Ανακοίνωσε φόρο σε συναλλαγές από ΑΤΜ και γκισέ και μετά από δυο ώρες το… κατάπιε
Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πρόθεση επιβολής τέλους αναλήψεων από τα ATM των τραπεζών, αλλά λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Οικονομικών «ενταφίασε» την πρόθεση με επίσημη ανακοίνωση.
Σε ενημέρωση που έκανε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν φόρο καταθέσεων, σενάριο που απορρίπτει η κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μέσω και των ΑΤΜ (τέλος αναλήψεων). Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ο «μικρός φόρος» στις συναλλαγές στα ΑΤΜ μπαίνει στο πλαίσιο της αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.
Πριν περάσουν δύο ώρες, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα! Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ήθελε αυτόν τον φόρο και επέμεινε στους θεσμούς να μην μπει! Οπως αναφέρει το υπουργείο, «η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που είχε συζητηθεί στο Brussels Group προέβλεπε την επιβολή φόρου ένα τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και για αναλήψεις από ATM.
Στέλιος Κράλογλου
Με εντολή Τσίπρα κόβεται η Παναρίτη από το ΔΝΤ
Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με την (γνωστή) Ελενα Παναρίτη, με δεδομένο ότι τις επόμενες δυο τρεις ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει το όνομα του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου (που κατ’ επανάληψη κατηγορήθηκε για τις θέσεις της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) υποστηρίζει με νύχια και με δόντια ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος άλλωστε την είχε επιλέξει (ως «εκπρόσωπό» του) στο Brussels Group, προτού η σύνθεση της «ομάδας» ανασχηματισθεί από τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο. Επισήμως το Μαξίμου αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ενδεχόμενο, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να «μπλοκάρει» τον διορισμό της, προσπαθώντας παράλληλα να μη δημιουργήσει κρίση με τον κ. Βαρουφάκη και το ΔΝΤ.
Ο Κατσάμπας
Τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν πιέσεις να οριστεί η κυρία Παναρίτη αντικαταστάτρια του νυν εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα, ο οποίος αποχωρεί την 1η Ιουνίου από τη θέση του. Μάλιστα, η κυρία Παναρίτη φέρεται ότι ενημέρωσε τον αρμόδιο διευθυντή του Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι ότι θα βρίσκεται στη νέα θέση της στις 18 Ιουνίου! Τελικά το Μαξίμου φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο κ. Κατσάμπας έως το τέλος Ιουνίου, καθώς μέσα σε αυτόν τον μήνα θα κριθεί η τύχη της διαπραγμάτευσης. Στελέχη της κυβέρνησης, εξάλλου, υπενθυμίζουν τη σφοδρή κριτική που είχε εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την κυρία Παναρίτη: «Εχετε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και της κυρίας Παναρίτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ήταν σύμβουλος ενός προέδρου χώρας (του Περού) που αυτήν τη στιγμή έχει 20 χρόνια κάθειρξη» είχε πει από το βήμα της Βουλής προτού καν αναδειχθεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μαρίνα Μάνη
Και η Κομισιόν θετική για τις νέες περικοπές στις συντάξεις
Προαπαιτούμενα «φωτιά» ζητεί ξαφνικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία άμεσα. Κι αυτό διότι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, απαριθμεί ως «ανοιχτά» ζητήματα με τα οποία η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν του έχει πει ποτέ (!) ότι οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή, ισχυρισμός που διαψεύδεται από ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Κατά τον κ. Γιούνκερ, τα ανοιχτά σημεία είναι ο ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ιδιωτικοποιήσεις («υπήρξε πρόταση για 17 δισ. από 22 δισ. που είναι στο πρόγραμμα) αλλά και ο… κατώτατος μισθός και οι συντάξεις, διότι, όπως λέει, και τα δύο είναι «υψηλότερα απ’ όσο σε άλλες πέντε έξι χώρες». Για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων καταλογίζει στην κυβέρνηση αργούς ρυθμούς, ενώ διαπιστώνει ότι στον τομέα της αγοράς προϊόντων «δεν γίνεται τίποτα με τους ολιγάρχες».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται με σκληρή γλώσσα στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν βοηθάει στη διαδικασία» τονίζει, ενώ σε παρατήρηση ότι ο Β. Σόιμπλε έχει σκληρή στάση για την Ελλάδα, απαντά: «Δεν είναι λιγότερο ευθαρσής από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών». Αντιθέτως, δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα αλλά όχι και το κόμμα του διότι «είναι μείγμα πολλών τάσεων».
Κατά τα λοιπά, υποστηρίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, θέτει όμως ως προϋπόθεση για άμεση συμφωνία «και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ», ενώ απαντά κοφτά ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει στις 5 Ιουνίου τη δόση στο ΔΝΤ.
Θέλουν ραντεβού με Γιούνκερ για τον ΦΠΑ στα νησιά
Με μια ασυνήθιστη κίνηση, δύο περιφερειάρχες του Αιγαίου πήραν την πρωτοβουλία να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να συναντηθούν για το θέμα του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, που ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ σκοπεύουν να ζητήσουν και την παρέμβασή του προς τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η «ρήτρα νησιωτικότητας».
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χατζημάρκος και η κυρία Καλογήρου αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Κατανοώντας, πλήρως, την ανάγκη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας».
Παράλληλα, προσθέτουν: «Ζητάμε μια συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση την αδήριτη ανάγκη στήριξης ευρωπαϊκών πολιτικών νησιωτικότητας».
Ετοιμάζεται το πλαίσιο για το «κούρεμα» καταθέσεων
Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία για τη διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα (bail in), δηλαδή με χρήματα καταθετών και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η εν λόγω οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive – BRRD) σχετικά με την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει ότι η διάσωσή τους δεν θα γίνεται μέσω κρατικής στήριξης, δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά με ίδιους πόρους, δηλαδή με χρήματα των μετόχων ή ακόμη και «κούρεμα» των μη εγγυημένων καταθέσεων. Αντιθέτως, η οδηγία προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις (καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά τραπεζικό ίδρυμα) και ορίζει ότι σε κάθε κράτος-μέλος το εθνικό Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών θα πρέπει να διαθέτει μέσα σε μια δεκαετία κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 1% επί των εγγυημένων καταθέσεων. Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική προσαρμογή των εισφορών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.
«Παζάρι» για τους συντελεστές στα τρόφιμα!
Εμμένουν στη θέση τους οι εκπρόσωποι των δανειστών και ζητούν στις διαπραγματεύσεις την επιβολή δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ζητούν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30%.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα έχει προτείνει τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%, 14% και 22%). Με αυτό το σύστημα αυξάνουν οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία και ξενοδοχεία (από το 6,5%) αλλά και σε όλα τα βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς, όπως είναι τα τρόφιμα, και τα αγαθά κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό), τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 13% και θα μεταταγούν στο 14%. Από την άλλη, σε περίπτωση που θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 23% στο 22%, θα είναι χαμηλότερη η φορολογική επιβάρυνση σε καύσιμα, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά, παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές, δομικά υλικά, είδη σπιτιού, υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.
Εκπτωση
Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί να εντάξει στον χαμηλότερο συντελεστή τα τρόφιμα, δηλαδή στο 7% από το 14%.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε χθες ότι η ελληνική πρόταση για μειωμένους συντελεστές (κατά 3%) για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα είναι «ακόμη στο τραπέζι», αλλά με επιστροφή του φόρου μέσω άλλης διαδικασίας (π.χ. μέσω φορολογίας εισοδήματος), καθώς δυο συντελεστές ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν δεν μπορούν να υπάρξουν.
Ο υπουργός μίλησε και για την ανάγκη θέσπισης ειδικών κινήτρων με τη μορφή έκπτωσης φόρου για τις υπηρεσίες που υπάγονται στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13% σήμερα) και παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής. Ανέφερε χαρακτηριστικά τους κλάδους των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών και των ιδιαίτερων μαθημάτων.