Φοιτητικές εκλογές σήμερα με φόντο τις αλλαγές στην Παιδεία

Κατά την προεκλογική περίοδο επικράτησε ήρεμο κλίμα στα πανεπιστήμια, με τις φοιτητικές παρατάξεις να προτάσσουν τη σημασία της αναβάθμισης των φοιτητικών εκλογών και του ρόλου των φοιτητικών συλλόγων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), η οποία στις περυσινές εκλογές, για 28η χρονιά, είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αναφερόμενη στις αλλαγές, που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνει ότι αυτές δεν ασχολούνται με βασικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της χρηματοδότησης των σχολών, η εστίαση και η στέγαση των φοιτητών και παράλληλα, τονίζει, την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για τα θέματα παιδείας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ορίζοντα δεκαετίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η παράταξη, ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ Αποστόλης Μπακόλας, τόνισε, επίσης, την ανάγκη της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος και την προώθηση μιας νέας ΕΦΕΕ, ενός εθνικού συμβουλίου φοιτητών, το οποίο θα προωθεί τα συμφέροντά τους.

Από την πλευρά της ΠΚΣ (ΚΚΕ), η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, στόχος είναι την επόμενη μέρα των εκλογών οι φοιτητές «να έχουν αγωνιστικούς συλλόγους, που θα διεκδικούν φοίτηση χωρίς εμπόδια (σ.σ. σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα), τα οποία προκαλούνται από τις πολιτικές που ακολουθούνται». Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ΠΚΣ, αυτό συνεχίζει και υλοποιεί την ίδια πολιτική. «Οικοδομείται ένα πανεπιστήμιο – επιχείρηση, με τους φοιτητές και τους γονείς πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος της ΚΝΕ.

Η ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έχει πλέον μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά, έχει ωστόσο, ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένες σχολές. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαχρονικά, ζητήματα νοοτροπίας, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση.
Τέτοια είναι, η ασυνέπεια ορισμένων καθηγητών, η αξιολόγηση των καθηγητών, αλλά και η διαφάνεια των οικονομικών των πανεπιστημίων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος της ΠΑΣΠ.

Για την παράταξη ΑΡΕΝ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει, την επομένη των εκλογών, δυναμική παρουσία της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε «να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των φοιτητών», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της παράταξης. Από την πλευρά των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), βασικό αίτημα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και «η επανακατοχύρωση -θεσμική και πραγματική- του ασύλου», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος του δικτύου ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ της Νομικής σχολής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο σχημάτων των ΕΑΑΚ.

*Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα δοθούν από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στους φοιτητικούς συλλόγους οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών, που δικαιούνται να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές, στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, οι γραμματείες των οποίων βρίσκονται στο δεύτερο όροφο του υπό κατάληψη κτιρίου Διοίκησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα