Το ΔΝΤ ζητάει τώρα ακύρωση όλων των επαναπροσλήψεων!

Σκληρές απαιτήσεις για απόλυση καθαριστριών, υπαλλήλων σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία

Η σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο παραμένει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του για εκ νέου απόλυση όσων υπαλλήλων του Δημοσίου είχαν απολυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επαναπροσλήφθηκαν ή πρόκειται να επαναπροσληφθούν από τη σημερινή, όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημοτικοί υπάλληλοι, για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και αθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης περί αύξησης του κατώτατου μισθού, εξακολουθούσε να αποτελεί μέχρι χθες έναν από τους βασικούς λόγους που φρενάρουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μας. Παράλληλα, σκληρό ήταν και χθες το παζάρι για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού και το Ασφαλιστικό.

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκτίμησε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στις 5 Ιουνίου τη δόση των 302.000.000 ευρώ προς το Ταμείο. Ομως σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα FAZ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit. Ελαφρώς θετικότερος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, που αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από προχθές, αλλά σημείωσε ότι «απομένει ακόμα δουλειά», ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου» από την ελληνική πλευρά, όμως «η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή». Περισσότερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να μπει στην τελική ευθεία για συμφωνία ζήτησε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σχολίασε ότι οι Ελληνες κυβερνώντες «ήταν πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα».

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα περί συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες και έκτακτου Eurogroup πριν από τις 5 Ιουνίου, τα οποία εκπέμπει η ελληνική πλευρά, τα δυσοίωνα σενάρια των ξένων αναλυτών δεν έχουν υποχωρήσει.

Κατά τα άλλα, τις προθέσεις της τρόικας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξέτασής του από την Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Οπως είπε, τον Δεκέμβριο του 2011 σε μια επίσκεψη της τρόικας ο κ. Τόμσεν, που ζητούσε μειώσεις μισθών, συνέκρινε τη χώρα μας με αυτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. «”Δείτε τους μισθούς στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε”. Οταν τον ρώτησα ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε: “300 ευρώ καλά είναι”» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Λαγκάρντ σκέδτεται αποχώρηση από το πρόγραμμα

Με το ένα πόδι εκτός του προγράμματος της χώρας μας βρίσκεται πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς βλέπει ότι δεν υπάρχει προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όπως θα ήθελε, ενώ και οι εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν σε διαφορετική λύση, δηλαδή πολιτική, με τη σφραγίδα της Κομισιόν παρά στην αυστηρώς τεχνοκρατική, που ακολουθεί το ΔΝΤ. Παράλληλα, το Ταμείο, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ, άνοιξε χθες επισήμως «παράθυρο» για πακετάρισμα των τεσσάρων δόσεων, συνολικού ύψους 1,53 δισ. ευρώ, τις οποίες πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο. Ωστόσο σημείωσε ότι σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί έως τώρα από την ελληνική κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους για εμπεριστατωμένες προγραμματικές αρχές, όχι αποσπασματικά μέτρα» δήλωσε χθες ο κ. Μάρεϊ, ενώ τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τρίτο πρόγραμμα». Το ΔΝΤ φέρεται ότι είναι πρόθυμο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και να διατηρήσει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο πλάι των Ευρωπαίων, αρκεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αναλάβει να αποπληρώσει τη δανειακή βοήθεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και επιβεβαίωσε ότι είναι εφικτή η εφάπαξ καταβολή του συνόλου των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ για τον επόμενο μήνα έως τις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η λύση αυτή εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1980 στη Ζάμπια.

Και βραβείο σε ελληνικό ευρώ

Το σχέδιο ενός Ελληνα, του χαράκτη της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργου Σταματόπουλου, ήταν αυτό που κέρδισε τελικά τον διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του κοινού αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ, το οποίο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων της σημαίας της ευρωζώνης. Για τον διαγωνισμό σχεδιάστηκαν 62 νομίσματα, από τα οποία επιλέχθηκαν πέντε, με τους κατοίκους της ευρωζώνης να επιλέγουν τελικά μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας το καλύτερο. Ο Γιώργος Σταματόπουλος συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, ενώ την απονομή του βραβείου έκανε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Κακοί δείκτες τον Μάιο

Nέα πτώση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Index) τον Μάιο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τον δείκτη που δημοσιοποιεί λίγες μέρες αργότερα ο ΙΟΒΕ και αποτελείται από την πορεία πέντε επί μέρους κλαδικών δεικτών, του δείκτη βιομηχανικής εμπιστοσύνης, των υπηρεσιών, του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.
Ο δείκτης βρέθηκε τον Μάιο στις 91,4 μονάδες, έναντι 92,7 τον Απρίλιο, 96,8 τον Μάρτιο και 98,2 τον Φεβρουάριο. Στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης παρέμεινε τον Μάιο στα επίπεδα του Απριλίου.

Σφοδρή επίθεση Βαρουφάκη στους θεσμούς και υπεκφυγή για τον ΦΠΑ

Σφοδρή επίθεση στους θεσμούς, φωτογραφίζοντας κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Χρησιμοποιώντας φρασεολογία φορτισμένη ιδεολογικά, υποστήριξε ότι «οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους», προσθέτοντας ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους και ότι από δω και πέρα θα πρέπει η χώρα να διαπραγματεύεται μόνο με Ευρωπαίους εταίρους. Με αυτή τη θέση προφανώς ο υπουργός Οικονομικών συντάσσεται με όσους δεν επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει σκοτεινή πορεία και πως, παρότι ξεκίνησε με θετικές προθέσεις, κατέληξε στην πλήρη αναξιοπιστία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, o κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η λύση των BRICKS μπορεί να παίξει μόνο επικουρικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, και αυτό μετά τη συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού για τον ΦΠΑ στα νησιά. Υποστήριξε ότι ναι μεν ο ίδιος και η κυβέρνηση τήρησαν τη δέσμευσή τους να μην υπάρξει καμία αλλαγή έως την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να μη διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, όμως κανένας δεν μπορεί να δεσμεύεται για το διηνεκές. Τέλος, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία, αν και ως οικονομολόγος, όπως είπε, έχει πρόβλημα με την ιδέα ότι 14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρία.

Νίκος Ελευθερόγλου

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ: Αλίμονό αν είναι κάτι σαν το e-mail Χαρδούβελη

Στη φράση του Αλέκου Καλύβη «αλίμονό μας αν η συμφωνία είναι σαν το e-mail Χαρδούβελη» αποτυπώνεται η αγωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και διαφαίνεται το υποβόσκον «αντάρτικο» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κατά τον εν λόγω υπεύθυνο του οικονομικού προγράμματος του κόμματος (και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας), «η 5η Ιουνίου είναι καθοριστική ημερομηνία διότι ήγγικεν η ώρα για συμφωνία ή διαφωνία».

Και δεν είναι ο μοναδικός που σηκώνει τους τόνους. Ο Αντώνης Νταβανέλος, επικεφαλής της (εξ «αριστερών») τάσης ΔΕΑ, που διαθέτει δύο βουλευτές, καλεί ευθέως την κυβέρνηση «να απορρίψει τη συμφωνία, να κηρύξει στάση πληρωμής τοκοχρεολυσίων στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους, να φορολογήσει βαριά το κεφάλαιο, να εθνικοποιήσει τις τράπεζες, να καταργήσει τις ελευθερίες των κεφαλαίων να δραπετεύουν» και «πιθανώς να πάει σε εκλογές».
Σε ανάλογο πνεύμα κινείται ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας: αφού συμφωνεί με όλα τα παραπάνω, προσθέτει τη δική του, πάγια θέση: «Προετοιμασία για το ενδεχόμενο εθνικού νομίσματος, πράγμα δύσκολο αρχικά, αλλά με αποτέλεσμα διαχειρίσιμο, που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

Κατόπιν τούτων, η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου προσπάθησε χθες να «απαντήσει» στον ισχυρισμό του Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανονικό κόμμα: «Εάν εννοεί κανονικά τα κόμματα που είχαν συνηθίσει στην Ελλάδα να υπογράφουν τις μνημονιακές συμφωνίες που όλοι γνωρίζουμε, τότε δεν είμαστε κανονικό κόμμα. Και ούτε θέλουμε να γίνουμε».

Μαρίνα Μάνη

Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ, Ολάντ

Τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά ότι, εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, το πρόγραμμα «χάνεται» απηύθυνε χθες, Πέμπτη, το Euro Working Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «τελεσίγραφο» μεταφέρθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται ότι προκάλεσε και την τηλεδιάσκεψη μιας ώρας μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Οκτώ μέρες ως την ώρα μηδέν»

Οκτώ ημέρες απομένουν πλέον ως τη χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως υποστήριξε χθες η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung», συμπληρώνοντας ότι «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, αυτή τη φορά πραγματικά», καθώς πλησιάζει η 5η Ιουνίου, όταν λήγει η δόση των 302.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η εφημερίδα αυτοαναιρέθηκε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί μια προκαταβολή στο ΔΝΤ και να επιμηκυνθούν οι διαπραγματεύσεις ως το φθινόπωρο και προσθέτοντας ότι «το θέατρο της χρεοκοπίας είναι σκηνοθετημένο, προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα ήταν μια πολιτική απόφαση και ως τις 28 Απριλίου 2054, όταν η Ελλάδα θα πληρώσει την τελευταία δόση προς τον ESM, «θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις».

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα