«Αισιόδοξο» το Μαξίμου (έπειτα από το Eurogroup) άκρως επιφυλακτικοί οι θεσμοί που συνεχίζουν τις πιέσεις
Στο «καυτό» ερώτημα «πού πάμε;» καλείται να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση, όσο επιβεβαιώνεται ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να παίζουν το γνώριμο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι! Ετσι, ενώ οι θεσμοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, το Μαξίμου εξακολουθεί να δηλώνει «αισιόδοξο» για λύση μέχρι το τέλος Μαΐου, την ώρα που το μπρα ντε φερ για τις συντάξεις και τους συντελεστές του ΦΠΑ δεν λέει να τελειώσει.
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ποντάρει σε μια πολιτική λύση στην (τακτική) Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαΐου, στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να έχει τετ α τετ με τους ηγέτες της Ε.Ε. για να θέσει το «ελληνικό ζήτημα». Θα επιδιώξει να αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα «κλειδώσουν» σε ένα έκτακτο Eurogroup, στις 25 του μήνα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί.
Χθες, το κυβερνητικό συμβούλιο, έπειτα από πέντε ώρες συνεδρίασης, συμπέρανε ότι «έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης για αμοιβαία επωφελή λύση» και ότι «η συμφωνία είναι εφικτή και ορατή», φτάνει οι εταίροι να κάνουν κι εκείνοι τα βήματα που τους αναλογούν, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις «κόκκινες γραμμές» για εργαζομένους και συνταξιούχους.
Σκυθρωποί
Τα σκυθρωπά πρόσωπα των περισσότερων υπουργών δείχνουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, παρά τα χαμόγελα του κ. Τσίπρα στο τετ α τετ του με δημοσιογράφους. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε δήλωση, τελικά αυτή μεταφέρθηκε – πιθανότατα για σήμερα στις 6 μ.μ., όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι το εξής: υπουργός ο οποίος εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση θεωρεί τη συμφωνία «σίγουρη» έως το τέλος του μήνα, με τη διαβεβαίωση ότι ακόμη και στο Εργασιακό υπάρχει σύγκλιση, την ώρα που έτερος υπουργός φέρεται ότι θεωρεί τη διαγραφόμενη λύση «υποταγή» και προκρίνει τη ρήξη.
Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου επέλεξε να κινηθεί… στη μέση. «Δεν φαίνεται αδιέξοδο», είπε, σπεύδοντας να κλείσει και το θέμα του δημοψηφίσματος με το επιχείρημα ότι «προσφυγή στην κρίση του λαού έχει νόημα μόνο όταν δεν έχεις άλλη διέξοδο».
Τέλος, ακυρώθηκε η κοινή συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας και προεδρείου της Κ.Ο., μέχρι να υπάρξει πιο ευκρινής εικόνα από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα φλερτάρει με την ιδέα να προτείνει εθνικές εκλογές, «για να βγούμε από το ευρώ», εάν ο έντιμος συμβιβασμός εξελιχθεί σε υποταγή.
Μαρίνα Μάνη
Και άλλη άλλη πίστωση χρόνου με 1,1 δισ. € από την ΕΚΤ
Σε νέα αύξηση του ορίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντας νέα πίστωση χρόνου για συμφωνία και διατηρώντας παράλληλα ανέπαφο το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρο (collateral) για την άντληση ρευστότητας.
Ο συνδυασμός των αποφάσεων αυτών προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση και στον τραπεζικό κόσμο, που φοβούνταν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πιθανώς να ενεργοποιούσε την απόφασή του για αύξηση του «κουρέματος» στην αξία των παραπάνω ενέχυρων. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα κατόπιν ισχυρών πιέσεων μερίδας των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, αλλά είχε συμφωνηθεί να μην ενεργοποιηθεί προτού ληφθεί υπόψη η πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μας. Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αξιολόγησε θετικά την ανακοίνωση του προχθεσινού Eurogroup περί προόδου στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Ωστόσο, το ζήτημα του «κουρέματος» προφανώς θα ξανατεθεί, αν οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – πιστωτών δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Μετά τη χθεσινή διεύρυνση κατά 1,1 δισ. ευρώ, το συνολικό όριο στήριξης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA έφτασε τα 80 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό δεν έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα από τις τράπεζες, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι ασφαλείας».
«El Mundo»: Το ΔΝΤ θέλει να διακόψει τη στήριξη!
Οι «προκλήσεις» στις οποίες έχει προχωρήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα στην επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η απροθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να συνετιστεί με τις μνημονιακές επιταγές, που προβλέπουν τη συγκράτηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του ελλείμματος της Ελλάδας, κάνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Μαρτυρία
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλούνταν σε χθεσινό δημοσίευμά της η «El Mundo», το Ταμείο φέρεται ότι έχει εκφράσει τη συγκεκριμένη επιθυμία του και προς το Eurogroup, αφήνοντας ουσιαστικά όλο το βάρος της βοήθειας προς την Ελλάδα στα χέρια της ευρωζώνης και, βέβαια, της ΕΚΤ. «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να σταματήσει να είναι μέρος της διάσωσης μιας χώρας είναι ιδιαίτερα σοβαρό» ανέφερε χαρακτηριστικά η «El Mundo», αποτυπώνοντας στο ρεπορτάζ της και τη μαρτυρία οικονομικού αξιωματούχου, που τόνιζε πως το ΔΝΤ φοβάται ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη οικονομία ανεπτυγμένης χώρας που θα κηρύξει στάση πληρωμών.