Πρώτα τη διόρισαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά την «παραίτησαν» εν μέσω σφοδρής θυέλλης
Οπισθεν ολοταχώς έκανε τελικά το Μαξίμου, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να γνωρίζει την πρώτη μεγάλη ήττα του (που για πρώτη φορά αγγίζει και τον Τσίπρα, ο οποίος άφησε το θέμα να εξελιχθεί), με αφορμή τον διορισμό της Ελενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Το θέμα προκάλεσε «σεισμό» διήμερης διάρκειας και πολλών Ρίχτερ σε κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυβέρνηση και Μαξίμου, ο οποίος καταλάγιασε χθες με τη δήλωση της παρ’ ολίγον εκπροσώπου ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό εξαιτίας των παραπάνω αντιδράσεων…
Της συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της επιλογής Παναρίτη είχαν προηγηθεί επικριτικές αναρτήσεις στο twitter από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και τον υπουργό Επικρατείας (και «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού) Νίκο Παππά, αρνητικές δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων (από τον υπουργό Νίκο Βούτση μέχρι τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη) και σχετική διαρροή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά. Με τους παραπάνω στην πρώτη γραμμή, οι βουλευτές (από όλες τις τάσεις) έσπευσαν σε χρόνο-ρεκόρ να προσυπογράψουν αίτημα ανάκλησης του διορισμού. Το απόγευμα της Κυριακής είχαν ανέλθει στους 43 και ο αριθμός θα είχε εκτιναχθεί στα ύψη, εάν το βράδυ της ίδιας ημέρας δεν προέκυπτε ενημέρωση ότι «το θέμα θα λήξει νωρίς τη Δευτέρα με παραίτηση της κυρίας Παναρίτη».
Σε αυτήν τη λύση, της «παραίτησης» της ιδίας, οδηγήθηκε ο κ. Βαρουφάκης έπειτα από δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου αργά το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για την έκταση και την ένταση των αντιδράσεων, ενώ φέρεται ότι του επεσήμανε πως, όταν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών άφησε να διαρρεύσει ότι προτίθεται να διορίσει την πρώην βουλευτή και πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου στο ΔΝΤ, το Μαξίμου εξέφρασε την αντίθεσή του, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» την προηγούμενη Πέμπτη.
Ο κ. Βαρουφάκης, ωστόσο, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση διορισμού το Σάββατο, δηλαδή στην έναρξη της τριήμερης αργίας του Αγίου Πνεύματος. Ο ίδιος επικαλέστηκε «ψηφοφορία» που έγινε μία ημέρα νωρίτερα στη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία την πρότασή του για την κυρία Παναρίτη στήριξε ο Γιώργος Σταθάκης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αρνείται και τον Γιάννη Δραγασάκη να (φέρεται ότι) είπε πως δεν μπαίνει στη συζήτηση περί του βιογραφικού της, διότι δεν δέχεται πολιτικά τον διορισμό της, φράση που ο ΥΠΟΙΚ εξέλαβε ως «λευκό»…
Υπάρχει πάντως και μια έτερη ενδιαφέρουσα πτυχή στην υπόθεση: Ο κ. Τσίπρας προσωπικά και το κυβερνητικό επιτελείο συνολικά «χάιδεψαν» τους κυβερνητικούς βουλευτές στο «θέμα Παναρίτη», εν όψει της δύσκολης συμφωνίας που θα κληθούν οι ίδιοι να υποστηρίξουν στη Βουλή διά της ψήφου τους. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει συμψηφισμός.
Μαρίνα Μάνη
Γιάνης: Υποννούμενα για αποχώρηση μέσω twitter
Το twitter χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει υπονοούμενα περί παραίτησής του, εάν δεν γινόταν δεκτός ο διορισμός Παναρίτη – πριν ανακληθεί.
«Οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου (για πολλοστή φορά) είναι χονδροειδώς πρόωρες» ήταν το σχόλιο που ανήρτησε το πρωί της Κυριακής, προκαλώντας ταραχή με το… «πρόωρες».
Και αφού το «τιτίβισμα» έκανε τον κύκλο του και προκάλεσε τον αναμενόμενο θόρυβο, ο ίδιος επιχείρησε να «διορθώσει» (πάλι μέσω twitter), παραπέμποντας στη γνωστή ρήση του οικονομολόγου Κέινς: «”Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί”». Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της τρόικας έχουν κολλήσει μαζί μου)».
Κάλπες (;) κα με συμφωνία
Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συντηρεί και τα εκλογικά σενάρια. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες υπάρχει όχι μόνο σε περίπτωση αδιεξόδου, αλλά και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Το σχέδιο που συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει σε πρώτη φάση ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, στη συνέχεια «επικύρωσή» της από το εκλογικό σώμα, ενώ η τρίτη -και πιο στρατηγική- φάση θα αφορά τη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τρεις Κυριακές (5, 12 και 19 Ιουλίου) συζητούνται στα παρασκήνια ως οι πιο πιθανές για να στηθούν κάλπες, αν και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από τους συσχετισμούς μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Πάντως, το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορέσει μέσω εκλογών τον Ιούλιο να ξεκινήσει από καινούργια αφετηρία, με δεδομένες τις δυσκολίες που θα έχει η υλοποίηση των μέτρων, αλλά και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή τους επόμενους μήνες. Μια νίκη υπό τις σημερινές συνθήκες μπορεί να καταστήσει τον κ. Τσίπρα, όπως θεωρούν οι υποστηρικτές του εκλογικού σεναρίου, κυρίαρχο των εξελίξεων, να βυθίσει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια την αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τους δανειστές για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αν, αντίθετα, το πολιτικό κλίμα βαραίνει και οι κοινωνικές αντιδράσεις γίνουν έντονες, θεωρείται ορατός ο κίνδυνος η κυβέρνηση να αρχίσει να πιέζεται από το φθινόπωρο.
Επίσης, αρκετοί εκτιμούν ότι παρά τη δυσφορία που έχει αναπτυχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ίσως ενισχύσει και το ποσοστό του και αποκτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Τσίπρα είναι να μη διαταράξει σε καμία περίπτωση τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο. Το σενάριο των εκλογών έχει και μια ισχυρή εσωκομματική παράμετρο, καθώς ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει και σε ριζική εκκαθάριση του εσωτερικού τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «43» του ΣΥΡΙΖΑ που απίτησαν να μην πάει στο ΔΝΤ
«Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της». Αυτή ήταν η κατακλείδα του αιτήματος 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όλων των «αποχρώσεων» να ανακληθεί ο διορισμός της Ελενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.
Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ την Κυριακή, καθώς είχε δοθεί στους βουλευτές το πράσινο φως από το Μαξίμου μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας (και πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού) Νίκος Παππάς επικρότησε σχόλιο στο twitter του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη για την εκπροσώπησή μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».
Η πρώτη που διαφώνησε (στα social media) ήταν η επίσης ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, με το δηκτικό σχόλιο: «Δυστυχώς, η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο». Ακολούθησαν δημόσιες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Θανάση Πετράκου («Η κυρία Παναρίτη εκφράζει μια νεοφιλελεύθερη, φιλομνημονιακή πολιτική»), του έτερου εκπροσώπου Νίκου Φίλη («Ακατανόητη επιλογή, προσβάλλει την κοινωνία») και του υπουργού Νίκου Βούτση («Καλό είναι να αλλάζουν όλοι θέσεις και να αξιοποιούνται, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι στην προμετωπίδα – μπορεί να είναι δίπλα και να στηρίζουν»). Αποκορύφωμα θεωρήθηκε η διαρροή περί διαφωνίας (και) του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά, μετά την οποία πήρε «φωτιά» η συλλογή υπογραφών από τους βουλευτές.
Χθες το μεσημέρι, η κυρία Παναρίτη υποχρεώθηκε να «παραιτηθεί» επικαλούμενη τις παραπάνω αντιδράσεις: «Καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτήν τη θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ (και αντίστοιχων οργανισμών), μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, ευχαρίστησε τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη, που την επέλεξαν, και τον πρωθυπουργό που, όπως αναφέρει, την υποστήριξε…
Στήριξη από 183 βουλευτές
Συμπαράσταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση, «για τη δικαίωση του αγώνα που δίνουν εναντίον του μονοδρόμου της λιτότητας στην Ευρώπη», εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές 13 ευρωπαϊκών κρατών.Στο κείμενό τους βάλλουν κατά των πολιτικών λιτότητας «οι οποίες προωθούνται από τη Μέρκελ και την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)» και που «οδήγησαν στην κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα: εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στην ανεργία, στη φτώχεια και την πείνα. Το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι άνεργοι ανέρχονται σε περισσότερους από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος». Επίσης, αναφέρουν: «Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων υποφέρει, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν χαμηλούς φόρους, χωρίς καν να λογοδοτούν για τη φοροδιαφυγή τους».
Οι 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές σημειώνουν ότι «η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και πέρα από την Ελλάδα», καθώς «η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικών και την επαναφορά των πολιτών στο προσκήνιο». Επιπλέον, διότι «δίνει ξανά ελπίδα για μια δημοκρατική αφύπνιση και μια θεμελιώδη αλλαγή της κατεύθυνσης της Ε.Ε.». «Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο», τονίζουν, «ότι οι αναλογίες πολιτικών δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν και μια εναλλακτική στις υπάρχουσες πολιτικές είναι δυνατή – εάν το θέλουμε και αν το παλέψουμε».
Νίκος Ελευθερόγλου
Ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης!
Με επίσημες ανακοινώσεις και ειρωνικά σχόλια υποδέχθηκε η αντιπολίτευση τον (αρχικό) διορισμό της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, αλλά και την ανάκληση της απόφασης.
«Εμένα η κυρία Παναρίτη μού είναι συμπαθής. Μαζί ψηφίζαμε και εξηγούσαμε στους βουλευτές τον μονόδρομο του Μνημονίου. Εύγε!» ήταν… νωρίς νωρίς η ανάρτηση του Αδωνη Γεωργιάδη στο twitter, ενώ λίγο αργότερα «απορούσε» που δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση «και τον ΓΑΠ».
Επισήμως, η Ν.Δ. σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητά του. Ούτε γι’ αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Πώς να πάρουν τις πιο δύσκολες και μεγάλες αποφάσεις;»
Το Ποτάμι, αφού αρχικά χαρακτήρισε «ανεπαρκή την επιλογή Παναρίτη», μετά την απόσυρση επανήλθε με το ερώτημα: «Με ποια κριτήρια επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση; Είναι δυνατόν να αγνοούσε ο κ. Τσίπρας μια τόσο σοβαρή απόφαση; Σε ποιους καταλόγους ψάχνουν τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ;»
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την παρ’ ολίγον εκπρόσωπο «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», συμπληρώνοντας δηκτικά ότι «αφού βοήθησε στη σύνταξη του πρώτου Μνημονίου, θα βοηθήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και στη σύνταξη του τρίτου Μνημονίου».
«Η ίδια η Παναρίτη τούς απάλλαξε (;) από την ξεφτίλα, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό της» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή.
Υπήρξε, πάντως, και μια στήριξη από τον (μονίμως αιρετικό) βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο: «Στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. μπήκαν οι ίδιες αριστερές παράμετροι; Η Παναρίτη μάς μάρανε».
Ξεχωριστή θέση στα σχόλια είχαν οι αποδοχές που θα απολάμβανε η κυρία Παναρίτη, εάν έφτανε στην Ουάσινγκτον: 16.400 ευρώ μηνιαίως συν έξοδα κίνησης «first class»…