Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Άκη Τσοχταζόπουλου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις σχολίαζε τις απαντήσεις της μάρτυρας, η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, “δείχνοντας” ως βασικό χειριστή των υπό διερεύνηση συμβάσεων τον καταδικασθέντα υπουργό.
Η Βάσω Παπανδρέου, που κλήθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση του “μαύρου πολιτικού χρήματος”, μίλησε για ένα “μη δεσμευτικό” ρόλο του ΚΥΣΕΑ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το σχόλιο της προέδρου της έδρας: “Μία τυπική ψήφος, τόσα δισεκατομμύρια..”.
Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αφού έδωσε πολιτικό όρκο, υποστήριξε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ “μετά την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, παίρναμε αποφάσεις αλλά δεν είχαμε δυνατότητα ελέγχου, ούτε ήταν δεσμευτικές. Το ΚΥΣΕΑ απλά λαμβάνει αποφάσεις με τη σύσταση του υπουργού και των αρμοδίων επιτροπών”.
Η ίδια συμμετείχε τόσο στις αποφάσεις για τα υποβρύχια, όσο και για τα TOR M1, και όπως κατέθεσε “δεν είχαμε ούτε χρόνο, ούτε δυνατότητα από το νόμο να γνωρίζουμε ακριβώς όλη τη διαδικασία, με την οποία κατέληξαν στην απόφαση των συγκεκριμένων όπλων”.
Μετά από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφέροντας: “Οι σχέσεις μας δεν ήταν φιλικές, ήταν σχέσεις που είχαν δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ”. Υπενθύμισε δε, ότι μετά το 1996 βρέθηκε απέναντί του, όταν εκείνη μετείχε στη γνωστή κίνηση των τεσσάρων.
Πρόσθεσε ότι σχεδόν πάντα η υπουργική εισήγηση γινόταν αποδεκτή, καθώς και ότι το ΚΥΣΕΑ λάμβανε γνώση των στοιχείων των συμβάσεων κατά τη σύσκεψη, η οποία συνήθως διαρκούσε 2-3 ώρες: “Οι φάκελοι δίνονταν την ώρα που μπαίναμε στη σύσκεψη. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε νωρίτερα τα στοιχεία”.
Πρόεδρος: Αποφασίσατε να πάρετε τα Tor M1. Συζητήθηκαν όλα; Ο αριθμός; Το κόστος;
Παπανδρέου: Δεν μπορούσαμε να κρινουμε εμείς το κόστος. Μας έλεγαν ότι το κόστος ήταν καλό, το δεχόμασταν. Ακολουθούσαμε την εισήγηση.
Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία;
Παπανδρέου: Βεβαίως. Αυτό μπορούσε να γίνει σε διάφορα στάδια.
Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει και πριν και μετά και κατά τη διάρκεια;
Παπανδρέου: Βεβαίως μπορούσε. Και δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Ούτε δυνατότητα από το νόμο είχαμε, ούτε και αντικειμενική δυνατότητα.
Πρόεδρος: Ήταν τυπική η απόφαση του ΚΥΣΕΑ;
Παπανδρέου: Ουσιαστικά ναι.
Πρόεδρος: Μιλάμε για δισεκατομμύρια τώρα… Έτσι λειτουργούσατε; Μια – μια ψήφος με μία εισήγηση. Δεν κατηγορώ το ΚΥΣΕΑ, αλλά ήταν μία τυπική ψήφος…
Ζήγρας κατά Άκη
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συγκατηγορούμενος εξάδελφος του, Νίκος Ζήγρας, με γραπτή δήλωσή του προς το δικαστήριο κάλεσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο “και ό,ποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες”.
Στη συνέχεια, η υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη ανακοίνωσε ότι εντός της συνεδρίασης θα υποβάλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής για την κατηγορούμενη.
news247.gr