Ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς μόλις έχει κλείσει ένα μήνα στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 1936 και φωτογραφίζεται μαζί με τον πανίσχυρο Γερμανό Υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ, τον περιβόητο Γιόζεφ Γκαίμπελς στη βεράντα του Ναυτικού Ομίλου με φόντο το Μικρολίμανο και την Καστέλα. Το «περιχαρές» κάδρο έχει φροντίσει ο προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ, Χάιντριχ Χόφμαν που βρέθηκε στην αποστολή για να ενισχύσει το προφίλ του αδίστακτου υπουργού της ναζιστικής Γερμανίας.
Η επίσκεψη του Γκαίμπελς στην Ελλάδα Στις 20 Σεπτεμβρίου 1936, ο Γερμανός υπουργός Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος Γιόσεφ Γκαίμπελς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μάγδα, ταξίδεψε την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μεταξά και ο ελληνικός Τύπος έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Στο ημερολόγιο του Γκαίμπελς διακρίνουμε διάχυτο τον ενθουσιασμό του τόσο για την επίσκεψη στην Ακρόπολη όσο και την ελληνική φιλοξενία: «Ένα από τα ωραιότερα πρωινά της ζωής μου. Πάνω στην Ακρόπολη…Είμαι συνεπαρμένος…Οι άνθρωποι φιλόξενοι. Οι Αρχές, ο Τύπος όλοι είναι φιλικοί μαζί μας».
Το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου ο Γκαίμπελς συνέφαγε σε μια ελληνική ταβέρνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Κωνσταντίνο Κοτζιά. Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε τόσο τις ελληνικές λιχουδιές όσο και την ομορφιά των Ελληνίδων: «…φανταστικά τα εδέσματα και η μουσική. Προσκάλεσα τη νεαρή τραγουδίστρια στο Βερολίνο». Ίσως γι’ αυτό η Μάγδα δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό του συζύγου της και παραπονιόταν συνεχώς για τη ζέστη και τον ήλιο. Ωστόσο, με μια γενναία δόση αλαζονείας, θεώρησε ότι εντυπωσίασε τους Έλληνες οικοδεσπότες της με τις γνώσεις και την ευφυΐα της!
Περιοδεία στις αρχαιότητες μαζί με τον φωτογράφο του Χίτλερ Οι αρχαιολατρικές επισκέψεις του Γκαίμπελς συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες στους Δελφούς, την Ολυμπία και τις Μυκήνες. Συνοδευόταν πάντα από τον προσωπικό φωτογράφο του Χίτλερ Χάιντριχ Χόφμαν (Heinrich Hoffmann), ο οποίος απαθανάτιζε κάθε πτυχή της περιοδείας. Στις 26 Σεπτεμβρίου επέστρεψε στην Αθήνα, όπου μίλησε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στους Έλληνες δημοσιογράφους. Το ίδιο βράδυ εκφώνησε λόγο στα μέλη της γερμανικής παροικίας στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.
Η υποκριτική συνέντευξη Την επομένη έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στον διευθυντή της «Βραδυνής», φροντίζοντας με εύσχημο τρόπο να δείξει απαλλαγμένος από το πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία. Ανάμεσα στα άλλα έπλεξε το εγκώμιο του Μεταξά, δήλωσε «εμποτισμένος» από τον ελληνικό πολιτισμό και εντυπωσιασμένος από τις εκδηλώσεις αγάπης του ελληνικού λαού: «Είμαι σε θέσιν, ως υπουργός της Προπαγάνδας να διακρίνω τον ειλικρινή από τον παρασκευασμένον ενθουσιασμόν. Δύναμαι, δε, να διαβεβαιώσω ότι παντού, μέχρι και του τελευταίου ελληνικού χωριού, ήτο απολύτως ειλικρινής η ενθουσιώδης υποδοχή που μου έγινε…». Πολλά απ’ αυτά τα χωριά επρόκειτο να καταστραφούν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου ο Γκαίμπελς, χαμογελώντας συνεχώς στους φωτογράφους, αναχώρησε αεροπορικώς για το Βερολίνο. Προηγουμένως παρέδωσε μια επιταγή 150.000 δραχμών για τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την φρούρησή του. Την αρχική φωτογραφία εντόπισε ο συλλέκτης Θόδωρος Μεταλληνός….
www.mixanitouxronou.gr