Ακόμα στην αρχή του τούνελ

«Απέχουμε σημαντικά από σημάδια που να δείχνουν λύση» λένε οι Ευρωπαίοι! Απλή ενημέρωση στο Eurogroup της Παρασκευής

Η χθεσινή παρατήρηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα» και ότι «απέχουμε σημαντικά από σημάδια που δείχνουν λύση στον ορίζοντα» συμπυκνώνει το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της μεθαυριανής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο Eurogroup θα γίνει απλώς μια σύντομη ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η μόνη πραγματική προθεσμία έως την οποία θα πρέπει να έχουν αποφέρει καρπούς οι διαβουλεύσεις είναι η 30ή Ιουνίου, όταν λήγει η ισχύουσα παράταση της δανειακής σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος στη διάρκεια των τετραήμερων συνομιλιών του Brussels Group στο Παρίσι, αλλά θεωρούν ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα έχει λάβει την κατ’ αρχήν έγκρισή τους έως τις 30 Απριλίου.

Αισιοδοξία

Αντίθετα, οι Ελληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι από τους Ευρωπαίους και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup πριν από την εκπνοή του Απριλίου.
Σήμερα οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης που απαρτίζουν το Euro Working Group (EWG) θα εξετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να καταλήξουν σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για το μεθαυριανό Eurogroup. Ωστόσο, κατά την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομικών Ανίκα Μπράιτχαρτ, δεν θα υπάρξει αναλυτική έκθεση προόδου με παραλήπτες τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Brussels Group έχει επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (αναμένεται να τεθεί περίπου στο 1,5%), τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και τέσσερα φορολογικά μέτρα: α) εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών, περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και άμεσος διαχωρισμός της αξίας που αναλογεί στον ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη λοταρία αποδείξεων, β) αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις, γ) online πρόσβαση σε καταθέσεις – δάνεια και δ) ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Bloomberg: «Φρένο» στη στήριξη μέσω του ELA

Περιορισμό της στήριξης που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με την επιπλέον βοήθεια προς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Bloomberg υποστηρίζει πως, αν δεν διαπιστωθεί σύντομα πρόοδος για το ελληνικό ζήτημα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα τα οποία δίνουν οι εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα. Μάλιστα, αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί τρία διαφορετικά σενάρια αύξησης του «κουρέματος» από στελέχη της ΕΚΤ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο όμως τονίζει ότι, για να περιοριστεί η στήριξη από τον ELA, που αγγίζει σήμερα τα 74 δισ. ευρώ, ή για να τεθεί βέτο στη συνέχισή της, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Πάντως, τέτοια απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου θα συζητηθεί η συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού.
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου, ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4 Πολ Μέισον, ο οποίος ασχολείται εκτενώς με το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε στο twitter ότι, για να υπάρχει στο Bloomberg αυτή «η εκρηκτική φρενίτιδα απειλών κατά της Ελλάδας από την ΕΚΤ, σημαίνει πως οι πολιτικές συνομιλίες με το Eurogroup σημειώνουν πρόοδο».

Και θλιβερή πρώτη θέση για το χρέος

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αποτυπώνουν την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 317,094 δισ. ευρώ (ή 177,1% του ΑΕΠ) το 2014, αναδεικνύουν τη χώρα μας μακράν πρώτη στην ευρωζώνη όσον αφορά τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, όπως δημοσιοποίησε χθες η Eurostat.
Μετά την Ελλάδα, τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιταλία (132,1% του ΑΕΠ) και την τρίτη η Πορτογαλία (130,2%). Εξάλλου, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το χρέος αυξήθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2014 στα 317,094 δισ. ευρώ, έναντι 315,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στη χώρα μας το 2014 στο 3,5% του ΑΕΠ (6,356 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ήταν 2,9% του ΑΕΠ, και της ευρωζώνης, που ήταν 2,4% του ΑΕΠ.
Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν από το 60,1% του ΑΕΠ το 2013 στο 49,3% το 2014, αλλά πτώση κατέγραψαν και τα έσοδα, τα οποία περιορίστηκαν από το 47,8% στο 45,8%. Σε επίπεδο τριμήνου, τα έσοδα έφτασαν τα 21,8 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2014 (+961.000.000 ευρώ σε σχέση με το γ’ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς), οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία περιορίστηκαν στα 3,867 δισ. ευρώ (-436.000.000 ευρώ), ενώ οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν στα 25 δισ. ευρώ (+3,7 δισ. ευρώ).

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img