Τη Δευτέρα θα εκλεγεί νέο Δ.Σ. στο Πρωτοβάθμιο Πανελλήνιο Δίκτυο που ποτέ δεν λειτούργησε
Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (το ΠΕΔΥ του…Αδωνι) που έκλεισε αισίως έναν χρόνο αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι όλο και περισσότερο βάζουν το χέρι στην τσέπη, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες αλλά και σε αναλώσιμα υλικά εργαστηριών είναι τόσο μεγάλες που οι πολίτες, πολλές φορές, αναγκάζονται να πληρώσουν τοις μετρητοίς προκειμένου να γλιτώσουν την ταλαιπωρία. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των γιατρών του ΠΕΔΥ, που αναμένεται να προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της ερχόμενης Δευτέρας, απλά θα δώσει το πράσινο φως για να οργανωθούν νέες κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα προσλήψεις προσωπικού, που όλο τους υπόσχονται και ποτέ δεν υλοποιούνται.
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ανακοινώσει 4.500 προσλήψεις έως το τέλος του 2015, ωστόσο κάτι ανάλογο είχε πει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικά, το ΠΕΔΥ Λάρισας με τους 162.000 κατοίκους δεν έχει καρδιολόγο, νευρολόγο και ρευματολόγο. Τα ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο με τους 80.000 κατοίκους και στις Σέρρες με τις 60.000 ψυχές δεν έχουν μικροβιολόγο, ενώ η Κοζάνη με 41.000 πληθυσμό δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο και μικροβιολόγο.
Από τους 5.500 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ τελικά έμειναν στο ΠΕΔΥ λίγο περισσότεροι από 2.000, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα τραγικά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες. Επιπλέον, δεν λειτουργούν δεκάδες εργαστήρια, σε πολλές πόλεις της χώρας, λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, στην Πάτρα δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά και ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα λόγω έλλειψης βιοπαθολόγου, ενώ δεν υπάρχουν αναλυτές στα εργαστήρια με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει ούτε μία απλή ανάλυση αίματος.
Στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ των Χανίων, μάλιστα, δεν γίνονται βιοχημικές εξετάσεις (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο) και αναγκάζονται να τις στέλνουν στο νοσοκομείο. Ακόμα, στη Βέροια, σε πολλές περιοχές της Αττικής, στην Κέρκυρα, στην Κομοτηνή, στο Ρέθυμνο και σε πολλούς άλλους νομούς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ούτε μία εξέταση αίματος.
Σήμα κινδύνου στη βόρεια Ελλάδα! Οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων
Τις πρώτες ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια τους άρχισαν να διαπιστώνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, που χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα δυσκολεύονται ιδιαίτερα στις προμήθειές τους. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στον κλάδο. Μόλις στις 5 Μαΐου πληρώθηκε το ήμισυ των οφειλών του Ιανουαρίου, περί τα 9.000.000 ευρώ, και απομένουν άλλα τόσα, ενώ στην… ουρά περιμένει και ο Φεβρουάριος. «Οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται όσα μπορούν τοις μετρητοίς, χωρίς ρευστότητα όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ποσό της συμμετοχής των ασφαλισμένων δεν είναι ικανό από μόνο του για να αγοραστούν τα φάρμακα» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.
Μάλιστα, με δεδομένη την κατάσταση, η απειλή των λουκέτων μοιάζει πιο πραγματική από ποτέ. «Αν δεν επανέλθουμε σε τακτικές πληρωμές, θα δούμε λουκέτα στα φαρμακεία. Ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει» εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.
Οπως τονίζει μάλιστα ο Φαρμακευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, πέρα από τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, δεν φαίνεται κανένα φως στο τούνελ για τις ανεξόφλητες οφειλές του 2011 και του 2012 -συνολικού ύψους περίπου 30.000.000 ευρώ πανελλαδικά, από τα οποία το 10% αφορά τη Θεσσαλονίκη-, που είχαν εκταμιευθεί πέρυσι, αλλά δεν διανεμήθηκαν τελικά, με τις σχετικές πιστώσεις να επιστρέφουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνολικά, στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.200 φαρμακεία και την τελευταία τριετία έχουν κλείσει περίπου 50.
Μαρία Μαθιοπούλου