Πεπεισμένος ότι μπορεί να υπήρχε δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Προέδρου για το εάν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπε για το ΚΥΣΕΑ απάντησε: «Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή».
Εκείνη την ώρα παρενέβη ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος του είπε «δεν αποδείχθηκε κύριε μάρτυρα, αυτό ερευνάται».
ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές. Καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στον Υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς μπορεί να γίνει;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπερακτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.
Ο κ. Σημίτης έκανε σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.
ΣΗΜΙΤΗΣ: Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθνικής Αμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν προτείνει το Υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά για γενικές αρχές. Πχ στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα , το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες, το οποίο μας ενδιέφερε.
Στρατηγική αποστολή είχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους φάκελους δεν τους ελέγχατε; Μπορούσε να αλλάξει ο υπουργός την προέλευση των όπλων;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι, αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα. Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμάνια έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.
Πηγή:naftemboriki