Πινγκ- Πονγκ μέχρις εσχάτων

«Συμφωνία» 47 σελίδων από το Μαξίμου στους «θεσμούς». Απίστευτο! Τα 10,9 δισ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΚΤ για να εισπράξει τις δόσεις της. Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας

Παρά τις προσδοκίες για γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές, τις οποίες καλλιέργησε η κυβέρνηση, αφού γνωστοποίησε ότι απέστειλε στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ κείμενο 47 σελίδων με τις θέσεις της, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονταν ως αργά χθες το βράδυ και όλα θα κριθούν σήμερα στο Euro Working Group.

Οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκρίνουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με τις θέσεις των πιστωτών, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι πιστωτές θα προτείνουν μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσουν τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα οποία πήραν πίσω στο Λουξεμβούργο για να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό δείχνει και τον λόγο που φρόντισαν και έσπευσαν να φυγαδεύσουν το ποσό προκειμένου να αποπληρωθούν δικές τους απαιτήσεις.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία στηρίζεται κυρίως σε τρία πεδία:
1. Στην αλλαγή του ΦΠΑ, ώστε να αντληθούν πρόσθετα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και λίγα βασικά τρόφιμα, ενός μεσαίου συντελεστή 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, την ενέργεια, το νερό, τα ξενοδοχεία και ενός υψηλού συντελεστή 23%, στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές από τον Σεπτέμβριο.

2. Στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για τη φετινή χρονιά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα εφαρμοστεί από φέτος. Στην περίπτωση που οι νέες αντικειμενικές ισχύσουν από το 2016, είναι πιθανό ένα οριζόντιο «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ, που δεν θα ξεπερνά όμως το 10%.

3. Την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, γεφύρωσαν τις διαφορές τους και θα παρουσιάσουν σήμερα στην κυβέρνηση τις θέσεις τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πάντως χθες ότι «είμαστε ακόμα μακριά από συμφωνία».
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ διεύρυνε χθες το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.

Μάριος Ροζάκος

Σε δύο φάσεις οι ανατροπές(:) για το Ασφαλιστικό

Σε δύο δόσεις αναμένεται να προκύψουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Αρχικά, φαίνεται ότι προωθείται το σενάριο της άμεσης παρέμβασης στο σκέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και της διοικητικής ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Η κωδικοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων πρέπει να αποσαφηνιστεί από το Brussels Group, για να διαπιστωθεί από πότε θα ξεκινήσει η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ποιους εργαζομένους θα επηρεάσει. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι μπορεί να επηρεαστούν εργαζόμενοι με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που μπορούν να αποχωρήσουν όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν.

Στο σκέλος των ενοποιήσεων, μένει να ξεκαθαριστεί ποια Ταμεία θα αποκτήσουν ηγετικό ρόλο και εάν θα μείνουν «ζωντανά» μόνο το ΙΚΑ για μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ για αγρότες. Εκκρεμότητα αποτελεί και το ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς η συμφωνία για τον χρόνο αναστολής της μπορεί να αποτελέσει το κλειδί των διαπραγματεύσεων.
Για τον νέο γύρο συζητήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μεταφέρεται, όπως δείχνουν, η συνολική συζήτηση για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Τα τρία μέτωπα στη μάχη της διαπραγμάτευσης

Ασφαλιστικό, εργασιακά και πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν ικανοποιήθηκαν από τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις στα παραπάνω μέτωπα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

  • Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα και για ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά επιμένει στο «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις υψηλές επικουρικές, αποφεύγοντας να προσδιορίζουν συγκεκριμένο ποσό ως όριο. Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό θα ανοίξει ουσιαστικά το φθινόπωρο, μετά την κατάρτιση νέων αναλογιστικών μελετών.
  • Εργασιακά: Νέο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση και συναντούν την αντίδραση των πιστωτών.
  • Πρωτογενή πλεονάσματα: Το δραστικό «κούρεμα» των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα γίνεται αποδεκτό από την Κομισιόν, όχι όμως και από το ΔΝΤ, που ζητεί από τους Ευρωπαίους διασφαλίσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2016.

Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ.
Παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, ξένοι αξιωματούχοι ανέφεραν χθες στους «Financial Times» ότι θα μπορούσε να συναφθεί πολιτική συμφωνία έως την Παρασκευή. Θετική σε τέτοιου είδους συμφωνία φέρεται ότι δηλώνει πλέον και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την προχθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται περιλαμβάνει επέκταση της υπάρχουσας στήριξης έως το φθινόπωρο και χρηματοδότηση της χώρας μας είτε από τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει ως αποθεματικό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον ESM στο Λουξεμβούργο είτε από τα 11 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί να αποδώσουν οι δανειστές στη χώρα μας, ώστε να καλυφθεί το κόστος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων το 2012.

 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα