθανή, αλλά ο κ. Γιούνκερ δεν έχει στείλει ακόμα σχετική πρόσκληση στον κ. Τσίπρα.

Και τηλεφώνημα Τσίπρα σε Πούτιν

Η ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την πρωτοβουλία την πήρε ο πρωθυπουργός με αφορμή τη συμμετοχή του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (18-20 Ιουνίου), όπου έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η χθεσινή συζήτηση εστιάστηκε (κυρίως) στα πρακτικά θέματα της κατασκευής αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, στην κατασκευή κόμβου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, απ’ όπου οι χώρες της Ε.Ε. θα μεταφέρουν το αέριο μέσω υποδομών που θα κατασκευάσουν.
Η συζήτηση αφορούσε και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS, για την οποία θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη.

Στρατουλης:Εκλογές αν υπάρξει αδιέξοδο

«Οι δανειστές θέλουν να μας γυρίσουν σε έναν μεσαίωνα εργασιακό και κοινωνικό και συμπεριφέρονται απέναντι στη χώρα μας σαν να ήταν αποικία». Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά «θα έχουμε κύριες συντάξεις 300 ευρώ και επικουρικές 30 ευρώ». Ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως είναι η απαίτηση των δανειστών για το 2016, πρέπει εκτός από τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, να καταργηθούν το ΕΚΑΣ, αλλά και τα οικογενειακά και τα προνοιακά επιδόματα.
Κατά τον ίδιο, η λύση θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες για να εκφράσει ο λαός απευθείας τη θέλησή του. Εκτίμησε δε ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν μπορούν να περάσουν όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Αρθρο κατά της λιτότητας του «Spiegel»

Με άρθρο-καταπέλτη εναντίον της «καταστροφικής πολιτικής» της Ανγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, αλλά και εναντίον εκφραστών του «αντιευρωπαϊκού γερμανικού εθνικισμού του μάρκου», που την κρατά όμηρο, ο Γιάκομπ Ογκστάιν, γιος του ιδρυτή του «Spiegel», προειδοποιεί ότι η συνταγή «δηλητήριο» απέτυχε και αυτό θα κοστίσει ακριβά, με ευθύνη του Βερολίνου. Ο Ογκστάιν σημειώνει ότι η πολιτική της καγκελαρίου, που διεκδικεί μεν την ηγεσία της Ευρώπης αλλά δεν πληρώνει το αντίτιμο, οδήγησε την ανεργία των νέων στην Ελλάδα στο 60% και το χρέος από το 124% στην αρχή της κρίσης, στο 180% του ΑΕΠ σήμερα. Υιοθετεί τη διαπίστωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση», σημειώνοντας πως όποιος δεν τη βλέπει «είναι τυφλός και κουφός».

Ειρωνίες

Ειρωνεύεται τους συμπατριώτες του ότι έχουν εμμονή με το μάρκο και θεωρούν τους Ελληνες άπληστους, τονίζοντας πως αυτή η ρητορική είναι η μόνη μέσω της οποίας «μπορούν να ”πουλήσουν” την κρίση του ευρώ στη Γερμανία». Ο Ογκστάιν καταλήγει σημειώνοντας πως η Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της και ότι οι αριστεροί της Αθήνας, να σταματήσουν να πληρώνουν το χρέος και να φύγουν από την ευρωζώνη, όχι λόγω θράσους, αλλά από «απελπισία».

Την ίδια στιγμή, ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος είναι μάλλον σκληρός για την Ελλάδα: Παντού προβάλλεται η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς ότι «μου σπάνε τα νεύρα οι Ελληνες». Στην «Bild» ο οικονομολόγος Φιστ καλεί τη Γερμανία να μη δώσει άλλα χρήματα, αν η Ελλάδα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ η «Die Welt» υποστηρίζει πως ένα Grexit δεν θα είναι η καταστροφή του κόσμου.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα