Τι συζήτησαν πέντε πρώην βουλευτές της Θεσσαλονίκης
Φουντώνουν οι προβληματισμοί (και) στον Βορρά για την πορεία που ακολουθεί η Ν.Δ. υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ προχθές το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του Συνδέσμου 74 με παλαιά κομματικά στελέχη, στην οποία η αμφισβήτηση της πορείας που ακολουθεί σήμερα η ηγεσία της Ν.Δ. ήταν κάτι παραπάνω από έντονη, στη Θεσσαλονίκη ξεκινούσε μυστικός «γαλάζιος» δείπνος με τη συμμετοχή πέντε πρώην βουλευτών με μεγάλη εμπειρία στα νεοδημοκρατικά πράγματα της πόλης.
Το ραντεβού δόθηκε στο εστιατόριο «Τηγανιές και σχάρες» (με φόντο το κτίριο της ΕΡΤ3…) και συμμετείχαν οι πρώην βουλευτές Σωτήρης Κούβελας, Τάσος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας και Κώστας Ζαχαράκης. Και οι πέντε έχουν θητεύσει πολλά χρόνια στα κομματικά πράγματα, ενώ έχουν εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς και οι πέντε μαζί συγκεντρώνουν σχεδόν 70 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ο Κούβελας εκλεγόταν από το 1981, ο Σαλαγκούδης από το 1985 και ο Ρεγκούζας από το 1996.
Το κλίμα στον μυστικό δείπνο μόνο αισιόδοξο δεν ήταν τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσο και για τα μελλούμενα στη Ν.Δ. Μάλιστα και οι πέντε δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τα τεκταινόμενα στην παράταξη.
Προβληματισμός
Καθολική ήταν η εντύπωση ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν περπατά». Οι προβληματισμοί ήταν έντονοι τόσο για τη γενικότερη πολιτική συγκυρία (με τη διαπραγμάτευση να μην έχει ολοκληρωθεί) όσο και για το ότι δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ένας ισχυρός εσωκομματικός πόλος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Μια γενική εκτίμηση που εκφράστηκε ήταν ότι ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία, αν και η αίσθηση που υπήρχε ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί «να τραβήξει κουπί». Παρ’ όλα αυτά εκτιμήθηκε ότι όλα μπορεί να αλλάξουν, αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Αυτά ως προς το πολιτικό μενού του δείπνου. Οσο για το κανονικό, εκεί προτιμήθηκαν οι σαλάτες και το κοντοσούβλι, ενώ για ποτό οι «γαλάζιοι» ήπιαν κρύα μπίρα.
Νίκος Οικονόμου
Και ερωτήσεις αγωνίας για τις επικουρικές
Δώδεκα βουλευτές της Ν.Δ. με ερώτησή τους, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, επιτίθενται στην ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν κανονικά. Προφανώς ξέχασαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αυτή που ψήφισε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που οδηγεί σε μείωση τις επικουρικές συντάξεις.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Ν.Δ. καταλόγισαν στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη ερασιτεχνισμό σχετικά με τον χειρισμό της ρευστοποίησης των ομολόγων αξίας 100.000.000 ευρώ για την καταβολή επικουρικών συντάξεων τον Ιούνιο. Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Στρατούλη ότι αποσύρεται πρόταση για ρευστοποίηση των ομολόγων, αλλά και διαρροές στα ΜΜΕ για τα ποσά που λείπουν, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στο ακέραιο.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βαγιωνάς, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Μπουκώρος, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Στύλιος.
Η συνταγή του Δημ. Αβραμόπουλου για την κατανομή των «λαθραίων» !
Την ώρα που Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ουγγαρία έχουν ήδη αρνηθεί την ποσόστωση στη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε παρέμβασή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τη «συνταγή» κατανομής των μεταναστών στην Ε.Ε.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα των ποσοστώσεων που διχάζει την Ε.Ε., τονίζοντας ότι μέσω ενός δίκαιου συστήματος ποσοστιαίας κατανομής θα ανακουφιστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια συνολική στρατηγική που θα καθοδηγεί την Ευρώπη για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια.
Tο προτεινόμενο σύστημα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με τον επίτροπο, θα βασίζεται στον πληθυσμό και στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και τον δείκτη ανεργίας στη χώρα.
«Ενώ η Ευρώπη έχει αναλάβει δράση για να σώζει ζωές στη θάλασσα, το προφανές ερώτημα είναι “πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι”» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος. Αναφορικά με τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και έχει ως στόχο να πληγούν τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, ο επίτροπος επισήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση ενσωματώνει πλήρως την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».
«Η συμφωνία θα κριθεί στα όργανα»
Ο διχασμός στη Ν.Δ., με τη μια πλευρά να ζητεί υπερψήφιση της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους δανειστές και την άλλη να προτείνει το «όχι», οδήγησε τελικά τον Αντώνη Σαμαρά σε μια μεσοβέζικη λύση κατά τη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Ποια ήταν αυτή; Να αναβάλει τη λήψη απόφασης (και τη σύγκρουση εντός της Ν.Δ.) για αργότερα.
Ο τέως πρωθυπουργός επέλεξε να παραπέμψει το θέμα για συζήτηση και απόφαση «στα εκλεγμένα όργανα», χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό θα γίνει με ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Σύγκληση της Κ.Ο.
Πρώτος πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα για το θέμα. Με την τοποθέτησή του συντάχθηκε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη ότι, αν και υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη φορολόγηση, η Ν.Δ. πρέπει να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να στηρίξει τη συμφωνία με γνώμονα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία και ποια είναι, και μετά θα το συζητήσουμε» έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να προσδιορίζουν πώς θα βγει η απόφαση. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Καραγκούνη, η Ν.Δ. τονίζει για ακόμη μία φορά: «Η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και τον λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα. Η Ν.Δ., ως κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης με την τρόικα».
Πηγές από τη Συγγρού προσέθεταν: «Είναι επίσης σαφές ότι η Ν.Δ. στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, ενισχύουν την παραγωγικότητα, τις θέσεις εργασίας, που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης».
Ν. Ελευθερόγλου