Αθώοι κρίθηκαν από το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του Αικατερίνη Πελέκη που δικάστηκαν για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2007.
Η κατηγορία σε βάρος των δύο συζύγων αφορούσε τραπεζικό λογαριασμό που περιλαμβανόταν στα αρχεία της «Λίστας Λαγκάρντ» με καταθέτες στην HSBC Γενεύης, ύψους 117.000.
Το δικαστήριο, με αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των δύο κατηγορουμένων ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν στην κατοχή τους, καθώς ανήκε σε εξωχώρια εταιρία του πατέρα της κ. Πελέκη, τον οποίο είχε ανοίξει με πληρεξούσιο η Κατερίνα Πελέκη.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε -απολογούμενος στο δικαστήριο- πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού και τόνισε πως ακόμη και αν είχε γνώση, δεν θα τον δήλωνε, καθώς αφορούσε περιουσιακό στοιχείο του πεθερού του, με πληρεξούσια για το άνοιγμα και το κλείσιμο του την σύζυγο του.
Είπε μάλιστα πως δεν ήξερε ότι ο ίδιος εμφανιζόταν ως δεύτερος πληρεξούσιος στον λογαριασμό, κάτι που απέδωσε σε επιλογή της κ. Πελέκη ως το πιο κοντινό της πρόσωπο.
Όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης:
«Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγώ και η σύζυγος μου. Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Είναι μία τόσο καθαρή υπόθεση που αισθάνομαι αμηχανία να βρίσκομαι ενώπιον σας. Δεν υπήρχε ούτε δόλος, ούτε αμέλεια. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο, ούτε εγώ. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».
Επεσήμανε επίσης πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις δηλώσεις πόθεν έσχες από το 1989 και μετά δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα.
Πρόεδρος: Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακόμα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της. Αν είναι ιδιοκτήτρια off-shore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρήματα από λογαριασμό δεν πρέπει να το δηλώσω;
Βουλγαράκης: Όχι βέβαια.
Πρόεδρος: Δεν θα έχω πρόβλημα αν δεν το δηλώσω;
Βουλγαράκης: Όχι. Εγώ που έπαιρνα την σύνταξη του πατέρα μου γιατί ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε, έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικούς υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία.
Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς…
Η κ. Πελέκη απολογούμενη είπε στο δικαστήριο ότι ουσιαστικά η μόνη ενέργεια που έκανε ήταν να ανοίξει με πληρεξούσιο τον επίμαχο λογαριασμό και ότι στην συνέχεια δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτόν ξανά, καθώς ποτέ δεν τον θεώρησε δικό της.
Είπε επίσης ότι το διάστημα που δημιουργήθηκε ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα η ίδια ταξίδευε συχνά στην Γενεύη γιατί κατοικούσε εκεί η κουμπάρα της και αυτός ήταν ο λόγος που της έκανε ο πατέρας της το πληρεξούσιο για να τον ανοίξει.
«Με το σύζυγο μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό» τόνισε η κ. Πελέκη.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αδελφός της κατηγορουμένης Αλέξης Πελέκης, ο οποίος είπε πως ο εν λόγω λογαριασμός άνοιξε το 1999 με χρήματα από μερίσματα του πατέρα του τα οποία τότε ήταν αφορολόγητα.
Ο κ. Πελέκης κατέθεσε, επίσης, πως ο λογαριασμός από όταν άνοιξε μέχρι και το 2010 ή 2011 που έκλεισε δεν εμφανίζει καμία κίνηση, χαρακτηρίζοντάς τον «λογαριασμό που κοιμόταν».
πηγή: ΑΠΕ, in.gr