«Βόμβες» από τον Βέλγο Ερίκ Τουσέν για μεθοδεύσεις στο ελληνικό χρέος
Βόμβες εξαπέλυσε ο Βέλγος ειδικός επί θεμάτων χρέους, που έχει αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της επιτροπής για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, Ερίκ Τουσέν. Στην εισηγητική ομιλία του, το Σάββατο, ο κ. Τουσέν είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ γνώριζαν ότι το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα!
Ωμή παρέμβαση
Μάλιστα, ο ίδιος, για να καταδείξει την ωμή παρέμβαση των φίλων και εταίρων της Ελλάδας, εξήγησε ότι το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 113% του ΑΕΠ το 2009, προτού ξεκινήσει η ελληνική κρίση, και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που συμμετείχαν στο Μνημόνιο, έφτασε στο 175% του ΑΕΠ το 2014. «Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό; Εχουν υπάρξει παρατυπίες;» αναρωτήθηκε σχετικά ο Βέλγος καθηγητής.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος της επιτροπής είναι να εξεταστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι απεχθές και μη βιώσιμο. «Αθέμιτο χρέος είναι αυτό το κομμάτι που δημιουργήθηκε χωρίς να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να στηρίξει μια μικρή προνομιούχα μειοψηφία. Το παράνομο χρέος είναι το χρέος που δημιουργήθηκε κατά παράβαση του συνταγματικού συστήματος. Το απεχθές είναι το χρέος που παραχωρήθηκε με όρους που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Το μη βιώσιμο χρέος είναι το χρέος που μπορεί να πληρωθεί μόνο με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, όπως η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, παιδείας, υγειονομικής περίθαλψης και η αύξηση της ανεργίας» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσέν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βέλγος ειδικός ξεκαθάρισε ότι ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας του Μνημονίου, αφού φυσικά ερευνηθούν και οι όροι των δανείων. Μίλησε, μάλιστα, για «ιδιαίτερα αυστηρούς όρους» που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Οι δανειστές το 2010 μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που έδωσαν 53 δισ. σε δάνειο, σεβάστηκαν την πλήρη βούληση του δανειζομένου ή μήπως η Ελλάδα έδρασε υπό πίεση; Μήπως οι δανειστές επέβαλαν μονόπλευρους όρους, όπως υπερβολικά επιτόκια επί των δανειζομένων; Σεβάστηκαν το Σύνταγμα και τους νομούς της Ελλάδας;» ήταν μερικά από τα αμείλικτα ερωτήματα του κ. Τουσέν, τα οποία θα κληθεί η επιτροπή να διαλευκάνει!
Με Παυλόπουλο η πρεμιέρα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου
Ανέκυψε διάσταση απόψεων μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη!
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, άνοιξαν το Σάββατο στη Βουλή οι εργασίες της νεοσυσταθείσας, με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Μιας επιτροπής η οποία με το «καλημέρα» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς, όπως κατήγγειλαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δεν είχαν λάβει σχετικές προσκλήσεις, ενώ ανέδειξε και διάσταση απόψεων μεταξύ της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Το έργο το οποίο επιτελεί η επιτροπή συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι στη χώρα, στις γενιές που έρχονται, χρέος για το μέλλον του τόπου, και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει χωρίς να θίγει καθόλου τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος-μέλος της ευρωζώνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι το δημόσιο χρέος «χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκβιασμού και εξανδραποδισμού, ως μέσο υποταγής, σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τον ευρωπαϊκό καταστατικό σκοπό της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών».
Κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μια και στην ομιλία του ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη Eurostat, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο (σ.σ. εννοεί τη δημιουργία του χρέους) απ’ όλα αυτά, ήταν νόμιμος ο τρόπος που τα Κοινοβούλια παραπλανήθηκαν όχι μόνο εδώ, δεν το ανακαλύψαμε εμείς εδώ»! Βέβαια, η πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη τη φράση Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «έχει πάντα ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά. Ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος δεν είναι, πάντως, ηθικό».
Ο… λογαριασμός, πάντως, θα αγγίξει τα 16.000 ευρώ. Από αυτά τα 6.750 ευρώ αφορούν «την πληρωμή των εξόδων διαμονής της ομάδας εργασίας ξένων επιστημόνων που θα μετέχουν στην επιτροπή» και 9.000 ευρώ «την εστίαση των συμμετεχόντων» στην προαναφερθείσα επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της επιτροπής θα κλείσουν αύριο με συνέντευξη Τύπου.
Αλ.Δ.
Η Ζωή (και) κατά τηςSiemens
Ακυρο θεωρεί η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρία Siemens, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συνεδρίαση της επιτροπής για το λογιστικό χρέος, υπήρχαν νομικοί σύμβουλοι που πληρώνονταν με 500 ευρώ την ώρα, περισσότερο δηλαδή και από τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στην Ελλάδα!
Αλέξανδρος Διαμάντης