Ο Κατάινεν απαντά στον Παπαδημούλη

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η  Κομισιόν προσβλέπει τους ιδιώτες επενδυτές για τη χρηματοδότηση του πακέτου Γιούνκερ

Μόνο με 16 δις ευρώ από ανακατανεμημένα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ και 5 δις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκτιμά η Κομισιόν ότι θα πετύχει τον στόχο των 315 δις ευρώ του πακέτου Γιούνκερ.
«Το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές», δηλώνει ο Επίτροπος.
Στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος με τα 2.000 έργα που πρότειναν τα κράτη μέλη.

Στον – επηρεασμένο από την οικονομική κρίση και τον αποπληθωρισμό – ιδιωτικό τομέα φαίνεται να ρίχνει η Κομισιόν το βάρος για την υλοποίηση του περιβόητου πακέτου Γιούνκερ, που εκτιμάται ότι «θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας», όπως προκύπτει από απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσε να ενημερωθεί για την «καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ», για τον κατάλογο των επενδυτικών έργων που απέστειλαν τα κράτη μέλη και η Ελλάδα, καθώς επίσης, «ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη μέλη)».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κατάινεν, στην απάντησή του αναφέρεται στον ενδεικτικό κατάλογο, με περίπου «2.000 έργα με συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 1,3 τρισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατ. ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν εντός των επόμενων τριών ετών», που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν, ώστε «να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα έργων που μπορούν να προλειάνουν το έδαφος για ένα δυναμικό και διαφανή δίαυλο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να επενδύσουν και να αναπτύξουν δυνατότητες και τεχνογνωσία στην Ευρώπη». Στον εν λόγω κατάλογο, που αποστάλθηκε το Νοέμβριο του 2014 η Ελλάδα πρότεινε 214 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 41 δις ευρώ, εκ των οποίων το 69% να αφορά έργα ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, και το υπόλοιπο 31% να αφορά την Ψηφιακή Οικονομία, την Οικονομία της Γνώσης τις Κοινωνικές Υποδομές, τους Πόρους και το Περιβάλλον.

(Ο πλήρης κατάλογος των έργων που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν, βρίσκεται εδώ:
http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/project-list_part-1_en.pdf)

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού σημειώνει ότι, συνολικά, «περίπου το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές», με την ΕΕ να χορηγεί «εγγυήσεις στην ΕΤΕπ για το 26% των ανοιγμάτων της έως το ποσό των 16 δισεκατ. ευρώ», εκτιμά ότι «το σχέδιο θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας», μέσω της «δημιουργίας σημαντικών κεφαλαίων υπό μορφή εσόδων για τις επιχειρήσεις εκτέλεσης έργων, τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους, τους επενδυτές και τις φορολογικές υπηρεσίες».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-009648/2014
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Κατάλογος Επενδυτικών Έργων των κρατών μελών της ΕΕ.

Με την απόφαση του ECOFIN στις 7/11/14 ιδρύεται Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών μελών, για την καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διορία μέχρι τις 14/11/14 να αποστείλουν τις προτάσεις τους αναφορικά με τα επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ. Με δεδομένες τις πρόσφατες αποκαλύψεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες του πακέτου Γιούνκερ, που κάνουν λόγο για συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων μόνο 30 δισ. ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας, ποιος είναι ο κατάλογος των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ποιος ο αντίστοιχος κατάλογος που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και ο προϋπολογισμός τους;

2) Ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη μέλη);

3) Πιστεύει η Επιτροπή ότι μόνο με την ανακύκλωση των, ήδη υπαρχόντων, πόρων της ΕΕ, και χωρίς την παροχή νέων κεφαλαίων θα καταφέρει να εξέλθει η ΕΕ από την ύφεση, τον αποπληθωρισμό και τη μεγάλη και επίμονη ανεργία;

Απάντηση του Αντιπροέδρου Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής (20.2.2015)

Η έκθεση της ομάδας δράσης παρέχει επισκόπηση των βασικών επενδυτικών αναγκών, ανάλυση των κυριότερων εμποδίων στις επενδύσεις και πιθανές λύσεις. Τα κράτη μέλη παρείχαν ενδεικτικούς, μη εξαντλητικούς καταλόγους δυνητικών επενδύσεων. Η συμπερίληψη στους εν λόγω ενδεικτικούς καταλόγους δεν διασφαλίζει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Προσδιορίστηκαν σχεδόν 2 000 έργα με συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 1,3 τρισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατ. ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν εντός των επόμενων τριών ετών. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα έργων που μπορούν να προλειάνουν το έδαφος για ένα δυναμικό και διαφανή δίαυλο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να επενδύσουν και να αναπτύξουν δυνατότητες και τεχνογνωσία στην Ευρώπη. Η έκθεση και οι κατάλογοι έργων δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΕ για τις επενδύσεις.

Εκτιμάται ότι –συνολικά- περίπου το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές. Το ακριβές ποσοστό για κάθε συγκεκριμένο έργο θα εξαρτηθεί από τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

Η Ένωση θα χορηγήσει εγγυήσεις στην ΕΤΕπ για το 26% των ανοιγμάτων της έως το ποσό των 16 δισεκατ. ευρώ. Το 50% του ποσού αυτού θα χορηγηθεί εκ των προτέρων για να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ακόμη και αν καταπέσει η εγγύηση. Τα 6 από τα εν λόγω 8 δισεκατ. ευρώ θα ανακατανεμηθούν από υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ (διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) και πρόγραμμα «Ορίζων 2020») και τα υπόλοιπα μέσω των περιθωρίων ευελιξίας του προϋπολογισμού.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σχέδιο θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Επομένως, θα βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικών κεφαλαίων υπό μορφή εσόδων για τις επιχειρήσεις εκτέλεσης έργων, τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους, τους επενδυτές και τις φορολογικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στους τομείς των δημόσιων επενδύσεων και της ποιότητας του κανονιστικού περιβάλλοντος διαδραματίζουν τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα ενισχύσει τον διάλογο σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ποιότητα των δημόσιων δαπανών κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα