Τι φέρνει σε ετήσια βάση για τα νοικοκυριά η αναπροσαρμογή των συντελεστών, σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπόρων
Τα νοικοκυριά θα σηκώσουν το βάρος που θα επιφέρει η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους τέσσερις υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Οπως αναφέρει, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έχοντας το 2014 μετρήσει επιστημονικά την επίπτωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, υπολόγισε επιβάρυνση 2,6% στη συνολική κατανάλωση, ενώ για τη διατροφή η αύξηση φτάνει το 4,5%. Δηλαδή σε ετήσια δαπάνη 10.000 ενός νοικοκυριού, η επιβάρυνση θα είναι περίπου 260 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, γίνεται λόγος για τη θέσπιση δύο συντελεστών, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια, εξετάζεται ενιαίος συντελεστής 16% ή 18%, διατηρώντας το 6,5% ως χαμηλό συντελεστή. Με βάση λοιπόν τις εκτιμήσεις για τις αυξήσεις με στοιχεία 2014:
– Για τη συνολική ετήσια κατανάλωση με κύκλο εργασιών 113,66 δισ. ευρώ και αύξηση 2,6% θα φέρει επιβάρυνση 2,95 δισ. ευρώ.
– Για το σύνολο της λιανικής ύψους 42,48 δισ. ευρώ η αύξηση 2,6% θα φέρει επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ.
– Για τον κλάδο διατροφής με κύκλο εργασιών 34,14 δισ. ευρώ, η αύξηση 4,5% θα φέρει επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά (χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές), που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρώπη, έχει κοστολογηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στα 346.000.000 ευρώ, χωρίς όμως να σημαίνει ότι ενδεχόμενη κατάργηση της ευνοϊκής πολιτικής θα απέφερε αντίστοιχα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Και αυτό διότι αυξητικές μεταβολές ΦΠΑ, ειδικά σε περιοχές που στηρίζονται στον τουρισμό, μπορεί να πλήξουν και την τουριστική κίνηση και κατά συνέπεια την κατανάλωση.
Η διαδικασία για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί
Πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και με επίσκεψη στην Εφορία θα πρέπει να γίνει η παραχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων (του 2014) στο Δημόσιο, ώστε να μην επιβαρύνουν φορολογικά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ορίζει ρητά πως «η εκχώρηση γίνεται με δήλωση του υπόχρεου, η οποία υποβάλλεται πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορά». Πρακτικά αυτό σημαίνει:
- Η εκχώρηση των ενοικίων του 2014 γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη).
- Η δήλωση υποβάλλεται στην Εφορία στην οποία φορολογείται αυτός που δεν εισέπραξε τα ενοίκια και συνήθως είναι η Εφορία όπου υπάγεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
- Η δήλωση εκχώρησης ενοικίων υποβάλλεται πριν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2014
Αυτά που κυρίως γράφονται στη δήλωση είναι τα στοιχεία του εκμισθωτή-εκχωρητή, τα στοιχεία του ενοικιαστή (μισθωτής-οφειλέτης), τα στοιχεία του νοικιασμένου ακινήτου, το ποσό των ενοικίων που εκχωρούνται και το χρονικό διάστημα που αφορούν τα εκχωρούμενα ενοίκια.