Στο «περίμενε» 16.500 δικαιούχοι λόγω έλλειψης ρευστότητας!
Η έλλειψη ρευστότητας χτύπησε και τον ΟΓΑ, με συνέπεια το ταμείο των αγροτών να μην καταφέρει να βρει τα περίπου 16.000.000 ευρώ που χρειαζόταν για να καταβάλει οικογενειακά επιδόματα σε περίπου 16.500 δικαιούχους. Πρόκειται για 2.000 περιπτώσεις που δικαιώθηκαν μέσω δικαστικών αποφάσεων, ενώ άλλες 14.500 περιπτώσεις αφορούν δικαιούχους στους οποίους εντοπίστηκαν λάθη, κατατέθηκαν οι απαραίτητες τροποποιητικές δηλώσεις και ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου τους. Η προηγούμενη ηγεσία του οργανισμού ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να εκταμιευθεί το παραπάνω κονδύλι για να καταβληθούν τα εν λόγω επιδόματα στους δικαιούχους, καθώς πρόκειται για εκκρεμότητες που προέρχονται από το 2013 και το 2014, αλλά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αυτό κατέστη αδύνατο.
Η νέα ηγεσία του ΟΓΑ διαμήνυσε ότι στις προθέσεις της είναι να βρεθούν τα κονδύλια και να γίνει η καταβολή των παραπάνω οικογενειακών επιδομάτων εντός Ιουνίου. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί αυτό, τότε τα επιδόματα θα ενσωματωθούν με την καταβολή της β’ δόσης του συνόλου των οικογενειακών επιδομάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι προγραμματισμένο να γίνει εντός Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα άλλων 8.000 περιπτώσεων οικογενειακών επιδομάτων, που δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τροποποιητικών δηλώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου, με συνέπεια το αρχικό κονδύλι να προσεγγίσει τελικά τα 20.000.000 ευρώ.
Τα οικογενειακά επιδόματα, που χορηγήθηκαν πέρσι σε περισσότερους από 700.000 δικαιούχους, είναι το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών. Το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Τρίτεκνων και Πολύτεκνων οικογενειών, που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ ετησίως, χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, ή έως 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.