Ο Νικήτας Κακλαμάνης έφερε στη Βουλή το θέμα που αποκάλυψε η «δημοκρατία» για τις «συμφωνίες» του Γιώργου με τα Σκόπια
Την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τις εθνικά επικίνδυνες «συμφωνίες», που φέρεται ότι επιχείρησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να λυθεί, κατά τρόπο που δεν θα εξυπηρετούσε τις ελληνικές θέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί επίσημα κατά πόσο η ελληνική διπλωματία -επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου- είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια για την επιλογή ονόματος (π.χ. «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Μακεδονία», με τον γεωγραφικό όρο «Ανω» σε παρένθεση), όπως προκύπτει από υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και στον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, όπου αναφέρονται σε επαφές με Ελληνες διπλωμάτες (Αλεξ Ρόντος και Εμμανουήλ Μαλέλης) για το ζήτημα της ονομασίας. Κάτι που, εφόσον συνέβη, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «Αποτελούσε πολιτική της χώρας εκείνη την περίοδο; Ποια είναι η σημερινή θέση της κυβέρνησης για το μείζον εθνικό θέμα; Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις το “δεξί χέρι” του Γ. Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος;» είναι τρία από τα καυτά ερωτήματα που θέτει ο κ. Κακλαμάνης στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε και εκείνος στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, οι οποίες δημοσιεύονται σε ΜΜΕ των Σκοπίων, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το όνομα «Ανεξάρτητη» ή «Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας», με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Ανω» σε παρένθεση. Μάλιστα, ο κ. Μιλοσόσκι φέρεται στις υποκλαπείσες συνομιλίες ότι ισχυρίζεται πως «το όνομα αυτό δεν θα έχει ρίσκο για εμάς – θα το διατηρήσουμε ως “Δημοκρατία Της Μακεδονίας” με κάτι εμπλουτισμένο, «ανεξάρτητη» ή κάτι άλλο και το δικό τους γεωγραφικό σε παρένθεση».