Ε3 και για τους μισθωτούς που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα

Φόρος 26% (αντί για 13%) σε όσους πούλησαν γεωργικά προϊόντα που δεν παρήγαγαν οι ίδιοι

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν για πρώτη φορά το φορολογικό έντυπο Ε3, που φέρει τον τίτλο «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα», είναι φέτος όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν και εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες (αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές, μελισσοκομικές κ.λπ.)! Ο λόγος είναι ότι, με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), όλοι όσοι απέκτησαν γεωργικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ακόμη κι όσοι δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, θεωρούνται πλέον «επιχειρηματίες»! Επιπλέον, όσοι αγρότες πώλησαν κατά τη διάρκεια του 2014 προϊόντα τα οποία δεν παρήγαγαν οι ίδιοι, αλλά άλλοι αγρότες, θα φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν από την πώληση των προϊόντων αυτών ως έμποροι, με συντελεστή 26%, και όχι ως αγρότες με 13%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου για τη νέα δομή του εντύπου Ε3, το οποίο πρέπει υποβληθεί φέτος:

1) Στον πίνακα ΣΤ’, στη δεύτερη σελίδα του νέου Ε3, κάθε φορολογούμενος που απέκτησε γεωργικό εισόδημα, ακόμη κι αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά τα ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων του, καθώς επίσης και τις δαπάνες τις οποίες πραγματοποίησε για την υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητάς του. Οφείλει δε να δηλώσει τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να προσδιοριστεί λογιστικά -με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα- το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας. Την υποχρέωση αυτήν έχουν ακόμη οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες οι οποίοι το 2014 απέκτησαν και εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες, καθώς, όπως διευκρινίζεται, με τον νέο ΚΦΕ όλοι οι αποκτώντες γεωργικό εισόδημα, ακόμη κι αυτοί που δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση φορολογικών βιβλίων, θεωρείται ότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα! Στις περιπτώσεις αυτές, ο προσδιορισμός του λογιστικού αποτελέσματος γίνεται με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που οφείλουν να έχουν λάβει οι φορολογούμενοι αυτοί.

2) Ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Επομένως, οι παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των προϊόντων που έχουν παράξει οι ίδιοι, είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές.

3) Στην περίπτωση όπου ο παραγωγός πωλεί (λιανικώς ή χονδρικώς), παράλληλα με τα δικά του, και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς, τότε θεωρείται ότι ασκείται παράλληλα επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα, και για τα έσοδα αυτά (δηλαδή, για τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων τρίτων) εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής 26%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα