Συμφωνία ή ρήξη έως 5 Ιούνιου

Η πληρωμή (ή όχι) της δόσης των 300.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ και τα σενάρια ακόμα και για εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ραντεβού με… τις εξελίξεις στις 5 Ιουνίου. Οι συναντήσεις στη Ρίγα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του για άμεση ενιαία συμφωνία με τους δανειστές. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει ανατροπή, ουδείς από το επιτελείο του αποκλείει πλέον τη σύγκρουση και τις κάλπες εν μέσω θέρους.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ επέμειναν στη θέση ότι, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση, πρέπει να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. «Βρείτε τα με όλους τους θεσμούς» φέρεται ότι τόνισε, άλλωστε, και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό μετά τη Ρίγα. Η κυβέρνηση επομένως καλείται, πρώτον, να αποδεχθεί επάνοδο στην προηγούμενη μορφή ελέγχου («οι υπάλληλοι του Ταμείου στα υπουργεία») και, δεύτερον, να αποχαιρετήσει τις εναπομείνασες κόκκινες γραμμές σε εργασιακό, Ασφαλιστικό, δεδομένου ότι οι άλλες δύο είτε ξάσπρισαν (ιδιωτικοποιήσεις) είτε γίνονται αχνές (ΦΠΑ).

Μάλιστα, το ΔΝΤ θέλει δραματική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και επιμένει σε αυτό. «Αυτό δεν θα συμβεί» διαμηνύουν, από την άλλη, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Αλλοι ερμηνεύουν την ψυχρολουσία στη Ρίγα ως αποτέλεσμα της εμμονής των εταίρων για «υποταγή», άλλοι μιλούν για σκλήρυνση στο παρά πέντε, ώστε να αποκομίσουν (οι δανειστές) το μέγιστο όφελος, και άλλοι την εντάσσουν στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού για παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω Ελλάδας.

Το ορόσημο της 5ης Ιουνίου δεν τίθεται τυχαία. Είναι η ημέρα που η κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει, πάλι, δόση στο ΔΝΤ ύψους 300.000.000 ευρώ. «Δεν τα έχουμε, αλλά και να τα είχαμε οι δανειακές υποχρεώσεις μέσα στο καλοκαίρι εκτοξεύονται στα ύψη» λέει κορυφαίος υπουργός που συντάσσεται με τον πρωθυπουργό. Εννοώντας τις πληρωμές περίπου 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ Ιούνιο και Ιούλιο, και τα 6,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο, που απλώς «δεν υπάρχουν».

Το κυβερνητικό επιτελείο, συνεπώς, βλέπει δύο ενδεχόμενα:

  • Το ένα είναι να δίνεται χρηματοδότηση «τόσο όσο», δηλαδή που να επαρκεί για την αποπληρωμή των δόσεων στη βάση των εκάστοτε συγκλίσεων ή ενός μεσοπρόθεσμου και να «συρθεί» η διαπραγμάτευση μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό προϋποθέτει σχετικές αποφάσεις του Eurogroup και νέα παράταση της δανειακής σύμβασης, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Τη συγκεκριμένη εκδοχή απορρίπτει το Μαξίμου (παρότι κάποιοι «ρεαλιστές» παρατηρούν ότι «δεν θα πάθουμε τίποτα αν τραβήξουμε τη σύμβαση για ένα δίμηνο ακόμη»), καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η εσωτερική στάση πληρωμών θα οδηγήσουν στο κόκκινο την ανοχή της κοινωνίας.

  • Το άλλο σενάριο οδηγεί σε «σκηνικό σύγκρουσης», το οποίο κυριαρχεί στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εδράζεται στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα επαναλάβει το «λάθος» της 20ής Φεβρουαρίου (σ.σ.: παράταση χωρίς χρηματοδότηση). Οπερ σημαίνει, θα επιμείνει στην άμεση ενιαία συμφωνία με κανονική ροή ρευστότητας, ασχέτως εάν οι διαβουλεύσεις για χρέος, χρηματοδοτικό κενό και Ασφαλιστικό οριστικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Με «όπλο» την επίσημη προειδοποίηση ότι δεν θα εκπληρώσει η χώρα τις δανειακές υποχρεώσεις της, αρχής γενομένης από τη δόση της 5ης Ιουνίου.

Αυτή η εκδοχή δεν αποκλείει εθνικές κάλπες, με το επιχείρημα ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τη σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης και θα την ενισχύσουν. Σενάριο που δεν αφήνει εκτός υπολογισμών το αλαλούμ που επικρατεί στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επιπλέον αποβλέπει και στο να «καθαρίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις γραμμές του από πρόσωπα που λειτουργούν ως βαρίδια.

Μαρίνα Μάνη

Brussels Group: Αποκάλυψη της «Εστίας» για το κόστος

«Χρυσάφι» πληρώνει το Brussels Group ο Ελληνας φορολογούμενος, καθώς η «αερογέφυρα» που έχει στηθεί μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών για τα στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να κοστίσει περίπου 2.000.000 ευρώ!

Την αποκάλυψη έκανε εντός της εβδομάδος η «Εστία», η οποία ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι στις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ εμπλέκονται περίπου 60 άτομα από την ελληνική πλευρά. Αυτοί είναι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες των Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Ι. Βαρουφάκη, Δ. Στρατούλη, Γ. Κατρούγκαλου και άλλων υπουργών, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων και φορέων (ΤΑΙΠΕΔ, ΟΑΕΔ κ.λπ.). Από τα 60 άτομα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας τα 15 βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στις Βρυξέλλες από τις 27 Απριλίου και τα υπόλοιπα πηγαινοέρχονται. Εχει υπολογιστεί ότι η μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα και η τριήμερη παραμονή εκεί κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ για έναν απλό υπάλληλο.

Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται το αεροπορικό εισιτήριο (650 ευρώ), το κόστος διαμονής (περίπου 165 ευρώ ανά βραδιά) και η ημερήσια αποζημίωση (140 ευρώ). Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν ως το τέλος του μήνα, ο Ελληνας φορολογούμενος θα έχει επιβαρυνθεί συνολικά με πάνω από 2.000.000 ευρώ!

Τα  «σκιάχτρα»
Από τον Χρήστο Μουλίνο     

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή (πέρα από τις εγκληματικές επιπολαιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, με τον νάρκισσο Βαρουφάκη να έχει καταντήσει ο περίγελως των Eurogroup) είναι ότι δεν υπάρχει -επί της ουσίας- αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. πελαγοδρομεί ανάμεσα στα αίτια της ήττας -που δεν κατάφερε να αναλύσει- και τον τραυματισμένο ψυχισμό του Σαμαρά, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την «κεντροδεξιά παράταξη της ευθύνης» να βουλιάζει στην ανυποληψία, ακολουθώντας τη… ρότα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Συγγρού, που βλέπουν «Ερυθρούς Χμερ» και πίσω απ’ τις… καρέκλες, δεν ξέρουν τι θέλουν, αδυνατώντας να κατανοήσουν το τι ακριβώς επιθυμεί η κατακερματισμένη λόγω φτώχειας κοινωνία, που στήριξε το… ασκέρι του Τσίπρα όχι για να πραγματοποιήσει (πάση θυσία) όσα υποσχέθηκε, αλλά για να αλλάξει το ύφος της εξουσίας, κόβοντας «μαχαίρι» τα «ναι σε όλα» προς το Βερολίνο!

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά (γνώμη μου) ο «αρχηγός Αντώνης» πλήρωσε περισσότερο τα σούρτα-φέρτα με τη Μέρκελ (και το ταπεινωτικό «ουδείς αναμάρτητος» που εκστόμισε ενώπιόν της στην Καγκελαρία), παρά τον σοβιετικής λογικής ΕΝΦΙΑ που επέβαλε, διαλύοντας τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά του έθνους.

Τώρα, το «γαλάζιο σύστημα» (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό) καλείται να αποφασίσει αν θα στηρίξει (έστω κι αν δεν αποφανθεί προς το παρόν η Βουλή) τη διαφαινόμενη επώδυνη «προσυμφωνία» με τους αδίστακτους δανειστές, που προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα 5 δισ. ευρώ για την παροχή μιας σχετικής ρευστότητας, με τα φλέγοντα ζητήματα (Ασφαλιστικό, Εργασιακό) να μετατίθενται για το φθινόπωρο, που προβλέπεται εκρηκτικό!

Ο ασκός του Αιόλου έχει ήδη ανοίξει και στη Νέα Δημοκρατία συζητούν ακόμα για το αν θα διεξαχθεί Εκτακτο Συνέδριο ή… Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο σε «σκιάχτρα» σαν τον Αδωνι να περιφέρονται (ουρλιάζοντας!) στα κανάλια, διώχνοντας κακήν κακώς από το… μαντρί τους τελευταίους ψύχραιμους ψηφοφόρους!
Αν το κόμμα των «συντηρητικών και μετρημένων» (που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) δεν είχε τέτοιο βεβαρυμένο «ποινικό παρελθόν» -από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015-, με καταστροφικές συμπεριφορές και αποφάσεις-, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα (και με το χέρι στην καρδιά) να πει ένα βροντερό «Οχι» σε όλα αυτά που απαιτούν οι θεσμοί και αποδέχεται με σκυμμένο το κεφάλι το Μαξίμου! «Ελευθερία ή θάνατος»! Αλλά…
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα