Υπόγειος πόλεμος Φώφης- Βενιζέλου

Κλειδί των εξελίξεων ο «έλεγχος» της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η έκπληξη από τον Ανδρουλάκη (που έχει μεγάλη επιρροή) και ο αδύναμος κρίκος Λοβέρδος. Σφάζονται ακόμα για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου του Κινήματος

Στα χαρακώματα βρίσκονται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Φώφη Γεννηματά μια εβδομάδα προτού ανοίξει η αυλαία του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι ο «έλεγχος» της νέας Κεντρικής Επιτροπής και αν αυτή θα προκύψει από το Συνέδριο ή όχι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί τα μέλη της νέας Κ.Ε. να προκύψουν από τους αντιπροσώπους που θα βρεθούν στο Συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η κυρία Γεννηματά διαμηνύει ότι οι εκλογές των νέων οργάνων θα πρέπει να γίνουν μετά την προεδρική εκλογή.

Οφίτσια

Η στόχευση του κ. Βενιζέλου είναι να τοποθετήσει τους «δικούς» του στο ανώτερο όργανο του ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρεί ότι οι βενιζελικοί θα υπερισχύσουν. Στον αντίποδα, η κυρία Γεννηματά γνωρίζει εκ των προτέρων ότι σε περίπτωση κατά την οποία εκλεγεί πρόεδρος, τότε θα μπορεί να «διαπραγματευτεί» θέσεις και οφίτσια καλύτερα, ενώ και οι συσχετισμοί θα αλλάξουν, καθώς αρκετοί θα μεταπηδήσουν στο στρατόπεδό της εν μια νυκτί, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους στη Χαριλάου Τρικούπη.
Υπό αυτό το πλαίσιο, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αναβρασμός, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να προσεγγίσει τους υπόλοιπους δελφίνους, έτσι ώστε να κερδίσει την πρώτη μάχη με τη Φ. Γεννηματά. Σημαντική, πάντως, αναμένεται να είναι η επικείμενη συνεδρίαση της Γραμματείας της Επιτροπής του Συνεδρίου, την οποία απαρτίζουν περίπου 30 στελέχη και αποτελείται από βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και ορισμένους προερχόμενους από τη Δημοκρατική Παράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω επιτροπή θα συγκληθεί, αν κριθεί σκόπιμο, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει, καθώς το διακύβευμα είναι αρκετά μεγάλο, αφού κρίνεται ο έλεγχος του (μικρού πλέον) ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη έχει φουντώσει συζήτηση για τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Ορισμένοι, πλέον, προτείνουν οι σύνεδροι να ψηφίσουν για τον νέο ηγέτη, επιστρέφοντας στη διαδικασία με την οποία εκλεγόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό, πάντως, αντιβαίνει στο καταστατικό του κόμματος, σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία, τότε δεν αποκλείεται να προκύψει αλλαγή. Ενδεικτική, άλλωστε, είναι και η πρόταση των 26 στελεχών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων ο Ν. Μπίστης αλλά και ο Παντελής Καψής) στο ιδρυτικό συνέδριο να αποφασιστούν η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του φορέα, η ονομασία του, τα σύμβολά του και να εκλεγεί η ηγεσία του.

Τούτων δοθέντων, έχει ουσιαστική αξία να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις πρόσφατες εκλογές αντιπροσώπων και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Ο Βαγγέλης χάνει δυνάμεις παντού

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ισχυρή εμφανίζεται η ομάδα Ανδρουλάκη, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει να έχει χάσει δυνάμεις παντού. Σε ό,τι αφορά τη Φ. Γεννηματά, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον γραμματέα και ευρωβουλευτή του κόμματος. Για παράδειγμα, στη Μεσσηνία, η «ομάδα Ανδρουλάκη» εξέλεξε έξι από τους εννέα της Καλαμάτας, πεντε από τους έξι της Μεσσήνης, τέσσερις από τους έξι της Τριφυλίας και τέσσερις από τους πέντε αντιπροσώπους της Πύλου. Αντιθέτως, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπερίσχυσε στην περιφέρειά του, την Αρκαδία, αφού από τους 36 συνέδρους, οι 33 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην επιρροή του. Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τους γνωρίζοντες συγκεντρώνει τη μικρότερη επιρροή στους συνέδρους, όμως θα διεκδικήσει, όπως υποστηρίζει, ό,τι του αναλογεί.
Μπαλαντέρ αναμένεται να είναι ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η «κυριακάτικη δημοκρατία», σκέφτεται κι αυτός να είναι υποψήφιος. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ίδιος , αφού σε «μανιφέστο» του πρότεινε «την ανάδειξη μιας συλλογικής ηγεσίας, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει αυτογνωσία και αξιοποιεί την αυτοκριτική». Αυτή τη (μεταβατική) ηγεσία ουσιαστικά ονειρεύεται και ο ίδιος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα