ΦΠΑ-δηλητήριο, πιο άγρια έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.000 ετησίως και φυσικά ΕΝΦΙΑ
Ασφαλιστικό και Εργασιακά παραπέμπονται για το φθινόπωρο
Με ένα τεχνικό προσχέδιο προτάσεων δύο φάσεων της ελληνικής πλευράς, το οποίο φέρεται ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται να μειώνεται σταδιακά η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές μας.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν χαμηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (0,75% από 3% φέτος, 2% από 4,5% το 2016, 3,5% από 4,5% το 2017 και 3,5% από 4,2% το 2018) και πρόβλεψη για την άμεση εφαρμογή μέτρων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, με αιχμή τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δραστικές αλλαγές στον ΦΠΑ και κατάργηση της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Τα «αγκάθια» των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις και η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών παραπέμπονται στο προσχέδιο για το φθινόπωρο. Ετσι επιδιώκεται μια συνολική συμφωνία, με ενδιάμεσο βήμα την ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων ως τον Ιούνιο, προκειμένου να εκταμιευθεί μέρος της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας προς τη χώρα μας. Στήριξη θα προσφέρουν μόνο οι Ευρωπαίοι, καθώς το κείμενο αποτυπώνει τις ενστάσεις του ΔΝΤ, το οποίο δεν θα χρηματοδοτήσει τη χώρα μας αλλά και δεν θα διατυπώνει δημοσίως τις ενστάσεις του.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «Βήματος», το συμβιβαστικό κείμενο εστάλη χθες από την Κομισιόν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν πως δεν έχουν παραλάβει κανένα σημείωμα «ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως», ενώ το ίδιο έλεγαν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης «ξεκόλλησε», καθώς πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ νέα τηλεδιάσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπίας με τους τεχνοκράτες των πιστωτών μας (Brussels Group).
Τα μέτρα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση με βάση το προαναφερθέν προσχέδιο είναι:
- Ενιαίος ΦΠΑ 18%, με εξαίρεση τρόφιμα και λίγα φάρμακα που θα υπάγονται στο 9%. Για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι δύο συντελεστές θα μειώνονται σε 15% και 6,5% αντίστοιχα. Με το σχέδιο αυτό η διαμονή σε ξενοδοχεία, οι εφημερίδες και τα βιβλία επιβαρύνονται σημαντικά, καθώς θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 9%, από 6,5% σήμερα.
- Επαναφορά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα επίπεδα που ίσχυαν προ της 1ης/1/2015.
- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
- «Πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ως το φθινόπωρο, που θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.
- Επανεξέταση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη σχετική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
- Μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ.
Μάριος Ροζάκος
Μας δίνει η Κομισιόν 5,7 δισ. για να πληρωθούν δόσεις και τόκοι
Χρηματοδοτικές ενέσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές μας μέσα στον Ιούνιο, αλλά και μετά τον Ιούλιο προβλέπει το σχέδιο που εμφανίζεται να φέρει τη σφραγίδα της Κομισιόν, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θα συμβάλει στον δανεισμό της χώρας μας, καθώς εμμένει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ειδικότερα, προτείνεται να καταβληθούν εντός του Ιουνίου τα 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δανειακή βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα 1,9 δισ. ευρώ από τα περυσινά κέρδη, που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Ετσι, συνολικά τα κρατικά ταμεία θα τονωθούν τον Ιούνιο με 3,7 δισ. ευρώ και θα καλύψουν τις δόσεις συνολικού ύψους 1,43 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ (279.000.000 ευρώ στις 5/6, 314.000.000 ευρώ στις 12/6, 523.000.000 ευρώ στις 16/6 και 314.000.000 στις 19/6), καθώς και τους τόκους ύψους 500.000.000 ευρώ. Επιπλέον, μετά τον Ιούλιο θα αποδοθούν τα φετινά κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που υπολογίζονται περί τα 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο «καυτό» δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και δόσεις προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 8,66 δισ. ευρώ.
Βερολίνο:Το τρίτο πακέτο διάσωσης φέρνει τριγμούς
Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο προκαλεί η δήλωση του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό επισήμανε σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος την επομένη των δηλώσεων Γκάμπριελ στην «Bild», που έρχονται σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν οικονομικά, αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη».
Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), της Ανγκελα Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις, με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ. Ο Κάουντερ δήλωσε στη «Welt am Sonntag» ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες θα πρέπει να αποδείξουν πως θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο».
Ο Ζάιμπερτ
Στο γνώριμο ύφος η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις για οποιοδήποτε τρίτο πακέτο βοήθειας, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, στην Ελλάδα έχουν δοθεί δύο προγράμματα βοήθειας και «εργαζόμαστε όλοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έγινε τώρα αναστολή
Πρώτη φορά η κυβέρνηση άνοιξε θέμα μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις με αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της. Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς μίλησε χθες για αναστολή του νόμου περί μηδενικού ελλείμματος, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κατάργηση της ρήτρας. Παρά την προσπάθεια που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης να αποδυναμώσει τη διάσταση απόψεων, το θέμα πήρε διαστάσεις. Αλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει τους συνταξιούχους είναι να μην κοπούν οι συντάξεις τους και όχι οι ενδοκυβερνητικές κόντρες.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία θα καταργηθεί – και μάλιστα με την κατάθεση τροπολογίας έως την ερχόμενη Παρασκευή. Η αναφορά του υπουργού έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη για την ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
Εναλλακτική οδός
Ωστόσο, νωρίτερα, τόσο ο γ.γ. του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, έκαναν λόγο για αναστολή και όχι για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία για τις επικουρικές συντάξεις.
Ανέφεραν, μάλιστα, ότι αυτή μπορεί να είναι μια εναλλακτική οδός, που θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Από τη μεριά του, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε: «Οποιος και αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Αυτή τη στιγμή τους συνταξιούχους δεν τους απασχολεί η νομική μέθοδος η οποία θα ακολουθηθεί, αν θα είναι δηλαδή μέσω της επ’ αόριστον αναστολής, όπως είπε ο κ. Ρωμανιάς, ή αν θα είναι μέσα από τη νομοθετική κατάργησή της. Τους νοιάζει να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις τους. Και η κυβέρνηση έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση των επικουρικών συντάξεων».
Νίκος Ελευθερόγλου
Εκθεση Bundesbank:Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας!
Σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας στην Ελλάδα βλέπει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την κατάσταση στη χώρα μας. Η γερμανική κεντρική τράπεζα τονίζει ότι δεν είναι εφικτή βιώσιμη λύση χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στη βοήθεια του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).
Ωστόσο, ακόμα και η συνέχιση της στήριξης από τον ELA δεν είναι εύκολη, όπως αναδεικνύει έκθεση της JP Morgan, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ενέχυρα (collaterals), τα οποία δίνουν στον ELA για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ρευστότητα και να καλύψουν τις απώλειες από τις εκροές καταθέσεων. Ο οίκος εκτιμά μάλιστα ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων ακόμα και χωρίς χρεοκοπία της χώρας μας, παρότι προβλέπει ότι τελικά θα αποφευχθεί ο σκόπελος αυτός και θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας.
Απίστευτη εμμονή εμμονή από τον Βενιζέλο!
Με νύχια και με δόντια προσπαθεί να φέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για να κερδίσει πέντε λεπτά δημοσιότητας. Χθες κατέθεσε και νέα επίκαιρη ερώτηση (την τρίτη κατά σειρά!) προς τον πρωθυπουργό με το ίδιο θέμα, καλώντας τον να ενημερώσει υπεύθυνα τη Βουλή για το πού πορεύεται η χώρα. Ο (εμμονικός) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή του χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ρητορικά αυτάρεσκη» και «πρακτικά απολύτως αδύναμη» και την κατηγορεί ότι «κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης». Παράλληλα, κάνει λόγο για «εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, τόσο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη όσο και στη διαπραγματευτική θέση της χώρας».
F.T.: Η Ευρώπη εξετάζει απειλές σαν την Κύπρου
Τελεσίγραφο «τύπου Κύπρου» εξετάζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», που υποστηρίζει ότι ένα από τα σενάρια τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να προταθεί στην κυβέρνηση μια λύση ως ύστατη ευκαιρία, υπό την απειλή ότι, αν αυτή δεν γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά, τότε θα διακοπεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για την ίδια απειλή που είχε επιστρατευθεί προκειμένου να μπει η Κύπρος σε Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», τουλάχιστον ένα μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έθεσε την πιθανότητα να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια πρόταση-τελεσίγραφο, αλλά τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου δεν έχουν ακόμα αρκετά στοιχεία ώστε να καταρτίσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Η οικονομική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η ιδέα για μια πρόταση «τύπου Κύπρου» κερδίζει έδαφος μεταξύ υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε στους «Financial Times»ότι πρόκειται μόνο για μία από τις πολλές ιδέες που συζητιούνται ανεπισήμως, προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.
«Μάχη» για τα 2,3 δισ. των συντάξεων Ιουνίου
Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ καλείται να βρει το υπουργείο Εργασίας, το διάστημα από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, για να καταβάλει τις συντάξεις απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, αλλά και του υπερεπικουρικού ταμείου, του ΕΤΕΑ. Συνολικά πρέπει να καταβληθούν συντάξεις ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, αρχικά στις 29 Μαΐου σε 1.216.338 συνταξιούχους του ΙΚΑ, σε 111.241 συνταξιούχους του ΝΑΤ και σε 1.086.914 συνταξιούχους που παίρνουν επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ. Στη συνέχεια, την Τρίτη 2 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η πίστωση των συντάξεων ύψους περίπου 572.000.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 366.619 συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και στους 692.621 συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία να συγκεντρώσουν τα ποσά που απαιτούνται δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την κρατική χρηματοδότηση ούτε από τα έσοδα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι το ΙΚΑ έχει ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει εσωτερικό δανεισμό 360.000.000 ευρώ, ενώ το ΕΤΕΑ αναζητεί 100.000.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εκτιμά ότι θα προκύψουν νέα έσοδα από τη ρύθμιση νέων οφειλών. Ομως έως χθες, 18 Μαΐου, είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης 153.000 οφειλέτες και είχαν εισπραχθεί άμεσα 115.000.000 ευρώ, ενώ ρυθμίστηκαν οφειλές 3,7 δισ. ευρώ.