Ναυτική δύναμη της Ε.Ε. για την καταδίωξη τους στη Μεσόγειο ξεκινάει θα αναπτυχθεί από τον Ιούνιο
Μία ενιαία ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μεσόγειο με αποστολή την καταδίωξη των λαθροδιακινητών ανθρώπων που εμπορεύονται το παράνομο όσο και επικίνδυνο πέρασμα μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη στην Ε.Ε. θα συγκροτηθεί άμεσα ώστε να σαλπάρει εντός του Ιουνίου. Αυτό αποφάσισαν χθες οι υπουργοί των 28 χωρών-μελών στην κοινή Σύνοδο Εξωτερικών και Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Επικεφαλής της ενιαίας ναυτικής δύναμης, που θα περιλαμβάνει πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη, θα είναι ο ναύαρχος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Ενρίκο Κρεντεντίνο (μέχρι πρότινος διηύθυνε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά των πειρατών της Σομαλίας), ενώ η έδρα της αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στη Ρώμη. Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, στόχος είναι η δύναμη να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο.
Το σχέδιο
Παράλληλα, σε επεξεργασία βρίσκεται σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την οποία η Ε.Ε. θα νομιμοποιείται να κάνει χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον των λαθροδιακινητών μεταναστών. Η απόφαση αυτή είναι κρίσιμη για την ενεργοποίηση της ενιαίας δύναμης.
Οι επιχειρήσεις θα περιλαμβάνουν τρεις διαδοχικές φάσεις: Αρχικά τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους λαθροδιακινητές, στη συνέχεια την ανίχνευση και την επιθεώρηση των σκαφών με τα οποία επιτελούν την παράνομη και εγκληματική τους δραστηριότητα και, σε τελικό στάδιο, την καταστροφή των σκαφών αυτών.
Οπως υποστήριξε η Μογκερίνι, «δεν έχει τόσο σημασία η καθαυτή καταστροφή των σκαφών όσο η αποσάθρωση των τρόπων λειτουργίας των ίδιων των δικτύων της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. χαρακτήρισε κρίσιμη για την επιτυχία της επιχείρησης τη συνεργασία των Λίβυων αξιωματούχων -στους οποίους περιέλαβε και την αναγνωρισμένη κυβέρνηση όσο και τους αντιπάλους της σε Τρίπολη και Μισράτα- που, όπως είπε, έχουν ευθύνη να ασφαλίσουν τα σύνορά τους και να διαλύσουν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών.
«Κρυψώνα για τρομοκράτες οι προσφυγικές ροές»
Την άποψη ότι «τρομοκράτες» και «ξένοι μαχητές», κατά την ορολογία που έχει επισήμως υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μαζικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προκειμένου να εισέλθουν στην Ευρώπη, κρυμμένοι ανάμεσα στους πρόσφυγες, διατύπωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «τραγωδία άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση» δήλωσε κατά την προσέλευσή του στην κοινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για την επίσημη έναρξη ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης. Αν και υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται στη ρίζα του προβλήματος», αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα κατά πόσον η Ατλαντική Συμμαχία θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τα δίκτυα διακινητών – που θα αποτελέσουν τον στόχο της ναυτικής επιχείρησης. Πάντως διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Συμμαχίας, αφού σχετίζονται με την πάταξη εγκληματικών δικτύων, τον έλεγχο των συνόρων και τη μετανάστευση.
Ο «λαθραίοι» αυξήθηκαν φέτος κατά 469%!
Στοιχεία-σοκ σχετικά με τον αριθμό των λαθρομεταναστών οι οποίοι πέρασαν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα το α’ τρίμηνο του 2015 διαβίβασε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, σημείωσε ότι, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, υπήρξε δραματική αύξηση, η οποία έφτασε το 469%. Ειδικότερα, κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην Ελλάδα, μέσω θαλάσσης, πέρασαν 12.462 άνθρωποι, έναντι 2.189 το ίδιο διάστημα του 2014!
«Η αυξητική τάση των προσφυγικών ροών καταγράφεται ήδη κατά το έτος 2014, ιδίως από τα θαλάσσια σύνορά μας, με βασικές αιτίες τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κινητικότητα προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής (το 42% του συνόλου των νεοεισερχομένων ήταν από τη Συρία)» σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.
Από την πλευρά του, πάντως, ο ερωτών βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κατήγγειλε την κυρία Χριστοδουλοπούλου, καθώς, όπως σημείωσε, δεν απάντησε για το «αν υπάρχει έκθεση των επιτελών αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που να αφορά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και το ποια είναι τα συμπεράσματα και οι προβλέψεις για τις μεταναστευτικές ροές το 2015».
Αλ. Διαμάντης
Καμμένος: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης σε όλα τα Βαλκάνια
Με παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και την επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, επωφελούμενος από την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. και η Συμμαχία θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων. Η παρέμβασή του είχε να κάνει με τα επεισόδια που γίνονται το τελευταίο διάστημα στα Σκόπια με πρωταγωνιστές κυρίως Αλβανούς.
Οσον αφορά την Ευρώπη, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο επόμενος εφιάλτης θα είναι η τρομοκρατία των τζιχαντιστών, που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους.