Οι δανειστές πιέζουν για το Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στον ΦΠΑ! Ετινγκερ: «Εφικτό να βρεθεί λύση ακόμα και εντός της εβδομάδας»!
Οι αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα πρέπει να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δημοσιονομικού κενού, και το Ασφαλιστικό παρέμεναν ως αργά χθες το βράδυ τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μας, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας.
Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός στις προσεχείς ημέρες χαρακτηριζόταν χθες για πρώτη φορά εφικτό από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αισοδοξία
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα «Die Welt»: «Θα χρειαστεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ίσως ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας». Οπως σημείωσε ο ίδιος, παραμένουν μεγάλες διαφορές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε, επίσης, χθες ότι χωρίς λύση στο Ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Βήμα FM την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενιαία συμφωνία και δεν θέλει να σύρει τη χώρα σε μια διαπραγμάτευση ως τον Σεπτέμβριο, ενώ, ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, απάντησε μονολεκτικά: «Προφανώς». Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να περιλαμβάνεται και λύση για το χρέος.
Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν καταγράψει τα σημεία στα οποία υπάρχει ήδη σύγκλιση απόψεων καθώς και τις εστίες τριβής, προκειμένου να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ενιαίο κείμενο συμφωνίας. Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ των δανειστών μας υπάρχουν διαφωνίες, με το ΔΝΤ να τηρεί την πιο άκαμπτη στάση και να εμμένει σε μείωση συντάξεων, απόλυση των επαναπροσληφθέντων υπαλλήλων στο Δημόσιο και αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Την ύπαρξη των διαφωνιών αυτών παραδέχθηκε εμμέσως χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η οποία δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών».
Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλά κείμενα, αλλά δεν θα υπεισέλθουμε σε κειμενολογία (paperology)». Παρά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν έχει στείλει στην κυβέρνηση προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας που επιγράφεται «Μνημόνιο» και περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες ότι υπάρχει τέτοιο κείμενο.
Η κυρία Αντρέεβα επανέλαβε χθες ότι η μόνη προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Le Monde» απάντησε αιχμηρά: «Αυτό που μετρά πιο πολύ είναι ξεκάθαρες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις».
Μάριος Ροζάκος
Βερολίνο: Θρίλερ με έκτακτη μεταμεσονύχτια (πενταμερή) σύσκεψη για προσχέδιο κειμένου
Από στιγμή σε στιγμή αναμενόταν να δοθεί στην Αθήνα (και να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ η κοινή ανακοίνωση) το πλαίσιο της συμφωνίας που κατάρτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε έκτακτη σύσκεψη που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι!
Η πενταμερής συνάντηση έχει στόχο τη σύνταξη ενός κειμένου (που θα περιέχει και προτάσεις της Αθήνας), το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως η μόνη λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας και την παραμονή στην ευρωζώνη. Από την ελληνική πλευρά πληροφορίες μιλούσαν για το ελάχιστο αποδεκτό, που ήταν η αποκατάσταση της οικονομικής ρευστότητας, η οποία πρέπει να προβλέπεται ρητά στο κείμενο που θα εκδοθεί.
Το κείμενο καθυστερεί εξαιτίας δυστοκίας ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Το προσχέδιο των εταίρων αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Brussels Group, που θα συνεδριάσει προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.
Συναγερμός σε Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη από νωρίς το απόγευμα, ώστε και η Αθήνα να παρακολουθεί στενά όσα διαδραματίζονται και να παρέμβει, αν χρειαζόταν τοποθέτησή της.
Στο Μαξίμου είχαν πάει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Λίγο μετά τις 23.00 από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν οι κ. Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ παρέμεναν οι κ. Τσίπρας, Παππάς, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης. Μισή ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι αποχώρησαν και εκείνοι. Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη συμφωνίας.
Ν. Ελευθερόγλου