Τα πεντάστερα, το πουρμπουάρ των 755€ και τα… δωράκια!

Το «φαγοπότι» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν είχε τέλος

Πανάκριβα ταξίδια και διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, γεύματα αξίας 1.500 ευρώ, δώρα και λουλούδια δεκάδων χιλιάδων, γερά φιλοδωρήματα και υψηλοί μισθοί ακόμα και σε υπάλληλους… συνταξιούχους είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας που επικρατούσαν το 2009 και το 2010 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο (ΕΕΣ). Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι, η «δημοκρατία» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες της ελίτ του ΕΕΣ, που ουσιαστικά χρησιμοποιούσε τα έσοδα του αρχαιότερου κοινωφελούς οργανισμού (ιδρύθηκε το Μάιο του 1877) της χώρας για να κάνει dolce vita και δημόσιες σχέσεις.

Στην έκθεση έλεγχου οικονομικής διαχείρισης του 2010, που πραγματοποίησε
το Ελεγκτικό συνέδριο του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται στα χέρια της «δημοκρατίας», όταν πλέον η οικονομική κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, υπάλληλοι του ΕΕΣ φαίνεται ότι ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά για πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, ψώνια και λουλούδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα ταξίδι στη Βιένη για τρεις υπάλληλους, από 13 έως 16 Απριλίου 2010, που στοίχισε 7.900 ευρώ, με αφορμή τη συμμετοχή του ΕΕΣ σε συνέδριο με θέμα τη μετανάστευση και τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. «Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη φειδώ στις δαπάνες εκπροσώπησης του ΕΕΣ, για τις οποίες καταβάλλονται ιδιαίτερα υψηλά ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Στην Ξάνθη

Στις 26 Φεβρουάριου 2010 ένα ταξίδι στην Ξάνθη του τέως πρόεδρου του ΕΕΣ και ακόμη ενός μέλους στοίχισε 10.000 ευρώ! Στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους ο ΕΕΣ πλήρωσε 5.842 ευρώ για να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση σε αίθουσα ξενοδοχείου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα εδέσματα είχαν εξαιρετικά υψηλές τιμές (καφές τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια 8,70 ευρώ το άτομο). Το περίεργο είναι ότι, ενώ η συνέλευση έγινε στην Αθήνα, δηλαδή στην έδρα του ΕΕΣ, ο πρώην πρόεδρος και η γενική γραμματέας έκαναν χρήση εξόδων διανυκτέρευσης στο εν λόγω ξενοδοχείο! Ειδικότερα, η γραμματέας διανυκτέρευσε από 30 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2010, με χρέωση δωματίου 142,30 ευρώ, ενώ ο πρώην πρόεδρος διανυκτέρευσε σε άλλο δωμάτιο με χρέωση 280 ευρώ!

Ομως και τα οδοιπορικά ορισμένων υπάλληλων του ΕΕΣ ήταν «τσιμπημένα». Παράδειγμα, 1.500 ευρώ με δικαιούχο τον Ν.Ο. για κάλυψη εξόδων διαμονής, μετακίνησης και εξόδων καυσίμων οχημάτων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των Special Olympics στις 12 Μαΐου 2010. Το εν λόγω χρηματικό ένταλμα δεν συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά. Επίσης, οι δαπάνες για εορτασμούς, όπως κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, ήταν… εξωφρενικές, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που είχε χτυπήσει τη χώρα. Συγκεκριμένα, για την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τομέα της Νοσηλευτικής στις 18 Μαρτίου 2010, στο ξενοδοχείο «Hilton», έδωσαν 12.063,80 ευρώ. Μία μέρα πριν, ο Τομέας Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας είχε επίσης κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, αλλά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με δαπάνη 10.563 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι δαπάνες του γραφείου του πρώην πρόεδρου για δώρα, ποτά και λουλούδια, όπως ορχιδέες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω χρηματικά εντάλματα για τα οποία δεν υπάρχει αιτιολόγηση και, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας, ο έλεγχος κρίνει αυτές τις δαπάνες μη νόμιμες. Στις 10 Οκτωβρίου 2010 παρουσιάζεται δαπάνη 598,75 ευρώ για την αγορά δύο στεφανιών (115,81), μιας ανθοδέσμης (69,49 ευρω), φυτών ανθέων (316,17 ευρώ) και φυτών (97,28 ευρώ) για τις ανάγκες του γραφείου του πρόεδρου και της γενικής γραμματέως! Στις 22 Φεβρουάριου 2010 φαίνεται δαπάνη 708,50 ευρώ για αγορά φυτών και άνθεων, ενώ στις 17 Μαρτίου φαίνεται δαπάνη 425,10 ευρώ για την αγορά τριών φυτών (γλάστρες) για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου! Στις 20 Ιουνίου τα λουλούδια για το γραφείο του προέδρου κόστισαν 678 ευρώ και στις 4 Αυγούστου δόθηκαν 277 ευρώ για την προμήθεια 33 τεμαχίων φυτών ορχιδέων! Μόνο μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, δηλαδή, δόθηκαν σε ανθοπωλεία 2.687 ευρώ, χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλήξει στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του οργανισμού. Και η λουλουδοβροχή δεν σταματά εδώ, αφού στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη μία δαπάνη με αιτιολογία «φυτά και άνθη για το γραφείο του πρόεδρου», στις 29 Δεκεμβρίου, με δύο τιμολόγια: 222 ευρώ και 319,99 (σύνολο 541,99 ευρώ) για αγορά επτά φυτών ορχιδέων!

Εκτός από τα χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια, δόθηκαν και σοβαρά χρηματικά ποσά για δωράκια. Τον Μάιο το 2010 ο ΕΕΣ πλήρωσε 3.673, 80 ευρώ για την προμήθεια μεταλλικών μπρελόκ για τις ανάγκες διεθνών σχέσεων. Στις 16 Ιουλίου φαίνεται δαπάνη 544,50 ευρώ για την προμήθεια τριών τεμαχίων δώρων (επάργυρες πλακέτες), χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ο σκοπός της προμήθειας και ο παραλήπτης των δώρων, αλλά και χωρίς να επισυνάπτεται το πρακτικό παραλαβής των ανωτέρω ειδών. Και στις 31 Δεκεμβρίου 2010 παρουσιάζεται δαπάνη ποσού 864,70 ευρώ για αγορά κρασιών! Στις 31 Μαρτίου 2010 καταγράφεται δαπάνη 689,56 ευρώ που αφορά έξοδα ταξιδιού του πρώην πρόεδρου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης επισυνάπτεται δαπάνη γεύματος 3.000 ευρώ χωρίς να αναφέρονται ο αριθμός των ατόμων και ο σκοπός της συμμετοχής. Πλουσιοπάροχα, επίσης, ήταν και τα φιλοδωρήματα. Για παράδειγμα, 755,50 ευρώ… πουρμπουάρ με εντολή του πρώην πρόεδρου!

Ολα αυτά εξηγούν εν μέρει αυτό που αποτυπώνεται στις δύο εκθέσεις έλεγχου οικονομικής διαχείρισης των ετών 2009 και 2010, τον οποίο πραγματοποίησε το Ελεγκτικό συνέδριο του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πολλές εξόφθαλμες παρατυπίες και αδικαιολόγητες σπατάλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα 237.000 ευρώ που κατατέθηκαν σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας για τον έρανο του 2010, μεγάλο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΕΣ και όχι για τον σκοπό για τον οποίο διενεργήθηκε ο έρανος. Επίσης παρατηρείται εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού από πόρους που προορίζονται για ειδικό σκοπό, όπως δωρεές και κληροδοτήματα, «κατά παράβαση της αρχής της αυτοτέλειας των πιστώσεων και της τήρησης του σκοπού για τον οποίο διατέθηκαν».

Οι ατασθαλίες και οι διορθώσεις με μπλάνκο

Ατασθαλίες και χρηματικά εντάλματα χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντοπίστηκαν και στα περιφερειακά τμήματα και στις επιτροπές του ΕΕΣ, ενώ υπάρχουν πολλαπλά σβησίματα και διορθώσεις με… μπλάνκο (!) πάνω στα παραστατικά, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές πότε, από ποιον και για ποιον σκοπό έγιναν αυτές οι δαπάνες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον έλεγχο του 2010, στο Ηράκλειο υπάρχουν χρηματικά εντάλματα στις 13 Μαΐου 2010 και για γεύμα σε ουζερί ύψους 117,80. Στο Κιλκίς αναφέρονται (8 Ιουνίου 2010) δαπάνες 1.119 ευρώ για εδέσματα για την εκδήλωση ορκωμοσίας εθελοντών, χωρίς αριθμό συμμετεχόντων, παραλαβή προϊόντων και άλλα παραστατικά. Στα Χανιά υπάρχει χρηματικό ένταλμα με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010 ύψους 5.319,29 ευρώ για οικονομικό βοήθημα για τις ήμερες του Πάσχα από την εταιρία Μαρινόπουλος, χωρίς να αναφέρεται για ποιους προορίζονται τα προϊόντα. Ακόμη, άλλο χρηματικό ένταλμα πληρωμής 223,74 με τιμολόγιο από την εταιρία Lidl. Επιπλέον, στην Κέρκυρα στις 31 Δεκεμβρίου 2010 υπάρχει χρηματικό ένταλμα ποσού 26.806,02 και την 1η Δεκεμβρίου 15.157,61 ευρώ που δεν συνοδεύονται από παραστατικά της προβλεπόμενης έγκρισης δαπάνης.

Επαιρναν και επιχορηγήσεις από το κράτος

Σημειώνεται ότι ο ΕΕΣ κάθε χρόνο επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ως αντάλλαγμα για το Ασκληπιείο Βούλας και το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταύρος Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που του ανήκουν, αλλά ενοποιήθηκαν στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2010 το υπουργείο Υγείας κατέβαλε επιχορήγηση 12.200.000 ευρώ στον ΕΕΣ. Ωστόσο, από λογαριασμό της Εurobank για τον έρανο του 2010 μεταφέρθηκε το ποσό 243.643,83 ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού που αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβριου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας είχε δώσει στον ΕΕ, 1.220.000 ευρώ επιχορήγηση για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2010!

Μισθοί 4.000€ και ακριβοί εξωτερικοί συνεργάτες

Οι μισθοί των υψηλόβαθμων υπάλληλων του ΕΕΣ είναι εξαιρετικά υψηλοί. Για παράδειγμα, το 2009 η θέση του γενικού γραμματέα του σωματείου αμειβόταν με το πόσο των 4.000 ευρώ. «Το ποσό αυτό ξεπερνά το προσήκον μέτρο αναλόγως με την οικονομική κατάσταση του ΕΕΣ» σημειώνεται εύλογα στην έκθεση του 2009, όπου καταγράφεται μια περίπτωση μισθοδοσίας συνταξιούχου του οργανισμού που εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ!

Επιπλέον, σε πολλές νομικές περιπτώσεις ο οργανισμός καταφεύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ διαθέτει στελεχωμένο νομικό τμήμα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με πτυχιούχους δικηγόρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις: Αμοιβή του δικηγόρου Ν.Κ. για εκδοσή διαταγής πληρωμής κατά του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 18.750 ευρώ. Αμοιβή του ίδιου δικηγόρου για νομική συμβουλή και παράσταση στην υπόθεση Δ. Ζαχάρως 25.000 ευρώ. Αμοιβή δικηγόρου Γ.Σ. 20.000 ευρώ για παράσταση στο πλαίσιο υπόθεσης απαίτησης κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αμοιβή Γ.Σ. 12.500 ευρώ για παράσταση στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το Κληροδότημα Χαλκιαδάκη.

Εκτός όμως από δικηγόρους, ο ΕΕΣ φαίνεται ότι είχε χρήματα να πληρώνει και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες, τη στιγμή που είχε το αντίστοιχο προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ξ. Λ., πολιτικός μηχανικός, η οποία αντί αμοιβής 3.570 ευρώ παρείχε υπηρεσίες εκτίμησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΕΣ, παρόλο που ο οργανισμός διέθετε δύο πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου του 2009, οι υπηρεσίες αυτές «μπορούν να παρέχονται από το μόνιμο προσωπικό, ενώ οι αμοιβές τους συνιστούν επιβάρυνση του ΕΕΣ. Επιπλέον δεν πιστοποιείται από αρμοδίως εποπτεύοντες η καλή εκτέλεση του έργου τους, ως εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει, για την καταβολή της αμοιβή τους».

Το… αόρατο κτίριο που κόστισε 1.500.000 ευρώ

Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αδιαφάνειας, που αναφέρεται στην έκθεση οικονομικής διαχείρισης του 2009, αφορά ένα κτίριο κόστους 1.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό διατέθηκε στο Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» από τον ΕΕΣ για την κατασκευή του κτιρίου ως δωρεά στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταύρος Κοργιαλένειο – Μπενάκειο. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα παραστατικό που να αποδεικνύει κατασκευαστικές εργασίες εν εξελίξει ή περάτωση του έργου, ούτε επιστροφή αδιάθετου ποσού, σε περίπτωση ματαίωσης του έργου. Επιπλέον δεν προκύπτει να έχει ζητηθεί η απόδοση ή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο του ΕΕΣ από τα αρμόδια όργανα. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι σε κανένα χρηματικό ένταλμα δεν αναγράφεται -ούτε αναφέρεται στην εγκριτική απόφαση που το συνοδεύει- η προβλεπόμενη ημερομηνία απόδοσης του προπληρωμένου ποσού χρημάτων. Ο έλεγχος θεωρεί «άτακτη οικονομική διαχείριση» τη μη απόδοση λογαριασμού του 1.500.000 ευρώ, με υπολόγους δύο συγκεκριμένους υπάλληλους (τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα