Με την τελευταία τους συνάντηση να περιορίζεται σε μία ψυχρή και άκρως τυπική χειραψία στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας, οι Κ. Σημίτης και Βαγγ. Βενιζέλος αναμένεται να έρθουν ξανά σήμερα ενώπιος ενωπίω με τον καταδικασθέντα πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
Τόσο οι δύο -πρώην και νυν- πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι διατελέσαντες υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου, έχουν κληθεί προκειμένου να καταθέσουν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού μαζί με τους εν αποστρατία αρχηγούς των όπλων Αθ. Τζογάνη, Εμμ. Παραγιουδάκη και Γ. Ιωαννίδη, αποτέλεσαν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ τα έτη 1996 έως 2004, περίοδος κατά την οποία υπουργός Εθν. Αμυνης διετέλεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Η κατάθεσή τους θεωρείται από την υπεράσπιση του καταδικασθέντα υπουργού ιδιαίτερα κομβική, με τους συνηγόρους του να θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα μπορέσουν να δώσουν διευκρινήσεις για το ρόλο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο προχωρούσε στην έγκριση ή στην απόρριψη προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση οι υπερασπιστές Τσοχατζόπουλου δήλωσαν: “Άπαντες ειχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ηταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους είναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214”.
Σύμφωνα με τις ημερομηνίες στις οποίες έχει καταλήξει το δικαστήριο, εκτός από τους κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλο, που καταθέτουν σήμερα, οι άλλοι δύο πρώην υπουργοί αναμένεται να καταθέσουν την επόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απόστρατοι αξιωματικοί.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπουργοί ήλθε στις αρχές Απριλίου, μετά από αίτημα της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κλήτευση των συγκεκριμένων μαρτύρων είχε εισηγηθεί και ο εισαγγελέας της έδρας, προκειμένου να εξεταστούν κατά την ακροαματική διαδικασία.
Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο ο καταδικασθείς υπουργός έχει υποβάλει ενώπιον της Δικαιοσύνης και στο παρελθόν τόσο στο στάδιο της ανάκρισης όσο και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όμως δεν είχε γίνει δεκτό.
Πάντως, κατά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι εισαγγελείς της έδρας Γεωργία Αδειλίνη και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είχαν προτείνει την απόρριψη του ίδιου αιτήματος του πρώην υπουργού -θέση που έγινε δεκτή από τους δικαστές- επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟR-Μ1.