Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις πρακτικές του παρελθόντος που χρησιμοποίησαν Ν.Δ._ΠΑΣΟΚ και οι οποίες προκαλούν την κοινωνία. Οι πρωταγωνιστές στο μπαράζ διορισμών σε πόστα του κρατικού μηχανισμού.
Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία απαγορεύονται διά νόμου οι διορισμοί των συγγενών των πολιτικών σε θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού. Στις σκανδιναβικές χώρες, ο άγραφος (πλην απαράβατος) νόμος επεκτείνει την απαγόρευση ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, εάν υπάρχει έστω και έμμεση εμπλοκή της εταιρίας με κρατική προμήθεια.
Στην Ελλάδα όμως, όπως φαίνεται, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Η τακτοποίηση φίλων, συγγενών, κουμπάρων και κηπουρών ήταν το σταθερό και προσοδοφόρο χόμπι όλων των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που παρήλασαν από τη χώρα τα τελευταία 40 μεταπολιτευτικά χρόνια. Και παραμένει, όπως απέδειξε η σημερινή κυβέρνηση, με το μπαράζ των δικών της διορισμών ημετέρων.
Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία θα θυμούνται τη δικαιολογία που πρόβαλλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου (όταν ακόμα ήταν «φρέσκοι» στην κυβέρνηση) για το πάρτι των αλήστου μνήμης… πρασινοφρουρών: «Μα τόσα χρόνια οι δεξιοί έπαιρναν όλες τις θέσεις, τώρα ήρθε η ώρα των μη προνομιούχων».
Στο «φιλέτο»
Κι όσο πιο υψηλόβαθμος στην κυβέρνηση ή στο κόμμα ήταν κανείς τόσο πιο ευνοημένος έβγαινε ο συγγενής του, που έπαιρνε διορισμό στο καλύτερο «φιλέτο» του Δημοσίου. Αυτό το πάρτι επικαλέστηκε αργότερα η Ν.Δ. για να… ισοφαρίσει με «δικά της παιδιά», και να ανταπαντήσει αναλόγως το ΠΑΣΟΚ. Και πήγε λέγοντας, ώσπου φτάσαμε στο «Πρώτη φορά Αριστερά» αλλά με πρακτικές του παρελθόντος.
Το πρώτο σήμα δόθηκε τη μεθεπομένη των εκλογών. Κατά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, βρέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το ζεύγος Θοδωρή Δρίτσα – Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μαζί στο σπίτι, μαζί και στην κυβέρνηση! Δεν δέχτηκαν επίθεση όχι μόνο γιατί ακόμα δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί της νίκης, αλλά επειδή πρυτάνευσε η άποψη (και στους πιο κακεντρεχείς) ότι επρόκειτο για ενεργά κομματικά στελέχη της «ανανεωτικής» Αριστεράς, πριν καν εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη.
Μετά όμως ήρθε το μπαράζ. Πριν καν συμπληρωθεί δίμηνο:
Η σύζυγος του γ. γ. Διαφάνειας και Δικαιοσύνης Κώστα Παπαϊωάννου ορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, τη σύζυγο του οποίου τοποθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην προεδρία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Ο αδελφός της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου ορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. (Πάντως, είχε τα επαγγελματικά προσόντα, αφού εργάστηκε επί 11 συναπτά χρόνια στο γραφείο προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.)
Η Πέτη Πέρκα, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε γενική γραμματέας Μεταφορών, αλλά είναι και σύντροφος του βουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα υπήρχε βροχή δημοσιευμάτων για τέτοια θέματα αλλά και βροχή διαψεύσεων. Μία από αυτές ήρθε πάλι από τη Ρένα Δούρου και αφορούσε τις φήμες που ήθελαν τον σύντροφό της να οδεύει επικεφαλής στην ΕΥΔΑΠ.
Η γραμμή άμυνας των βαλλόμενων κυβερνητικών αξιωματούχων για τέτοιους διορισμούς είναι ότι, πρώτον, οι υπουργοί τοποθετούν σε θέσεις πολιτικής ευθύνης «παρά τω πλευρώ τους» ή προσλαμβάνουν ως μετακλητούς (σ.σ.: και όχι ως διορισμένους) πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Αυτό ανέφερε και ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, αναφερόμενος στην επιλογή γενικών γραμματέων από τους υπουργούς.
Δεύτερον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που από 4% εκτινάχτηκε στο 36% μέσα σε πέντε χρόνια, δεν διαθέτει «στρατό» στελεχών με γνώσεις και προσόντα που να μην έχουν συγγενείς στο νυν υπουργικό συμβούλιο. Υπάρχει και ένα τρίτο επιχείρημα, που δεν θεωρεί δημοκρατικό ασυμβίβαστο τη σχέση συγγένειας εάν υπάρχουν τα αντικειμενικά (επιστημονικά) προσόντα.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί υπουργοί και κομματικά στελέχη απαντούν ατύπως με το σχόλιο «Κοίτα ποιος μιλάει» όταν δέχονται τέτοιου είδους κριτική από στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα φροντίζουν να παραπέμπουν στα «πολιτικά τζάκια» του άλλοτε πανίσχυρου δικομματισμού.
Η λίστα μεγαλώνει κατά πολύ όταν προστίθενται οι αποτυχόντες πολιτευτές – πρώην βουλευτές ή επίδοξοι, που δεν επανεξελέγησαν. Προσφιλές σπορ για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που το ακολουθεί όμως η σημερινή, παραπέμποντας πάλι στο επιχείρημα-άλλοθι «της μικρής δεξαμενής στελεχών».
Οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις:
Αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς.
Γενικός γραμματέας Υποδομών ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον συνδυασμό Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία Γιώργος Δέδες.
Γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης.
Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο Τάσος Μαυρόπουλος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών στις πρόσφατες εκλογές.
Ο Νίκος Καρβούνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διοικητής της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου).
Οι Παύλος Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, και Αγάπιος Γαβριηλίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκαν υποδιοικητές της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας – Θράκης).
Ο Στρατής Πλωμαρίτης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Υποδιοικητής ο Ηλίας Θεοδωρίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας τοποθετήθηκε ο Νέστορας Αντωνίου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ενώ στις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη Συμπαράταξη Λαρισαίων.
Διοικητής της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης) ο Νίκος Ηγουμενίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής η Χρυσάνθη Κισκήρα, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Αττικής με την κυρία Δούρου.
Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος το 2015, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, γενικός γραμματέας Βιομηχανίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Γιάννης Ταφύλλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, γενικός γραμματέας Βιομηχανίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διοικήτρια του ΟΑΕΔ.
Η Φωτεινή Κούβελα, πρώην βουλευτής που δεν επανεξελέγη, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων.
Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου που βολεύτηκαμ καρέκλες
Σε θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού τοποθετήθηκαν αμιγώς κομματικά στελέχη. Εν προκειμένω, το επιχείρημα είναι ότι «παντρεύτηκαν» οι δραστηριότητες που είχαν στο κόμμα με τις κρατικές που ανέλαβαν. Οπως οι παρακάτω, που είναι μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:
— Ο Αλέξης Χαρίτσης, συντονιστής του τομέα Ενέργειας του κόμματος, ανέλαβε γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
— Ο Τζούλιος Συναδινός ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
— Ο Γιάννης Μπασκόζος, πρώην τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας.
— Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
— Ο Γιάννης Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. και επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποδιοικητής του ΙΚΑ.
— Γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι παράλληλα και αναπληρωτής συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαρίνα Μάνη