Τα 746.600.000 € καταβλήθηκαν από ειδικό λογαριασμό «ρεζέρβα» της ΤτΕ! Καμία σχέση με την ετήσια εισφορά προς το Ταμείο
Παρά τα τερατώδη ψέματα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η οποία έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί χθες ότι «η Ελλάδα πλήρωσε με απάτη» τη χθεσινή δόση των 746.600.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ότι «τα χρήματα πήγαν από τη δεξιά στην αριστερή τσέπη, καθώς η πληρωμή έγινε με χρήματα που προορίζονταν για τη συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλους του ΔΝΤ», η επίμαχη δόση δεν εξοφλήθηκε από τη συνδρομή της χώρας μας προς τον διεθνή οργανισμό αλλά από ένα ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη υποχρεώσεων προς το Ταμείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οπως εξήγησαν στη «δημοκρατία» αρμόδιες πηγές, κάθε κράτος-μέλος του ΔΝΤ διατηρεί στην κεντρική τράπεζά του δύο λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πληρωμές προς το Ταμείο. Ετσι, υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ένας λογαριασμός που προορίζεται για την κάλυψη της ετήσιας συνδρομής προς το ΔΝΤ και άλλος ένας λογαριασμός, ο οποίος έχει χαρακτήρα «ρεζέρβας» για έκτακτες περιστάσεις. Στον δεύτερο αυτό λογαριασμό είχαν συγκεντρωθεί συνολικά από το 1984 περίπου 650.000.000 ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν για να εξοφληθεί η χθεσινή δόση προς το Ταμείο, κατόπιν σχετικής έγκρισης τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιστρέψει σταδιακά το ποσό στον ειδικό λογαριασμό.
Διαθέσιμα
Τα υπόλοιπα 96.600.000 ευρώ για την πλήρη εξόφληση της δόσης αντλήθηκαν από κρατικά έσοδα και ταμειακά διαθέσιμα των φορέων που βρίσκονται στην ΤτΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από τις 20 Απριλίου έως προχθές χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη διάφορων χρηματοδοτικών υποχρεώσεων 600.300.000 ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην ΤτΕ και ανέρχονται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ιδέα να αξιοποιηθεί το «μαξιλαράκι» των 650.000.000 ευρώ για τη δόση προς το ΔΝΤ έριξε στο τραπέζι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μόλις το περασμένο Σάββατο. Την ίδια στιγμή βέβαια, όπως αποδείχθηκε, το γραφείο Τύπου του διοικητή τροφοδοτούσε εκπροσώπους του Τύπου με επιχειρήματα κατά της κυβέρνησης για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης!
Οργή κατά Στουρνάρα! «Παραιτήσου, είσαι υπονομευτής»
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η δυσπιστία για το πρόσωπό του έχει μετατραπεί πλέον σε οργή, ενώ αυξάνονται όσοι ζητούν δημοσίως την παραίτησή του!
Η «θύελλα» κατά του κ. Στουρνάρα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έστελνε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον του. Στη συνέχεια ήρθαν οι αποκαλύψεις για το e-mail συνεργάτη του (με παραλήπτες δημοσιογράφους), στο οποίο γίνονταν «μαύρες» εκτιμήσεις για τις 100 ημέρες της κυβέρνησης, και ακολούθησαν οι χθεσινές αποκαλύψεις του βουλευτή Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είχε ενημερώσει ότι τα 700.000.000 ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ υπήρχαν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε ραδιόφωνο, άφησε αιχμές για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και για άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής, λέγοντας: «Δεν παρέχουν στην κυβέρνηση τη βοήθεια που πρέπει. Δεν είναι εχθροί, ούτε πέμπτη φάλαγγα, αλλά είναι αντίπαλοι». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι φαινόμενα διαφωνιών με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπάρχουν και αλλού – στο Γενικό Λογιστήριο, στο ΣΟΕ, στους γενικούς διευθυντές υπουργείων κ.α.
Πιο άμεσος ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τον χαρακτήρισε «υπονομευτή».
Ο γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Μοίρας, σε μια δήλωση που συζητήθηκε, ζήτησε «να παραιτηθεί ο Στουρνάρας», προσθέτοντας ότι, αν δεν το κάνει, «θα βάλει πολλούς από εμάς στον πειρασμό να τον βγάλουμε σηκωτό…».
Ν. Ελευθερόγλου
Οι ξένοι τραπεζίτες θέλουν τα ασημικά κοψοχρονιά (!) λέει το «M. Watch»
Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η άποψη ότι τα κοράκια της «Διεθνούς των Τραπεζών» καραδοκούν για να αρπάξουν ό,τι μπορούν από τις σάρκες της κατακρεουργημένης από τα Μνημόνια Ελλάδας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Μπρετ Αρεντς, αρθρογράφου στο Market Watch, να γράψει ότι οι τραπεζίτες θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά κάθε ελληνικό περιουσιακό στοιχείο.
«Πάντα προσπαθούσα να μετατρέψω κάθε καταστροφή σε ευκαιρία» συνήθιζε να λέει ο Τζον Ροκφέλερ, και τη συμβουλή του φαίνεται ότι τηρούν ευλαβικά ως σήμερα οι εκπρόσωποι οι άνθρωποι των αγορών – οι άνθρωποι δηλαδή στους οποίους αναφερόταν ο Αρεντς. «Ενα από τα πιο περίεργα στοιχεία από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι η επιμονή των πιστωτών ότι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας διάσωσης πρέπει να είναι η πώληση μεγάλου μέρους της εγχώριας περιουσίας της» έγραφε ο αρθρογράφος.
Ο Αρεντς αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας που ενδιαφέρουν ξένους αγοραστές, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν προχωρήσουν τα deals δεν θα σώσουν την Ελλάδα. «Πώς το ξεπούλημα στο λιμάνι του Πειραιά σε εταιρία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να βοηθήσει 1.000.000 άνεργους Ελληνες να βρουν δουλειά; Πώς το ξεπούλημα ενός χαρτοφυλακίου των 35 κυβερνητικών κτιρίων θα βοηθήσει 1.000.000 άνεργους Ελληνες να βρουν δουλειά;» αναρωτιόταν ο αρθρογράφος.
Για τον Αρεντς πάντως «το μυστήριο είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ακολουθεί τη λύση να χρησιμοποιήσει ένα νέο εθνικό νόμισμα και να πει στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. να πάνε να πηδήξουν σε μια λίμνη».
Γ. Τραπεζιώτης
Μείωση εσόδων 14,9% (το πρώτο τετράμηνο) στα ασφαλιστικά ταμεία
Μείωση εσόδων 14,9% είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτος (περίοδος Ιανουαρίου – Απριλίου 2015), όπως καταγράφεται στον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης. Το γεγονός δείχνει την πίεση που δέχεται ο Προϋπολογισμός, που ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2015 εισπράχθηκαν από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ποσά που ανήλθαν στα 4,01 δισ ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 4,72 δισ ευρώ. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σύνολό τους, κατέγραψαν έλλειμμα της τάξης των 349.000.000 ευρώ, την ώρα που πέρυσι την ίδια περίοδο είχε καταγραφεί πλεόνασμα ύψους 798.000.000 ευρώ.
Αυξηση δαπάνων
Από τα υπόλοιπα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ξεχωρίζει το γεγονός ότι οι δαπάνες για συντάξεις κατέγραψαν αύξηση 1,6% το πρώτο τετράμηνο του 2015, φτάνοντας τα 6,27 δισ ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, που ήταν 6,17 δισ ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι τόσο μεγάλο το πλήθος των συνταξιούχων, ώστε, παρά τις περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010 και μετά, η συνολική δαπάνη για συντάξεις, αντί να μειώνεται, αυξάνεται, επιβαρύνοντας κι άλλο τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούσαν ότι από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να καταγράφεται η θετική επίδραση στα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Νέο δάνει από το ΙΚΑ 360.000.000
Το ποσό των 360.000.000 ευρώ πρόκειται να δανειστεί τον Μάιο το ΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να καταβάλει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα τις συντάξεις στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για την πάγια τακτική που ακολουθείται σε μηνιαία βάση από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, έτσι ώστε με μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού να καλυφθεί η δαπάνη των περίπου 860.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος, ζητείται ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που θα προσφέρει 70.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο θα συνεισφέρει με το ποσό των 40.000.000 ευρώ, και από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, που θα δώσει άλλα 100.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 150.000.000 ευρώ θα προκύψουν μέσω ρέπος, σε συνεννόηση με τραπεζικό όμιλο, για τα οποία θα δοθούν ως εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει στην κατοχή του το ΙΚΑ.
Με τον τρόπο αυτό, το ίδρυμα προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του για να μην κινδυνεύσει από την ενδεχόμενη καθυστερημένη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω του γνωστού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
«Η Apple μπορεί να αγοράσει την Ελλάδα με αντάλλαγμα φοροελαφρύνσεις!»
iGreece; Γιατί όχι! Γιατί η γνωστή εταιρία του χώρου της πληροφορικής Apple να μην αγοράσει με το τεράστιο περίσσευμα ρευστού που διαθέτει την… Ελλάδα; Το ερώτημα έθετε χθες -μεταξύ σοβαρού κι αστείου- ο αρθρογράφος του Bloomberg Λέονιντ Μπερσίντσκι, σημειώνοντας ότι, εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αλλά και οι επικεφαλής αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών είχαν μεγαλύτερη φαντασία, οι λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν επωφελείς για όλους.
Πριν από καιρό μάλιστα ο επικεφαλής της Apple, μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς, ο Τιμ Κουκ, είχε ερωτηθεί σε σύσκεψη των μετόχων της εταιρίας εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμά της σε ρευστό -τα οποία εκείνη την εποχή υπολογίζονταν στα 97,6 δισ. δολάρια-, για να «αγοράσει» την Ελλάδα. Αμεσα ο ίδιος είχε απορρίψει τη σκέψη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να αγοράζονται ολόκληρες χώρες – ούτε καν στα μυθιστορήματα».
Σήμερα, όμως, το διαθέσιμο ρευστό της Apple έχει αυξηθεί στα 212 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος του οποίου δεν μπορεί να βρει διέξοδο σε επενδύσεις! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου χρηματικού κεφαλαίου βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, καθώς, εάν επαναπατριστεί, θα πρέπει να υποστεί φορολόγηση ύψους 35% από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται 212 δισ. δολάρια, ώστε το χρέος της να μειωθεί στο 70% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα λοιπόν με τον Μπερσίντσκι, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ρευστό και να ανταποδώσει τη «χάρη» στην Apple, δίνοντάς της ειδικές διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους!
Ο Σόμπλε προκαλέι πάλι και αμφισβητεί ευθέως την πρόοδο
Με την ελπίδα να επιβεβαιωθεί η χθεσινή εκτίμηση πηγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εκπροσώπους των δανειστών το προσεχές δεκαήμερο, ξαναρχίζουν, πιθανότατα σήμερα, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο Brussels Group.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προχθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα αποτελούσε εξαρχής στόχο της Κομισιόν και ήταν καρπός της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πλέον στόχος είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους πιστωτές στους τομείς των συντάξεων, της αγοράς εργασίας και των δημοσιονομικών στόχων. Οπως διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μόλις καλυφθεί αυτή η απόσταση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας.
Η Κομισιόν
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τόνισε χθες ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο είναι εντατικές. Για επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαβουλεύσεων έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) στις Βρυξέλλες, αμφισβήτησε ουσιαστικά την ανακοίνωση του προχθεσινού Eurogroup που αναγνώριζε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας – πιστωτών. «Υπάρχει μικρή κινητικότητα. Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη, αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν περισσότερα» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση». Μάλιστα, εκτόξευσε βέλη ακόμα και κατά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ μπορεί να άφησε στις δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης της δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. που εκκρεμούν για την Ελλάδα, αλλά δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στην ασφυκτική χρονική πίεση επικεντρώθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σημειώνοντας χθες ότι «κάθε εβδομάδα που περνά γίνεται όλο και πιο πολύτιμη» για τη χώρα μας, ενώ για «πρόοδο μετά δυσκολίας» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μίλησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Μ. Ροζάκος