ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ανοιχτά τώρα όλα τα σενάρια

Μονομαχία απόψε στη Βουλή στην προ ημεργσίας συζήτηση! Ολο και περισσότεροι μιλούν για εκλογές

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και η λίστα με τα μέτρα-σοκ από τους δανειστές. Εν όψει της αποψινής έκτακτης σύγκλησης της Βουλής, μάλιστα, θεωρούνται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση (που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα) έχει σημάνει συναγερμό στα κομματικά επιτελεία, που πρέπει τώρα να προσδιορίσουν τη στάση τους με βάση τα νέα δεδομένα.

Παράλληλα με την ενημέρωση που θα κάνει, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να συμβάλει στη διαμόρφωση αρραγούς εθνικού μετώπου για την αποτροπή των ισοπεδωτικών πιέσεων των δανειστών. Το δίλημμα, ιδιαίτερα προς τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι αν θα επιλέξει να ταχθεί στη μάχη αυτή στο πλευρό της κυβέρνησης ή θα συνεχίσει την πολεμική της.

Στο παρασκήνιο πάντως οργιάζουν από χθες το απόγευμα οι φήμες ότι ο κ. Τσίπρας θα συνδυάσει την αποψινή εμφάνισή του με μια κίνηση-έκπληξη, όπως το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν και από το Μαξίμου λέγεται ότι δεν σκέφτονται κάτι τέτοιο, υπάρχει η άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός -εν όψει της επόμενης φάσης των σκληρών διαπραγματεύσεων- θα συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο και θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Ενα δεύτερο σενάριο που διακινείται αφορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα τίθεται ήδη από διάφορες πλευρές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και στο Μαξίμου. Ομως επικράτησε η άποψη ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι προτιμότερο να γίνει δημόσια συζήτηση στη Βουλή, ώστε να φανεί καθαρά σε τι συμφωνεί και σε τι όχι κάθε κόμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε στη δημοσιότητα η ελληνική πρόταση 47 σελίδων προς τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, η διέξοδος των εκλογών υποστηρίζεται από ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, που τονίζουν ότι, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, η υλοποίησή της θα μοιάζει με ναρκοπέδιο. Η προσφυγή στις κάλπες προβάλλεται, μάλιστα, και ως απάντηση στις πιέσεις των δανειστών (με τις οποίες συμφωνούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) για τον σχηματισμό άλλης, διευρυμένης κυβέρνησης, με στόχο την εφαρμογή των νέων επώδυνων μέτρων…

Τσίπρας: Προτάσεις ακραίες δεν τις κάνουμε αποδεκτές

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση» ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα χθες, όταν, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τους συνεργάτες του για τις εξελίξεις. Λίγα λεπτά αργότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταβάλει σήμερα η χώρα τη δόση των 300.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ και ζήτησε, μέσω της ΤτΕ, να πληρωθούν στις 19 Ιουνίου και οι πέντε δόσεις του μήνα, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ. «Μέχρι τότε ή θα έχουμε συμφωνία με χρηματοδότηση για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ή…» εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας.

Η ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες δείχνει ότι το θρίλερ της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο μήνυμα που έστειλε κορυφαία κυβερνητική πηγή λίγο μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Γιούνκερ: «Μας ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ούτε καν να συζητήσουμε». Κάπως έτσι εξανεμίστηκε το καλό κλίμα που είχε προκαλέσει πολύ νωρίτερα η συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ (πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ) για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 2015-2016 και, άρα, λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα.

 Στη μεταμεσονύχτια δήλωσή του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις δυσάρεστες πληροφορίες και αποκάλυψε ακόμη δύο αιτήματα των δανειστών, που δεν είχαν διαρρεύσει νωρίτερα: Να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο τη Δευτέρα (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) δεν έγινε για να δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο («take it or leave it»), αλλά για να αναζητηθεί plan B (ή και plan C), εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Αποδείχθηκε επίσης ότι ανέθεσαν στον πιο «φιλικό» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάσει στον κ. Τσίπρα την απόφαση στην οποία κατέληξαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εφόσον κάτω από την πρόταση μπήκαν οι υπογραφές των «πέντε», δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών παρά μόνο σε 2-3 σημεία και, άρα, «η κυβέρνηση καλό είναι να τη δεχθεί».

Μαρίνα Μάνη

Νέα τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ

Μέρκελ και ο Ολάντ είχαν νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό αργά χθες τη νύχτα, η οποία διήρκεσε μία ώρα. Αναμένονται κι άλλες συνομιλίες το ερχόμενο τριήμερο, καθώς τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα πενταμερής συνάντηση των Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι στη Γερμανία, στο πλαίσιο της Συνόδου του G7.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τούς εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, όπως τους είπε, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα