Επίθεση του UCK στο αλβανόφωνο Κουμάνοβο ξημερώματα του Σαββάτου και μάχες με νεκρούς οκτώ αστυνομικούς και 14 τρομοκράτες
«Πραγματικός πόλεμος!» Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τα τεκταινόμενα στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Νταμιάνοφσκι. Μετά τη λήξη των διήμερων εχθροπραξιών, που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ Σκοπιανούς αστυνομικούς και σε 14 «τρομοκράτες», όλα δείχνουν ότι ένα σκηνικό αστάθειας, ενδεχομένως επικίνδυνης και για τη χώρα μας, έχει στηθεί στη γείτονα. Άλλωστε πολλοί αναλυτές ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ροής προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες. Στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα, προστίθεται τώρα κι ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης -κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι- από τρομοκράτες ενόπλους, προερχόμενους από το Κόσοβο και το Πρέσεβο. Δηλαδή, από τις πάλαι ποτέ περιοχές των μαχητών του UCK. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυβερνών κόμμα μίλησε για «ένοπλες ομάδες, οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο τους», προσθέτοντας ότι έχουν συμμετάσχει και σε πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Οι τελευταίες εξελίξεις ξεκίνησαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο (υπήρξε πληροφορία και για συμμετοχή ειδικών δυνάμεων του στρατού), προκειμένου να εντοπίσουν «τρομοκρατική ένοπλη ομάδα». Οι ένοπλοι «απάντησαν» με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία (καθώς απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα ΜΜΕ στη διάρκεια της επιχείρησης), και σύντομα στήθηκε ανταρτοπόλεμος στις γειτονιές και έγιναν έλεγχοι σε σπίτια (που φέρονται ότι έκρυβαν ενόπλους), σε κάποια από τα οποία ξέσπασαν πυρκαγιές κατά την ανταλλαγή πυρών. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας και ως χθες το μεσημέρι, οπότε φέρονται ότι παραδόθηκαν οι 30 από τους συνολικά 40 «τρομοκράτες» που αναζητούσαν οι Αρχές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν άμαχοι νεκροί, απορρίπτοντας τις αρχικές πληροφορίες για τον θάνατο μίας γυναίκας και του παιδιού της.
Ενοπλη ομάδα
Το σχέδιο των τρομοκρατών που αναχαιτίστηκε, όπως ανακοινώθηκε, περιελάμβανε επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς, αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονταν θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα, η δε ομάδα χαρακτηρίστηκε «η πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα των Βαλκανίων». Προ ημερών, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lokalno είχε αναφέρει ότι ένοπλοι από το Κόσοβο είχαν εντοπιστεί στην περιοχή του Κουμάνοβο, 14 χιλιόμετρα από τα σερβικά σύνορα, ενώ στις 21 Απριλίου ομάδα ενόπλων είχε καταλάβει το αστυνομικό τμήμα στο χωριό Γκόσιντσε, στην ίδια περιοχή, αφοπλίζοντας και δένοντας χειροπόδαρα τους αστυνομικούς. Από την άλλη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ κάλεσε τον Γκρούεφσκι να εξηγήσει στους πολίτες «ποιος και γιατί επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας», ενώ ο αλβανόφωνος σταθμός των Σκοπίων Alsat μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση.
Βρυξέλλες: «Αυτοσυγκράτηση από όλους»
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ είχαν έντονο αντίκτυπο και στις Βρυξέλλες. Τη βαθιά ανησυχία του για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε με δηλώσεις του ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν. «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις Αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Γιοχάνες Χαν.
Την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Αφού καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο, τόνισε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά». Ανάλογου περιεχομένου δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.
Συναγερμός στο Πεντάγωνο
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπ. Εθνικής Αμυνας μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια. Μόλις ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες σήμανε συναγερμός στο «Πεντάγωνο». Η πολιτική ηγεσία αλλά και όλοι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενώ το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στο γειτονικό κρατίδιο. Παράλληλα, ο υπουργός Π. Καμμένος και ο υφ. Ν. Τόσκας,, αλλά και οι αρχηγοί έχουν ανοιχτή γραμμή και με την ΕΥΠ, από την οποία υπάρχει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια. Το βασικό θέμα της σύσκεψης είχε να κάνει με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν με στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορά μας με τα Σκόπια. Κι αυτό γιατί, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ροή προσφύγων και από τα Σκόπια, κάτι που σε συνάρτηση με αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο θα κάνει την Ελλάδα να ασφυκτιά.
Βούτσιτς:«Να μη διανοηθεί κανείς να παίξει με τη Σερβία!»
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι αρχές της Σερβίας, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, αλλά και τοποθετώντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα διοικητικά σύνορά της με το Κόσοβο. Κι όσο σαφής είναι η θέση του Βελιγραδίου σε επιχειρησιακό επίπεδο τις τελευταίες ώρες με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Κουμάνοβο, άλλο τόσο σαφής είναι και η θέση του σε επίπεδο πολιτικό. «Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μη διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση και αποτελεσματική» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο (περιοχή που βρίσκεται μια ανάσα από τα σύνορα Σερβίας – ΠΓΔΜ), ο Βούτσιτς τόνισε: «Το σερβικό κράτος τούς αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματά τους, αλλά δεν θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας». Προφανώς ο Σέρβος πρωθυπουργός θέλησε να δώσει το στίγμα ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογα επεισόδια με αυτά που προκάλεσαν οι αλβανόφωνοι στο γειτονικό Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, δηλώσεις έκανε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς: «Κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Σερβίας θα αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά». Και προειδοποίησε «να μη διανοηθεί κανείς να παίξει με τη Σερβία»!
Τέλος, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την ΠΓΔΜ, ενώ σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα πρότεινε τη Βουλγαρία ως εναλλακτική οδό επιστροφής στην πατρίδα.