Όταν η Παναρίτη “ίδρωνε” για δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ψήφιζε μνημόνια (βίντεο)

Την ώρα που η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και όλα δείχνουν πως η πολυπόθητη συμφωνία δεν θα έρθει χωρίς επώδυνους συμβιβασμούς, στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός για τα μάτια της Έλενας Παναρίτη.

Η απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να τοποθετήσει την πρώην βουλευτή Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος η οποία εκφράστηκε ρητά σε ένα κείμενο – φωτιά εναντίον της “επιλογής Παναρίτη” που έχουν ήδη υπογράψει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια είναι όμως η Έλενα Παναρίτη, η “εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής” που “δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση” όπως διατείνονται πολυάριθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Μεταπτυχιακά Διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Επίσης έχει Δίπλωμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και Κρίσεις» από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία.
Έχει άριστη γνώση Αγγλικής, Ισπανικής, Γαλλικής και Ιταλικής. Βασική γνώση Γερμανικής. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 2009.
Ήταν μία από τα πιο στενές συνεργάτιδες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος την έφερε από το εξωτερικό, την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την κατέστησε σύμβουλό του.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound», το οποίο εκδόθηκε και στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια». Το βιβλίο πραγματεύεται μια νέα μεθοδολογία για τη μετατροπή της άτυπης οικονομίας στους κόλπους της επίσημης οικονομίας.
Το έργο της αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μια από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές εφαρμογές των θεσμικών οικονομικών στα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα.
Είναι κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, μία ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

Είναι, επίσης, πρόεδρος του Κύκλου των Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Circle of Mediterranean Parliamentarians for Sustainable Development – COMPSUD), μια ανοικτή και ευέλικτη δομή με στόχο την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των μελών των Κοινοβουλίων (των Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών), των πολιτικών και των άλλων κοινοτικών εταίρων σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Διδάσκει οικιακά χρηματοοικονομικά και μεταρρύθμιση των αγορών ακινήτων στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, στη Σχολή Ανώτερων Διεθνών Σπουδών (SAIS) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας και αλλού.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος, για πάνω από μία δεκαετία, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της διεθνούς βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε διεθνή περιοδικά και βιβλία, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της άτυπης οικονομίας και της δημιουργίας αγορών στον τομέα των δύσκολα ρευστοποιήσιμων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Ξέσπασμα κατά του μνημονίου: Θέλω έγγραφη διαβεβαίωση της κυβέρνησης της χώρας μου ότι δεν θα ξεπουληθούμε!
Στο παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube τον Μάιο του 2012, η κυρία Παναρίτη υπεραμύνεται των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και εξαπολύει δριμύ κατηγορώ εναντίον του δεύτερου μνημονίου, το οποίο είχε ψηφίσει.
Σε μια “έκρηξή” της τον Φεβρουάριο του 2012 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλή, η κ. Παναρίτη ζητούσε εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα που αναφέρονταν στο Μνημόνιο και κυρίως για το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σε Αγγλικό Δίκαιο.
“Δεν θα βγούμε από την κρίση αν συνεχίσουμε να παίρνουμε δημοσιονομικά μέτρα. Το δίλημμα είναι αν θα χρεοκοπήσουμε τώρα ή σε 3 μήνες;”, ρωτά η κ. Παναρίτη και επιβεβαιώνει ότι το 2ο μνημόνιο είναι στην ουσία μια υποθήκη, μια έγγραφη δέσμευση της Ελλάδας να αποπληρώσει τους δανειστές ακόμα και αν χρεοκοπήσει.
“Θέλουν γκαραντί τους πλούτους της πατρίδας, και θέλω έγγραφη διαβεβαίωση της κυβέρνησης της χώρας μου ότι δεν θα ξεπουληθούμε”, έλεγε τότε η πρώην στενή συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα