«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία (package deal). Δηλαδή εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία δεν θα ισχύει τίποτα γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα-βήμα (step by step)» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και δεν υπάρχει σύγκλιση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση. Τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον προαπαιτούμενα από τη συμφωνία, για τη μεγάλη συμφωνία που θα γίνει μετά τον Ιούνιο για το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο.
Σημείωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προσθέτοντας πως «δεν ζει με αυτά τα χρήματα μια χώρα». Ανέφερε ότι το διάστημα 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου που είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ θα είναι το κρίσιμο διάστημα.
Ειδικότερα, για τη διαπραγματευση είπε πως θρυαλλίδα θα αποτελέσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αν για την περίοδο 2015-2016 επιμείνουν στο 2%-2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8%-1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Βούτσης.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ σημείωσε ότι εάν επιμείνουν για 20-21% ενιαίο συντελεστή τότε μπορεί να μην πάμε σε ενιαίο συντελέστη και να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα με ανώτατο το 23%, είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν 6% και 14%. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα διατηρηθεί αλλά με σημαντικές αλλαγές για «δυο άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν» και με «οριζόντια μείωση των αντικειμενικών 20%-30%».
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή και «δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό της, διενέργεια δημοψηφισμάτος ή εκλογών».
Τέλος, ο κ. Βούτσης κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα», λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά “ξώφαλτσα”, ούτε σε “δεύτερη μοίρα” η παρουσία του στην ΕΚΤ».
Υποστήριξε ότι ο διοικητής «δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση», ενώ στο ερώτημα εάν πρέπει να παραιτηθεί είπε ότι αυτο «αποτελεί ζήτημα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού συμβουλίου».