Στοιχεία-σοκ για τις εκκρεμείς κύριες του ΙΚΑ! Χειρότερα τα πράγματα στο λεκανοπέδιο, λόγω μεγάλου όγκου αιτήσεων
Σε 56.615 ανέρχονται οι εκκρεμείς απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2014 ήταν 63.075 και τον Οκτώβριο του 2014 λιγότερες, ήτοι 57.394. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, αυτές ανέρχονται σε 10.472 και οι επικουρικές σε 66.220. Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή υπουργό, από τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αποδίδονται 30.000 προσωρινές συντάξεις ύστερα από αίτηση των δικαιούχων, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Ο Στρατούλης
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Δ. Στρατούλης, ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων, κατά κανόνα σε όλα τα Κέντρα Απονομών Συντάξεων της περιφέρειας, κυμαίνεται από δύο έως έξι μήνες. «Στο λεκανοπέδιο Αττικής, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εισερχόμενων αιτημάτων, της έλλειψης και της ανισοκατανομής προσωπικού, ο χρόνος αναμονής αυξάνεται» υπογραμμίζεται σχετικά.
Ο αναπληρωτής υπουργός στην απάντησή του τονίζει ότι πλέον έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός υποβολής νέων αιτήσεων, όπως διαφαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα έτη από το 2012 έως το 2015 (2012: 13.915, 2013: 10.226, 2014: 7.978 και 2015: 6.985).
Οσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών, ο κ. Στρατούλης αναφέρει ότι αυτό είναι προτεραιότητα της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ανάμεσα στις δράσεις είναι η αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος και η επιστροφή όσων απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας (περίπου 200 υπάλληλοι), που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
Σαφάρι του Ταμείου Επικουρικής για 100.000.000 ευρώ τον Ιούνιο
Την είσπραξη οφειλόμενων ποσών θα κυνηγήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και τη συνδρομή του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να καταφέρει να καλύψει το άνοιγμα των 100.000.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα. Οπως επεσήμανε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, απορρίφθηκε η αρχική πρόταση της διοίκησης να «σπάσει» ένα ομόλογο αντίστοιχης αξίας για να βρει τη ρευστότητα που απαιτείται, μια και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπήρχαν απώλειες τουλάχιστον 25% για το Ταμείο. Ετσι, η διοίκηση του ΕΤΕΑ ζήτησε ποσό έως 70.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που είναι διαθέσιμος για να καλύπτει ελλείμματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμα όμως κι αν λυθεί πρόσκαιρα το πρόβλημα, είναι πιθανό να προκύψει εκ νέου, από το φθινόπωρο και μετά. Ο λόγος είναι ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα έσοδα του ΕΤΕΑ είναι παραδοσιακά αυξημένα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης στον τουρισμό. Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται άμεσα να καταθέσει στη Βουλή διάταξη, η οποία θα δίνει το δικαίωμα συνολικής διεκδίκησης από το ΕΤΕΑ των ποσών που του οφείλονται.
2.000.000 ανασφάλιστοι! Νέου τύπου έλεγχοι για φρένο στην μαύρη εργασία
Στη δημιουργία μόνιμης επιτροπής, που θα παρακολουθεί σε «πραγματικό χρόνο» την πορεία της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όπως επίσης και της εισφοροδιαφυγής, προσανατολίζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος η νέα διοίκηση του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης προανήγγειλε τη δημιουργία επιτροπής, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Οπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που είναι είτε αδήλωτοι είτε ανασφάλιστοι υπερβαίνουν τα 2.000.000 άτομα, ενώ παράλληλα υπάρχουν 1.200.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν απλήρωτοι στις επιχειρήσεις τους για χρονικό διάστημα από 4 έως 15 μήνες.
Ψηφιοποίηση υπηρεσιών
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το ΣΕΠΕ προχωράει στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εως τότε θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τα κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα στους τομείς του τουρισμού, του καθαρισμού, των υπηρεσιών security, του εμπορίου και της οικοδομής. Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης προανήγγειλε τη δημιουργία πρόσθετων κλιμακίων από εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, με πρωτοβουλία των διοικήσεων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν, επίσης, εντατικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.