Σιωπηλή παραμένει ακόμα η Αριστερή Πλατφόρμα που περιμένει τον Τσίπρα στην Ωρα του πρωθυπουργού
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε με έντονο προβληματισμό τις πληροφορίες για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί «έντιμος συμβιβασμός» με τους δανειστές. Ωστόσο τα μέλη της, που κινούνται στο πιο αριστερό άκρο του κομματικού φάσματος, δεν έσπευσαν να βγάλουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα μαχαίρια από τα θηκάρια. Ακόμη και από την ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει την αριστερή πτέρυγα (τους λεγόμενους «λαφαζάνηδες»), απουσίασαν εμπρηστικά σχόλια για την υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ το κεντρικό άρθρο αναφέρεται στον ελληνορωσικό διάλογο για ενεργειακή συνεργασία με αφορμή τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν.
Οι «ζυμώσεις» ωστόσο ξεκίνησαν και θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς υψηλόβαθμα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη εξηγούν στους βουλευτές -και δη στους (εφτά οκτώ, λένε) επίφοβους για «ανταρσία»- τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, θέτοντας είτε εμμέσως είτε ευθέως το δίλημμα: Πάμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα μας δώσει χρηματοδοτική ανάσα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια ή καταθέτουμε τα όπλα επιστρέφοντας «τα κλειδιά» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ; Κατά τις πληροφορίες, δε, ως εναλλακτική λύση προβάλλεται το δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι εάν ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι διψήφιος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταψηφίσει, «δεν θα περιοριστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης αλλά θα θέσει τη συμφωνία στην κρίση της κοινωνίας».
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ανεβάσει τους τόνους στο θέμα της διαπλοκής, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους βουλευτές της. «Η απάντηση που θα δώσει αύριο (σ.σ.: σήμερα το πρωί) ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για τη διαπλοκή, στην πρεμιέρα της Ωρας του Πρωθυπουργού, θα βγάλει είδηση» προειδοποιούσαν χθες βράδυ οι γνωρίζοντες.
Οι πρώτες ενδείξεις από τις ζυμώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι αποθαρρυντικές. Μέχρι στιγμής μόνο ο Κώστας Λαπαβίτσας (σ.σ.: ο βουλευτής που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη) παρενέβη δημοσίως, ζητώντας «να μη βγει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων το ενδεχόμενο της ρήξης».
Μαρίνα Μάνη
«Θα τηρηθούν όλες οι κόκκινες γραμμές» λέει ο Σακελλαρίδης
Δίχως να ρίξει φως στα σημεία της συμφωνίας που επιχειρείται με τους δανειστές, με το επιχείρημα ότι «η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης περιορίστηκε στη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια και θα τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία «χωρίς αναταράξεις».
Στη διάρκεια του χθεσινού briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το πολυνομοσχέδιο (με τα πρώτα μέτρα) δεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν «καταλήξουμε σε συμφωνία». Με την επισήμανση ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι απόφαση το συντομότερο δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν στο Eurogroup τη Δευτέρα υπάρξει, για παράδειγμα, ένα κοινό ανακοινωθέν που να κινείται στο πλαίσιο που επιθυμούμε, θα ήταν το βέλτιστο».
Για το Εργασιακό παρέπεμψε στην κοινή δήλωση των Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για τις συντάξεις επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση της τρίτης ηλικίας.
Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η συζήτηση για το χρέος δεν τίθεται στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης, παρότι «γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο», αλλά θα τεθεί (αργότερα), διότι «δεν μπορεί να κρύβεται». Ομοίως, το χρηματοδοτικό ζήτημα θα απασχολήσει την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, χωρίς -όπως ισχυρίστηκε- να οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο και σε νέα μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε επίσης ότι δεν αληθεύει το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά την πέμπτη αξιολόγηση, λέγοντας ότι στην κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ ο όρος «αξιολόγηση» αφορά τη συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει αυτή η κυβέρνηση και όχι το Μνημόνιο.
Και αφού η συμφωνία μπήκε σε τροχιά, διευκρίνισε ότι η χώρα θα καταβάλει την Τρίτη στο ΔΝΤ τη δόση των 750.000.000 ευρώ. «Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» δήλωσε.
«Μαύρη τρύπα» 2,2 δισ.€ στο ασφαλιστικό
Στα 2,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει για φέτος η «τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μόνο το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν προϋπολογίσει έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (1 δισ. και 550.000.000 ευρώ αντίστοιχα). Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητεί τρόπους αύξησης των εσόδων, έτσι ώστε να αποκρούσει τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των «θεσμών» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίοι αξιοποιούν το συγκεκριμένο στοιχείο για να πιέσουν για περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι η επαναφορά 24 κοινωνικών πόρων (έμμεσοι φόροι), που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν αποστερήσει από το ασφαλιστικό σύστημα έσοδα έως 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα επανέρχονται στο προσκήνιο η αξιοποίηση μέρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αλλά και τα έσοδα που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει η νέα ρύθμιση.
Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, μόνο για φέτος η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να αποφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 500.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις αυξημένες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, περίπου 400.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι τα φετινά έσοδα του ΑΚΑΓΕ.
«Η διακυβέρνηση είναι σκηνοθετημένη»
«Σκηνοθετημένη» προσέγγιση της διακυβέρνησης, με στόχο την εξισορρόπηση του πολιτικού ρεαλισμού με τις κομματικές ρίζες -και ειδικά με τις επιλογές της Αριστερής Πλατφόρμας- αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Αθήνα Χρήστος Κατσιούλης, σε άρθρο του με τον τίτλο «Παντού εχθροί» που φιλοξενεί η «Süddeutsche Zeitung». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μαθημένος να κυβερνά και ακόμα αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην κουλτούρα της πολυφωνίας των απόψεων που χαρακτηρίζει τα μικρά κόμματα της Αριστεράς και στην αναγκαία βούληση για συμβιβασμούς. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υπουργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη διαπραγμάτευση ως πόλεμο που οφείλουν να κερδίσουν. Παντού βλέπουν παγίδες και εχθρούς που τους ζητούν να παραδοθούν» υποστηρίζει. Ερμηνεύοντας ως εκδοχή της ταινίας «Goodbye Lenin» τη σκηνοθεσία ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι «η δημόσια ρητορική είναι δανεισμένη από μαρξιστικά κείμενα. Αντίπαλοι είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι Γερμανοί αποικιοκράτες. Η ιδιωτική οικονομία μοιάζει ύποπτη» και «όποιος δεν είναι με το μέρος μας είναι εναντίον μας. Το δράμα αυτής της σκηνοθεσίας είναι ότι οι πολίτες υποφέρουν».
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα ψηφίσει το «Μνημόνιο 3»
Πριν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σπεύδει να δηλώσει ότι πρόκειται για «Μνημόνιο 3», ξεχνώντας τα μέτρα που υπήρχαν στο e-mail Χαρδούβελη και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια τα οποία ο ίδιος υπέγραψε. Την ίδια στιγμή, προαναγγέλλει καταψήφιση της συμφωνίας.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «συνειδητοποιήσει ότι αυτά που συμφωνεί με τους διεθνείς συνομιλητές του δεσμεύουν τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τη χώρα, και δεν μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει». Υπενθύμισε δε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει υπάρξει από τις 28 Φεβρουαρίου, να οδηγούσε σε άρση της αβεβαιότητας για να βγούμε από το Μνημόνιο και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλά τώρα πάμε «βαθύτερα στο Μνημόνιο, στο Μνημόνιο 3» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατέληξε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι υπάρχει κόστος. Και αυτό τους βαραίνει όλους, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση».
Ξουλίδου:Θα παραιτηθώ αν…
Την απόφασή της να μην ψηφίσει συμφωνία που περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και την πρόθεσή της να παραιτηθεί, αν της ζητηθεί να πράξει κάτι κόντρα στη συνείδησή της, εξέφρασε χθες η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου. «Ως Ανεξάρτητοι Ελληνες στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση γιατί συγκλίναμε στα περισσότερα σημεία στην πολιτική που θέλαμε να κάνουμε μετά το Μνημόνιο. Αν οι κόκκινες γραμμές παραβιαστούν και δεν ερωτηθούμε ή δεν είμαστε σύμφωνοι σε αυτά που είπαμε προεκλογικά, εγώ ως Ξουλίδου δηλώνω ότι θα παραιτηθώ. Δεν θα ψηφίσω τέτοια νέα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσω με κάτι που φώναζα δυόμισι χρόνια πριν ότι ήταν η θηλιά και σφίγγει τον λαό. Δεν μπορώ να συναινέσω σε οτιδήποτε θα είναι υφεσιακό, θα είναι μέτρο λιτότητας, θα είναι μέτρο ενάντια στον λαό».
Ντόρα: Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, υποστήριξε χθες η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη (φωτό). Oπως δήλωσε η πρώην υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, «η κυβέρνηση αντελήφθη τι σημαίνει το να χρεοκοπήσει η χώρα και πήρε την πρέπουσα απόφαση να προχωρήσει σε μια συμφωνία για να αποκατασταθεί σταδιακά η ηρεμία».
«Η νέα διαπραγματευτική ομάδα κάνει επιτέλους σοβαρότερη δουλειά», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, ερωτηθείσα για το αν η Ν.Δ. θα στηρίξει στη Βουλή τη διαφαινόμενη συμφωνία, σημείωσε: «Πρώτα πρέπει να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της, να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και εκεί να ληφθεί η απόφαση. Δεν είναι απόφαση που μπορεί να ληφθεί από κανένα μη θεσμικό όργανο – η Κοινοβουλευτική Ομάδα και μόνο μπορεί να λάβει απόφαση».
«Αν απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας και ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τότε θα έρθει η ώρα η Ν.Δ. να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» δήλωσε, αναφερόμενη στα εσωτερικά του κόμματος, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.