Το 2014 “ήταν ίσως μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά “δέχεται επίσης πολλές προκλήσεις”, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Πόλη του Μεξικού ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σαλίλ Σέτι.
Η Διεθνής Αμνηστία “ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό το μέρος του κόσμου” και για το λόγο αυτό “μεταφέρει όλη τη δράση της που αφορά την Αμερική, στην ίδια την περιοχή”, πρόσθεσε ο Σέτι.
Ανάμεσα στα κύρια προβλήματα της περιοχής αυτής, ο Σέτι ανέφερε τη “στρατιωτική απάντηση στην έλλειψη ασφάλειας”. “Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ, αυτό το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα, κυρίως για τα πιο ευάλωτα στρώματα (του πληθυσμού) που γίνονται θύματα και των δύο πλευρών”.
Επιπλέον, στην περιοχή παρατηρείται γενικευμένη χρήση βασανιστηρίων, συχνές επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίσεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις, ποινικοποίηση των ειρηνικών διαδηλώσεων και διακρίσεις σε βάρος απογόνων Αφρικανών, μεταναστών, γυναικών και κοριτσιών, επισημαίνει η οργάνωση.
Παρά την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου, “η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας” και βασιλεύει η αυθαιρεσία υπέρ των πολιτών με τα υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια.
“Από τη Βραζιλία έως τις ΗΠΑ περνώντας από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα (…) οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν (το 2014) μια πραγματική δημόσια πρόκληση στα υψηλά επίπεδα ατιμωρησίας και διαφθοράς και τις πολιτικές που ευνοούν μόνο ορισμένους”, δηλώνει η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, στην ετήσια έκθεσή της για το 2014.