Το… ΠΕΔΥ έχει 40° πυρετό!

Οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και η κακή οργάνωση, έχουν ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες για

Σε πήλινα πόδια στηρίζεται το ΕΣΥ στη χώρα μας, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το γνωστό σε όλους μας ΠΕΔΥ, στον έναν χρόνο λειτουργίας του δεν έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τούς ιδιώτες γιατρούς και τα εργαστήρια. Την ίδια ώρα, ο συνωστισμός στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία εξακολουθεί να υπάρχει, όταν στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) είτε δεν υπάρχει προσωπικό είτε δεν λειτουργούν τα μηχανήματα ή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνονται εξετάσεις αίματος (χοληστερίνη, σάκχαρο κ.λπ.) και βιοχημικές.

Ενδεικτικό της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί, ιδιαίτερα στα νησιά μας, είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Τήλου παραιτήθηκε γιατί δεν υπήρχαν γιατρός και νοσηλευτής για τους κατοίκους. Μπροστά στην ακραία αντίδραση, η λύση τελικά βρέθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, αφού μετακινήθηκε γιατρός από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Πολυϊατρείο του Εμπωνα της Ρόδου. Το γεγονός ωστόσο είναι ενδεικτικό για την εικόνα του ΠΕΔΥ, το οποίο δεν έχει μόνο βασικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, παρασκευαστές και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με την ακτινολόγο ραδιολόγο Νίκη Δημοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ενα εξίσου σοβαρό πρόβλημα, που ταλανίζει ασθενείς και εργαζομένους, είναι η έλλειψη οργάνωσης: «Εάν υπήρχαν οργάνωση και σωστή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μας, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η κυρία Δημοπούλου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΠΕΔΥ εργάζονται 2.300 εργαζόμενοι (εργαστηριακοί, ακτινοθεραπευτές, μικροβιολόγοι, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.) και διοικητικά ανήκουν στις επτά Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) της χώρας, μαζί με τα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, οι ΔΥΠΕ δεν διαθέτουν το ανάλογο διοικητικό προσωπικό με τις κατάλληλες γνώσεις που θα «τρέξουν» τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων και θα διαχειριστούν μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως διορθώσεις σε βλάβες π.χ. σε ακτινολογικά μηχανήματα. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα κακής διαχείρισης του ΠΕΔΥ» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η κυρία Δημοπούλου και συνεχίζει: «Η προμήθεια φιαλών υγραερίου για το Προσθετικό Τμήμα είναι πολύ σημαντική, καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα οι οδοντοτεχνίτες κατασκευάζουν τις οδοντοστοιχίες (μασέλες), που καθεμιά από αυτές για τον ιδιώτη κάνει 1.200 ευρώ. Επειδή δεν “τρέχουν” τους διαγωνισμούς από τις ΔΥΠΕ, καθυστερεί η προμήθεια φιαλών υγραερίου, η οποία κοστίζει 39 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν έξω αυτά τα χρήματα, όταν η δουλειά αυτή θα μπορούσε να γίνεται στο ΠΕΔΥ με ελάχιστο κόστος».

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υλικά των εκτυπωτών, όπως το τόνερ, με συνέπεια να μην μπορούν να εκτυπώσουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων· στα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν γίνονται εξετάσεις αίματος γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και πολλά άλλα. Παράλληλα, όποια βλάβη συμβεί, είτε σε μηχανήματα είτε στο κτίριο, π.χ. ασανσέρ, δεν διορθώνεται, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί. «Σε πολλά κτίρια του ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν ούτε τα καζανάκια στις τουαλέτες» ανέφερε με αγανάκτηση η κυρία Δημοπούλου.

Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η κακή κατανομή στο προσωπικό. Για παράδειγμα, το Ακτινολογικό στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας είναι κλειστό γιατί δεν υπάρχει ακτινολόγος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μονάδα υγείας είναι από τις ελάχιστες που διαθέτουν μέτρηση οστικής πυκνότητας και ορθοπαντογράφο, ένα ακτινολογικό μηχάνημα που κάνει πανοραμικές ακτινογραφίες στόματος. Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν 35 ευρώ για κάθε πανοραμική, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το κόστος αυτής της ακτινογραφίας. «Θα μπορούσαν να βάλουν έναν ακτινολόγο για να εξυπηρετείται η Καλαμάτα και όχι μόνο» λέει η κυρία Δημοπούλου. Και επισημαίνει: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να αντιληφθεί ότι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων χρειάζεται ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή το ΠΕΔΥ. Το προσωπικό μας έχει τεράστια εμπειρία και γνώση. Αυτό που λείπει είναι η οργάνωση και όχι να μας βλέπουν ως μπαλαντέρ υγείας και να μας πηγαίνουν στα νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας, ξεγυμνώνοντας το ήδη αποδυναμωμένο ΠΕΔΥ».

Ακρως ελληνικά και εντελώς παράλογα

Οπως εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νίκη Δημοπούλου, τα παράλογα στην κατανομή προσωπικού στο Δίκτυο Υγείας απλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Στο ΠΕΔΥ Πύργου πήγε ένας επικουρικός μικροβιολόγος, όμως η εν λόγω μονάδα υγείας δεν έχει Μικροβιολογικό Τμήμα. Το Αγρίνιο έχει μικροβιολόγο και τεχνικούς ιατρικών εργαστηρίων, δεν έχει όμως γιατρούς. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν τεχνολόγοι ακτινολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, δεν υπάρχουν όμως γιατροί ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι. Στα ΠΕΔΥ Λαμίας και Αρτας υπάρχουν τεχνολόγοι παρασκευαστές και γιατροί μικροβιολόγοι, αλλά οι αναλυτές τους είναι χαλασμένοι, ενώ δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για τις εξετάσεις, όπως οι γενικές αίματος. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΕΔΥ στα Καμίνια, στον Πειραιά και στην Κομοτηνή. Οσον άφορα τις ελλείψεις των γιατρών, ενδεικτικά αναφέρουμε την Ξάνθη, όπου σε όλη τη μονάδα υπάρχουν μόνο δύο οδοντίατροι, ένας γενικός γιατρός και ένας ορθοπαιδικός. Στο ΠΕΔΥ της Θεσσαλονίκης, που είναι στην οδό 25ης Μαρτίου, υπάρχει ένας οδοντοτεχνίτης ο οποίος καλύπτει με ορθοδοντικές θεραπείες (π.χ. σιδεράκια στα παιδιά) όλη τη βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη, τη στιγμή που το κόστος της θεραπείας στον ιδιώτη κοστίζει 2.500-3.000 ευρώ για κάθε παιδί!

Ρίτα Μελά
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα